Suomen WWF on juuri päivittänyt Kalaoppaansa. Uuden tuomion sai noin kolmekymmentä lajia, joiden joukossa ovat muun muassa kuha ja Itämeren lohi.

Aiemmin vihreällä listalla ollut Saaristo- ja Selkämereltä pyydetty kuha sai päivityksessä keltaisen kortin. Syynä suosituksen tiukkenemiseen on kuhakannan sukukypsyyskoon pienentyminen, joka johtuu tiheiden verkkojen käyttämisestä kalastuksessa. Tiheistä verkoista uivat läpi vain kaikkein pienimmät yksilöt, mikä suosii pienikokoisina lisääntymiskykyisten kalojen suvunjatkumista.

– Tulemme seuraamaan tarkasti kuhan kehitystä. Kuluttajan kannattaa joka tapauksessa suosia suurikokoisia kaloja, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska.

Sen sijaan positiivista kehitystä on tapahtunut Pohjanmeren lohikannoissa. Tämän seurauksena Pohjanmereltä rysillä pyydetty Itämeren lohi nousi Kalaoppaan punaiselta listalta keltaiselle. Kannan elpymiseen on vaikuttanut esimerkiksi kalastuskiintiöiden pienentäminen ja Suomen ja Ruotsin kansalliset lohenhoitosuunnitelmat.

WWF kuitenkin muistuttaa, ettei Itämeren lohta vielä ole pelastettu. Vain muutama lohikanta on kaupallisen kalastuksen kestävällä tasolla, ja sekakalastuksessa saaliiksi jää myös heikompien kantojen lohia. Huolestuttava uutinen on myös poikasia tappavan M74-oireyhtymän voimistuminen, josta on viimeaikoina saatu viitteitä.

Kotimaisista kaloista siika odottaa vielä tuomiotaan. Siikaa koskeva taustaselvitys valmistui myöhään, ja sen tarkastaminen on kesken. WWF päivittää siian tiedot Kalaoppaaseen myöhemmin.