Kansainvälisen Urheilukalastusliiton C.I.P.S:in kongressissa Portugalissa hyväksyttiin yksimielisesti Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön (SVK) hakemus vuoden 2020 perhokalastuksen MM-kisojen järjestämisoikeudesta.

Perhokalastuksen MM-kilpailut pidettiin edellisen kerran Suomessa vuonna 2007, jolloin koskijaksot käytiin Simojoella ja järvijakso Veitsiluodon kalapaikalla Kemissä.

Kuusamossa perhokalastuksen MM-kisat pidettiin viimeksi vuonna 1989. Pudasjärvi olisi alkuperäisten suunnitelmien mukaan ollut kisaisäntänä vuonna 2017, mutta SVK perui kilpailun sen jälkeen, kun Pudasjärven kaupunginvaltuusto teki päätöksen Kollajan tekoaltaan tukemisesta.

Joukkueita 30 maasta

Vuosien saatossa osallistuvien maiden määrä on kasvanut kaksinkertaiseksi. Vuoden 2020 kilpailuun odotetaan joukkueita yli kolmestakymmenestä maasta, yhteensä yli 250 henkeä.

MM-perhokalastuksen kilpailuvesiksi on alustavasti valittu jokia ja järviä Kuusamon, Taivalkosken ja Sallan alueilta. Jokiosuuksia tarvitaan kilpailun aikana yhteensä kaksikymmentä kilometriä.

Paikallisten kalastusseurojen ja muiden SVK:n seurojen jäsenten avulla etsitään Kuusinki-, Kitka- ja Kostonjoista mahdollisimman tasapuolisia alueita. Lisäksi harjoittelua varten tarvitaan Oulanka- ja Savinajokia.

Järviksi valitaan kaksi soveltuvinta. Ehdolla ovat ainakin Porontima, Petäjälampi, Säkkilänjärvi ja Ajakka.

Lopulliset kilpailuvedet valikoituvat kansallisista kilpailuista saatavien kokemusten perusteella tulevien vuosien aikana.

MM-perhokalastuskisojen ajankohta tulee olemaan elokuun puolivälissä ja ne kestävät reilun viikon. Kilpailukeskus on Rukalla.

Pronssista kultaa

Suomen joukkueen jäsenet valitaan neljän vuoden näyttöjen perusteella. Tavoitteena on kirkastaa vuoden 1989 pronssi kullaksi. Tavoite ei ole helppo, sillä useiden maiden joukkueita tulee ennakkoon harjoittelemaan Kuusamon ja Taivalkosken kisavesiin.

Tämän vuoden MM-perhokalastusjoukkueemme matkustaa syyskuussa Coloradon Vailiin, jossa oman haasteensa asettaa totuttautuminen korkeaan ilmanalaan.

Perhokalastuksen Euroopan mestaruuskisat ovat Puolassa. Siellä Suomea edustaa kaksi joukkuetta, miehet ja ensimmäistä kertaa kokonaan naisista koostuva joukkue.

Kuva: Timo Newton-Syms from Helsinki, Finland and Chalfont St Giles, Bucks, UK (Kitkajoki) [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons