Suomalaiset ovat pitkään käyneet Islannissa kalastusreissuilla, mutta nyt islantilaiset haluavat muistuttaa pohjoismaisia metsästäjiä myös sikäläisen linnustuksen erikoisuuksista.

Metsästysopas Stefán Sigurdsson esittelee valokuvaa, jossa taivas on mustanaan merihanhia. Kuva on otettu hänen perheyrityksensä Iceland Outfittersin järjestämällä metsästysretkellä.

– Tämä on hyvin tyypillinen näky siellä, kertoo yrityksen Suomen-edustaja Aleksi Stenfors.

Sigurdsson ja Stenfors kävivät huhtikuussa mainostamassa maata suomalaisille metsästysharrastajille, tavoitteenaan houkutella lisää täkäläisiä lintu- ja kalareissuille Islantiin.

– Jahtimatkat kestävät keskimäärin kolme päivää. Metsästämme pääasiassa merihanhia, mutta myös sorsa- ja kiirunajahdit ovat mahdollisia, Sigurdsson kertoo.

Valtavat hanhiparvet lupailevat hyvää saalista. Sigurdssonin mukaan jahtiin osallistuva voi odottaa saaliikseen noin 3–10 hanhea päivässä.

Aamupäivän hanhijahdin jälkeen metsästäjä voi vaihtaa vapaalle – tai vapaan. Tyypillisimmät kalastettavat ovat Sigurdssonin mukaan lohi, taimen ja nieriä. Hän kehuu saaliin määrää ja laatua vuolaasti, eikä epäile kutsua West Rangá -jokea maailman parhaaksi lohenpyyntipaikaksi. Tilastojen valossa se on ainakin Islannin antoisin lohijoki.

– Eihän saalis koskaan varmaa ole, mutta Islannissa siihen on erityisen hyvät mahdollisuudet sekä metsästyksessä että kalastuksessa, vahvistaa Stenfors.

Saaliin runsaudesta herää kysymys, mihin mahdollisesti kymmenet hanhenruhot päätyvät jahdin jälkeen.

– Metsästäjät vievät saaliista usein vain parhaat palat, ja loput lihat jäävät meille. Kalastus on nykyään lähinnä catch and release -tyyppistä, joten kuljetusongelmaa siinä ei samalla tavalla ole, Sigurdsson sanoo.

Toistaiseksi riistaa ja kalaa saa viedä saarelta pois ilman erityisiä viranomaistarkastuksia. Myös aseiden – jopa islantilaisten suosimien itselataavien haulikoiden – maahan tuominen on pohjoismaiseen tapaan helppoa.

Houkuttelevuuden tiellä on yksi ainoa este: maan hintataso. Jotta Islannin antoisista metsästysmaista ja kalavesistä pääsee nauttimaan, on pystyttävä maksamaan matkanjärjestäjille melkoisesti. Vaikka metsästysmatkojen hinnat ovat hivenen säällisempiä kuin 2000-luvun alun nousukaudella, kolmen päivän hanhijahdista saa varautua maksamaan 1500–3000 euroa. Vastaavan paketinhan saisi Virossa alle 600 eurolla, ja jopa Norjassa on halvempaa.

Hintoja nostaa se, että sekä metsästys että kalastus tapahtuvat Islannissa yksityisillä mailla. Valtion maita ei liiemmin ole, eivätkä ulkomaiset vieraat edes saisi niillä metsästää. Yksityisilläkin mailla on aina oltava paikallinen isäntä mukana.

Kaikille saalis ei ole metsästyksessä ja kalastuksessa tärkeintä. Tarjoaako Islanti sitten jotain muuta, mitä muualla ei voi kokea?

– Kyllä luonto on meillä aivan erityinen, Stenfors sanoo