Uusia vieheitä ilmestyy tällekin kesälle melkoinen armada. Monet niistä tulevat olemaan yhden tai muutaman kauden päiväperhosia, mutta kenties jotkin näistä rikastuttavat kalastuskulttuuriamme vielä kymmenien vuosien päästäkin. Aika näyttää.

Esittelimme mielenkiintoisimmat uutuudet Erä-lehdessä 4/2016. Koska sivumäärä ei riittänyt kaikkien ”tavanomaisempien” tulokkaiden seikkaperäiselle käsittelylle, teemme sen seuraavassa.

Tässä artikkelissa ovat esillä vaaput, seuraavissa kahdessa ”rauta- ja kumiosasto”.

Pääpaino on uusissa viehemalleissa, mutta myös uusia kokoja ja värejä olemme ottaneet jossain rajoissa huomioon. Netistä kun tila ei ihan yhtä nopeasti lopu kesken.

Aalto

Kuusamolainen Lasse Karjalainen toi kauden uutuusesittelyyn kaksi vaappua, joista erikoisemman esittelimme Erässä 4/2016. Tavanomaisempaa muotoilua edustava Aalto Neulamuikku pääsee parrasvaloihin tässä.

DSC01226

Aalto Neulamuikku on nätti, perinteisen oloinen pikkuvaappu.

Seitsensenttinen ja kuusigrammainen apassipätkä on runkomalliltaan solakka, poikkileikkaukseltaan melko pyöreä. Suora nokkalevy on kärjestään kiilamainen antaen vaapulle vikkelän, herkän ja oikein ilmeikkään uinnin.

Vetovauhdin kasvaessa kuvaan tulevat myös laajat kaarrokset sivuille. Kalat pääsevät arvostelemaan esitystä noin metrin puolentoista syvyydessä.

Pinnoitteena Lasse on käyttänyt foliota ja maaleja loihtien värejä, jotka ovat tekijän mukaan perinteisesti toimineet Kuusamon vesistöissä sekä jokialueilla. Meidän mukanamme viehe pääsee näyttämään kykyjään vähän eteläisemmillä järvillä ja virroilla.

Abu Garcia

Esittelyymme saapuneet Abun vaappu-uutuudet rajoittuvat uusiin kokoihin ja väreihin. Uuden koon on saanut Rocket Popper -popperi, joka härnää pinnan alla vaanivia saalistajia nyt 11-senttisenä ja 28-grammaisena sekä 13-senttisenä ja 44-grammaisena.

Vahvasti pärskivä ja railakkaasti rämisevä pintavaappu soveltuu rosterikoukkuineen pyyntivälineeksi myös lämpimämmille merille, missä kaltaisensa vieheet ovat parhaimmillaan.

DSC00645

Rocket Popper

Klassikkovaappu Hi-Lo on laventanut värikarttaansa reippain ottein. Ainakin ihmissilmää miellyttäville suomukuvioväreille yhteistä näyttäisi olevan harmaa täplä vaapun selässä niissä tapauksissa, missä selkä on riittävän tumma täplän erottumiselle.

DSC00632

Abu Hi-Lon uudet vaatteet.

Haukea varten suunniteltu häntyrijerkki Svartzonker McMio lähtee pyyntiretkilleen neljän uuden värin voimin. Kuosit ovat saman henkisiä kuin Hi-Loilla, selkätäplää myöten. Nätti viehe niin pakissa kuin vedessäkin.

DSC00634

Svartzonker McMio on haukispesialistin työkalu uusissa väreissä.

Bandit Lures

Wigglerin edustamasta amerikkalaisen Bandit Luresin repertuaarista saapui esittelyymme kaksi viehemallia, joista kummastakin on tarjolla useampia syvyysversioita.

Bandit Footloose on pullukan, räminäkuulin varustetun muovivaapun pintakulkuisin, vain noin 30 sentissä vipottava versio. ”Jalattoman rosvon” pieni nokkalappu sojottaa melkein suorassa kulmassa runkoon nähden, siitä varsin odotettu peruspotku ja kylkien keikutus.

Bandit 100 on saanut hiukan enemmän eli noin metrin verran vettä selkänsä päälle.

Bandit 200 puolestaan sukeltaa noin 2–3 metriin.

Kaikkein isolevyisin Bandit 300 kolmesta neljään metriin. Uintikin muuttuu rahtusen eloisammaksi nokkalevyn kasvamisen myötä.

Pituutta kunkin vaapun rungolla on 5,5 senttiä ja painoa 7 grammaa lukuunottamatta viimeksi mainittua, jolle painoksi luvataan 10,5 grammaa.

Bandit 01

Bandit-pullukkavaapusta on tarjolla peräti neljä syvyysversiota.

Bandit Walleye muistuttaa runkomalliltaan Bomber Long A:ta enemmän kuin riittävästi, mutta tässä tapauksessa nokkalevy on valittu antamaan vaapulle vähän reilumpaa uintisyvyyttä. Walleye Shallow (kuvassa ylimpänä) sukeltaa 3–4 metriin ja Walleye Deep (seuraavat kaksi) peräti kahdeksaan metriin, sikäli kun valmistajan ilmoitusta on uskominen.

Muovipulikan uintia voi kuvata perusvarmaksi tekemiseksi. Potku on näyttävää ja esitys kestää kasassa hyvin erilaisia vetovauhteja. Koko on 12 senttiä ja 17,5 grammaa. Kohdelajina nimen mukaisesti kuha, haukeakaan toki unohtamatta.

Bandit B-Shad (kuvan alimmat kaksi) on erilaisesta nimestään huolimatta sama vaappu kuin edellinen, vain pienikokoisempi. 9 sentin ja 9 gramman vieheen sukellus yltää noin kolmeen metriin. Räminän räpse höystää menoa, kuten edelliselläkin.

Bandit 02

Bandit Walleye ja B-Shad ovat hyvin ”bombermaisia”.

Fishing Leader

Fishing Leader -vaaput ovat sukujuuriltaan puolalaisia. Valmistaja ei oikein näytä luottavan kotimaansa nimen vetovoimaisuuteen, koskapa pakkauksessa ”made in” -paikaksi kerrotaan Europe.

Puolalaiset vaaput ovat viime vuosina niittäneet myönteistä mainetta myös meillä Suomessa muun muassa merkkien Salmo, Jaxon ja Siek ansiosta, joten häpeilemiseen ei ole mitään syytä. Ei varsinkaan, kun Fishing Leaderit ovat ihan kelvollista työtä, eivätkä hinnan kiroissa (6,50–6,90 euroa).

Fishing Leader Deep Tamer on kahdeksansenttinen ja kymmengrammainen, kiilamaisella nokkalevyllä varustettu muovikapula, joka leveine päineen ja köyryselkineen muistuttaa erehdyttävästi viime vuonna uutuutena esittelemäämme ja mainioksi ahvenvieheeksi toteamaamme Jaxon Sensoa.

01 FL deep tamer

Fishing Leader Deep Tamer.

Vaappu käynnistyy herkästi ja ui vahvalla sykkeellä noin neljään metriin sukeltaen, joten esimerkiksi kuhalle tarjous tullee varmasti maittamaan.

Inferno on oikeastaan vielä parempi mallinnos edellä mainitusta Jaxon Sensosta, sillä nyt ulkonäön lisäksi täsmää myös neljän sentin & kolmen gramman koko.

02 FL Inferno

Fishing Leader Inferno.

Sensolla tosin nokkalevy on kärjestään pyöreä, kun Inferno taittaa taivalta teräväkärkisen lapun kanssa. Siitä syntyy tiheän terävä, nopeaakin kelausta kestävä uinti, joka tuntuu pirteänä pirinänä vapakädessä saakka.

Perheen suurikokoisin jäsen Invader on perinteisen muikkuvaapun mallinen kielimäisine nokkalevyineen, kolmeulotteisine silmineen, hologrammikimalteineen ja räminäkuulineen.

04 FL invader

Fishing Leader Invader.

Mittoja vaikkapa kuhan, taimenen ja hauen uisteluun soveltuvalla vaapulla on 11 senttiä ja 12 grammaa.

Kyseistä painoa tosin tulee pitää keskiarvona, sillä vaikuttaa kuin vaapun räminäkuulia olisi lastattu kammioihinsa ihan arpomalla.

Niukimmin varustelluissa vaappuyksilöissä kuulia erottuu vain kaksi, parhaimmissa jopa yhdeksän. Erilaisia välimuotojakin esiintyy.

Kuulituksilla lienee pientä vaikutusta myös uintiin, mutta satunnaisotannalla valittu yksilö esiintyi vedessä nättiä kylkien vilkutusta ja perusleveää potkiskelua esittäen. Uintisyvyydeksi luvataan kaksi metriä.

Jointti Jointed on näpsäkkä kaksiosainen pikkuvaappu mitoiltaan 7 senttiä ja 5 grammaa. Nätit luonnonkalavärit ja kolmeulotteiset silmät antavat kivan lookin vieheelle, joka ui kivalla tirinällä reilun metrin syvyydessä. Varmasti varteenotettava tarjous ahvenille ja koskien rasvaeväisille.

05. FL jointti

Fishing Leader Jointti Jointed.

Peto X ja Peto XL muistuttavat runkomalliltaan skolioosia potevaa pikkukalaa, siis tavallista helpompaa saalista predaattorille. Koko X on mitoiltaan 7 senttiä sekä 8 grammaa ja XL puolestaan 11 senttiä ja 20 grammaa, uintisyvyydet vastaavasti 1,5 ja 3 metriä.

03 FL Peto X

Ylinnä Fishing Leader Peto XL, alla kaksi X-versiota.

Letkeästä, vauhtiakin sietävästä uinnista ei ainakaan ihmissilmä isompia moitteita havaitse.

Gnuu

Kyröskoskelaisen Mika Toivolan apassista sorvatut Gnuu-vaaput herättävät huomiota loistokkaalla viimeistelyllään. Uutuuksina kalojen ruokapöydälle asettuvat 15-senttinen ja 20-grammainen Gnuu 150Matala sekä Gnuu 150S.

gnuu

Vasemmalla 3 x Gnuu 150, loput mallia Gnuu 150Matala.

– Pienellä nokkalevyllä varustettu Gnuu 150Matala on suunniteltu oikeastaan hauen kalastukseen, tietysti kuhat ja isommat ahvenetkin voivat siitä kiinnostua. Vaappu sopii niin vetoon kuin heittoon. Viime keväänä ja syksynä runkomalli toimi todella hyvin vetouisteltaessa lahdissa, joissa vettä oli 1–2 metriä, sillä ilman apukonsteja vaaput uivat noin 20-50 sentin syvyydessä. Uinti on todella leveä ja ärsyttävä, Toivola opastaa.

Suuren nosteensa vuoksi vaappu vaatii vähän vauhtia pysyäkseen pinnan alla, joten kaikkein hitaimpaan kalastukseen se ei oikein sovellu.

Gnuu 150S on varustettu satulalevyllä, jonka ansiosta sukellus ulottuu kahteen metriin. Uinti on leveäpotkuista tälläkin, ja kun vauhti vähän lisääntyy, alkaa hakua esiintyä. Kuhan ja hauen vetovieheeksi!

Huijari ja Veijari

Nastolalaisen Procoma Fishingin eli Jani Huovilan verstas tuo markkinoille kaksi vaappu-uutuutta, Huijarin ja Veijarin. Näistä ensin mainittu on runkomalliltaan sama kuin jo viime vuonna Erässä 4/2015 esittelemämme, mutta nyt pullukka uretaanipompula on saanut reilun painotuksen.

– Paino tekee vaapusta miellyttävämmän heittää, josta kuhan ja hauen heittokalastajat ovat tykänneet, Huovila toteaa.

Noin kahdeksan gramman painonlisästä huolimatta vaappu on edelleen ”voimakkaasti kelluva”, ui tukevalla potkulla monenlaisia kelausvauhteja kestäen. Pituutta nätillä foliovaapulla on 10 senttiä ja painoa 26 grammaa.

01 Huijari

Huijari on saanut lisää painoa ja esiintyy myös 2-osaisena.

Lisäksi Huijari tulee esiintymään vedenalaisilla estradeilla kaksiosaisena. Jatkopalan ansiosta meno muuttuu entistäkin eloisammaksi, joten uinnin puolesta saaliinsaamisen ongelmia tuskin tulee olemaan. Koko on 10 senttiä ja 28 grammaa, heitto-ominaisuudet hyvät.

Rosvoperheen toinen tulokas Veijari on paljon perinteisemmän näköinen solakka kuhavaappu, jota on saatavana mitoissa 10 senttiä ja 9 grammaa sekä 13 senttiä ja 12 grammaa. Valmistusmateriaali on apassi.

01 Veijari

Veijari kelpaa varmasti ainakin kuhalle.

– Veijari antoi erinomaisia tuloksia koekalastuksessa kaudella 2015, joten se on ilo tuoda uutuutena markkinoille. Teen sitä kaikissa perusväreissä ja otan huomioon myös asiakkaiden toivomuksen, Huovila vakuuttaa.

Vahvapotkuinen, herkästi käynnistyvä satulaturpa sukeltaa 2–3,5 metrin syvyyteen.

Illex

Yksi Wake Fishingin uusista edustuksista on ranskalainen Illex, jonka laajasta vieherepertuaarista esittelyymme saapui jerkki Dexter Jerk neljän koon voimin.

01 Illex Dexter

Dexter-jerkkiä on tarjolla neljässä koossa.

Klassista tyylisuuntaa edustava muovirunko saa viehättävän ilmeensä voimakkaasta suomu-, evä- ja kiduskansikuvioinnista täydennettynä kolmeulotteisilla silmillä.

Helppouittoinen viehe koukkii kohtuullisesti suorakelauksellakin, mutta sen saa tekemään maukkaita syrjähyppyjä ja liukuja ottamalla käsiala käyttöön. Uinti tapahtuu maksimissaan noin metrin syvyydessä, pintauittaminen onnistuu varsinkin suspending-versiolla vaivatta.

Koot ovat 7 senttiä ja 16,5 grammaa, 12 senttiä ja 56 grammaa, 12 senttiä ja 60 grammaa sekä 14,8 senttiä ja 100 grammaa. Ensinmainittu uppoava, seuraava suspending, jälkimmäiset hitaahkosti uppoavia.

Jade

Noormarkkulainen Jani Heikkilä valmistaa hyvällä ammattitaidolla Jadeksi nimeämäänsä vaappua, jonka ilman saatesanojakin olisi osannut sijoittaa kuhan vetovieheisiin helposti.

01 Jade

Jade-vaapun repertuaari on näyttävä.

Solakka, 12-senttinen, hieman köyry runko on saanut keulalleen joko satula- tai suoran nokkalevyn. Ensin mainittu antaa perusilmeikkään potkun, jossa hakua esiintyy vauhdin lisääntyessä. Jälkimmäisessä tapauksessa haku tuntuu irtoavan vieläkin herkemmin.

Jaden värimaailma on monipuolinen esitellen sekä maali-, folio- että hologrammipintoja, kiteillä tai ilman. Pääpaino tuntuu olevan erilaisissa ärsyväreissä, kun taas perinteisimmät värit puuttuvat ainakin meille lähetettyjen joukosta kokonaan.

Vaapun kolmesta koukusta yhden olisi varmaan voinut jättää pois, varsinkin kun pois päästettävien kuhien osuus tulee vuodenvaihteessa voimaan astuneen 42 sentin alamitan vuoksi olemaan entistä suurempi. Kaksi etummaista koukkua ovat myös niin lähellä toisiaan, että linksahtavat yhteen turhan helposti.

Jaro-vaappu

Kuhan vetouistelua varten on varustautunut myös hyvinkääläinen Jani Rossi taiteilemalla soukan satulalevyvaapun nimeltään JaRo.

01 Jaro

Jaro ui herkästi.

– JaRo-vaapun epäsäännöllinen pieni poukkoileva liike vasemmalta oikealle jäljittelee pakenevan pikkukalan uintia. Lisäksi uintiin yhdistyy kylkien värinää. Kevyt balsarunko antaa ainutlaatuista herkkyyttä solakkarunkoiseen vaappuun, valmistaja tarinoi nettisivuillaan.

Ja kaunista katseltavaa vaapun meno onkin.

Koukkuja 12-senttiseen ja seitsengrammaiseen pulikkaan on mahdutettu kolme. Kun tavaksi on tullut urputtaa ”liiallisesta” koukutuksesta, niin ehkä tästäkin voisi yhden jättää pois. Alamittaiset ja muut vapautettavat kalat kiittävät.

Kuusamo Santeri

Vaappu-uutuudet ovat olleet Kuusamon Uistimella harvinaista herkkua, mutta nyt sellainen kuitenkin nähdään.

Ulkoiselta olemukseltaan Santeri ei kovinkaan paljon vaappujen valtavirroista poikkea, onpahan muikkuvartaloinen, poikkileikkaukseltaan melkein pyöreä muoviluomus, jonka suusta törröttää pitkulaisen mallinen satulalevy.

01 santeri

Santeri edustaa Kuusamon listoilla harvemmin nähtyjä uutuusvaappuja.

Selvästi erotettavan tuntomerkin vaapulle antaa vatsassa, koukun etupuolella oleva ”köli”, jolla lienee uintiin oma vakauttava vaikutuksensa.

Santerin uimataito on kunnossa, potku leveähkö ja kylkien keikutus vilkas. Kestää hidasta ja nopeaa uittamista erinomaisen hyvin. Debyyttivuoden värimaailma tarjoaa 10 varsin perinteistä maaliväriä, osa kiteillä höystettynä.

Huomionarvoista on, että kaikki vaaput sekä suurin osa myös Kuusamon Uistimen uusista metallivieheistä on nykyisin pinnoitettu UV-lakalla, joka parantaa vieheiden näkymistä ultraviolettivalossa merkittävästi.

MaKa

Solakka satulalevyvaappu. Näillä saatesanoilla voi nykyisin luonnehtia useimpia suomalaisten vaappunikkarien tuotoksia, varsinkin jos kysymys on kuhan vetouisteluun tarkoitetusta tuotteesta.

Eikä siinä mitään, malli on vuosien saatossa valikoitunut jatkojalostukseen hyvän pyytävyytensä vuoksi, joten miksipä siitä muualle lipsuisi.

Näin on näreet myös Make Kajanderin valmistamassa MaKa-vaapussa, joskin vaappua voi kuvata tavallistakin solakammaksi. Pyyntiominaisuudet saivat arvovaltaisen vahvistuksensa vuonna 2012, jolloin Risto Jussila julisti vaapun 13-senttisen version Erä-lehden uisteluvieheeksi kuhalle.

01 maka

MaKa-vaapun uusi koko kelvannee hauen ohella tuhdimmille kuhillekin.

Tälle kaudelle Kajander on sorvannut uuden koon 16 senttiä ja 16 grammaa. Valmistaja kertoo suunnitelleensa anorektisen hoikkeliinin erityisesti hauen uisteluun, mutta epäilemättä se kiinnostaa myös kookkaampia kuhia.

Satulalappu antaa tässä tapauksessa suppeahkon mutta tiheän potkun yhdistettynä kylkien vilkutukseen. Vetovauhdin ollessa 3,5 kilometriä tunnissa tai enempi pyytävyys on valmistajan mukaan parhaimmillaan.

Uintisyvyys on 2–3 metrin luokkaa.

Nils Master

Finlandia-Uistimen legendaarinen Nils Master -vaappusarja saa muutaman uuden värin malleissa Invincible, Spearhead ja Jäpittäjä.

Pääosissa ovat lämpimät värisävyt, joten olisiko näiden viettelevyys parhaimmillaan lämpimillä keleillä? Jäpittäjän sini-hopea sen sijaan lienee iskussa kylmien vesien aikaan.

Kuvassa tarkemmin.

01 Nils master

Nils Masterin vaappujen uusia värejä.

Predator

Siilinjärveläinen Heikki Mustaparta kertoo vaapuntekoharrastuksensa juontavan kahdeksan vuoden päähän. Pontimena siinä on ollut kilpauisteluharrastus.

Erän uutuusesittelyyn hän lähetti kaksi perinteisen mallista Predator-vaappua, joiden koot ovat 14 senttiä ja 14 grammaa sekä 17 senttiä ja 24 grammaa.

01 Predator

Predator luottaa väreissään luonnonmukaisuuteen.

Erikoista vaapuissa on pinnoite, jota Heikki kutsuu ”paperoiduksi kuosiksi”.  Lakan alta läpi kuultavalla paperilla esiintyy valokuvantarkka printti pikkukalan kyljestä, jolloin lopputulos näyttää jokseenkin samalta kuin raaka-aineena olisi käytetty aitoa kalannahkaa.

Kun vielä satulanokan uinti vaikuttaa erittäin kelvolliselta, pitäisin melkeinpä yllätyksenä ellei kuhavaappuja koeuittavan Risto Jussilan vapa taipuisi toiseenkin kertaan. Uintisyvyys vaapuilla kahden metrin luokkaa.

Quantum

Quantum Fat Gipsy DF on haukikaliiperin 13-senttinen ja 45-grammainen muovivaappu, joka muistuttaa runkomalliltaan hieman Rapalan Super Shad Rapia.

01 Quantum Fat Gipsy

Fat Gipsy tarjoaa tuhtia purtavaa matalan veden hauille.

Sotkemisen vaaraa ei kuitenkaan ole, sillä Gipsy on kaksiosainen, aivan eri tavalla pinnoitettu ja paljon pienilevyisempi. Sukellus hyytyy jo metrin syvyyteen.

Fat Gipsy rimpuilee siiman päässä erinomaisen letkeästi, vahvoin jumputtavin potkuin ja kylkien keikutuksin. Hidaskin kelaus riittänee haukien ruokahalun herättämiseen, sillä liike käynnistyy todella herkästi.

Koukut ja renkaat ovat erityisen tukevaa tekoa, onhan viehe suunniteltu haukien ohella jopa yli satakiloiseksi kasvavan monnin pyyntiin.

Rapala

Rapala laajentaa maailmalla huippusuosion saavuttanutta Scatter Rap -sarjaansa. Runkomalleiltaan sarjan jäsenet ovat vanhoja tuttuja, mutta niiden perinteiset nokkalevyt on korvattu satulalevyllä.

Kyseinen levytyyppi aikaansaa vaapuille syrjähyppelyä, jota myös hauksi kutsutaan. Epäsäännöllisten syrjähyppyjen uskotaan imitoivan pedoille vahingoittunutta pikkukalaa, siis mahdollisimman potentiaalista saalistuskohdetta.

Kahdesta uudesta mallista mielenkiintoisempi lienee Scatter Rap Tail Dancer. Käyrärunkoinen Tail Dancer tunnetaan erityisen antoisana kuhavieheenä, joten samaa sopii odottaa satulalappuversioltakin.

01 Rapala3

Nyt myös Tail Dancer saa Scatter-levyn.

Ison, eteenpäin suuntautuneen levynsä ansiosta kuvalle luvataan jopa 3,3–5,7 metrin sukellussyvyyttä, ja kun ärhäkkään pyrstönheilutukseen lisätään hakuominaisuus, ei predaattorien elämä maamme vesissä ainakaan helpotu. Kokoa tulokkaalla on 9 senttiä ja 13 grammaa.

Toinen Scatter-uutuus tuntee nimen Scatter Rap Shad Deep. Kysymyksessä on Shad Rapin runkoon tehty syvännevaappu, jonka sukellusominaisuus saadaan kookkaalla satulalevyllä. Balsapulikan luvataan porautuvan 2,7–3,6 metriin eli hiukan syvemmälle kuin perinteinen Shad Rap.

01 Rapala2

Scatter Rap Shad Deep.

Seitsensenttinen ja -grammainen vaappu saavuttaa hakuliikkeensä varsin herkästi olematta silti arka hieman kovemmallekaan kelausvauhdille.

Legendaarinen jalokalavaappu Rapala Countdown toivottaa tervetulleeksi uuden viisisenttisen ja viisigrammaisen koon Scatter-versioonsa.

Helppoheittoinen, luonnonvärivoittoisella värikartalla varustettu UL-viehe soveltuu erityisesti koskikalojen kuten kirjolohien ja taimenten jallittamiseen.

Samaa voi sanoa BX Minnowin uudesta koosta 7 senttiä ja 7 grammaa. Oikein herkkäliikkeinen ja helppoheittoinen balsapulikka on antanut osaamisnäytteitä jo kymmensenttisenä, joten mikään ei estäne kaloja kiinnostumasta myös tähän. Uintisyvyydeksi luvataan 0,6–1,2 metriä.

01 Rapala4

BX Minnow ilmestyy avovesikaudelle uudessa koossa.

Uusien mallien lisäksi Rapala on sorkkinut vaappujensa värikarttoja, kuten asiaan tietysti kuuluu.

Erityisen mielenkiintoiselta näyttävät Custom High Definition – eli suurella tarkkuudella aitoja luonnonkaloja matkivat värit, joita ovat saaneet ylleen Original, Countdown, Shad Rap, Tail Dancer, Team Esko, Rippin’ Rap ja Ultra Light Rippin’ Rap, neljä ensin mainittua myös Scatter-versioissaan.

01 Rapala

Rapalan Custom High Definition -värejä potretissa. Vasemmassa rivissä Shad Rap, Original ja Scatter Rap Shad Deep. Oikealla Scatter Rap Tail Dancer, Shad Rap Deep ja Countdown.

Värien ”luovuttajina” ovat toimineet esimerkiksi ahven, särki ja kirjolohi, mutta useimmissa tapauksissa mannekiini löytyy meille tuntemattomien lajien joukosta. Kaikkiaan näitä erinomaisen herkullisen näköisiä jäljitelmiä on toistakymmentä.

Rapture Chibi Crank

Kun kala on haluttomalla syönnillä, lääke saattaa löytyä pikkuvieherasiasta. Chibi Crank on todellinen vaappuminiatyyri 28 millineen ja 1,8 grammoineen. Pieni pullukka survoo menemään aivan pinnan tuntumassa pienellä tirinällä.

Viehelaatikko 24

Uusi ase UL-kalastajille: Rapture Chibi Crank.

Koukkuja on vain yksi yksihaarainen, sekin väkäsetön, joten kysymyksessä on todellinen pyydä ja päästä -viehe. Oheisen värin luulisi olevan karkkia vastaistutetuille kirjolohille, mutta toki sellainen toimii välillä luonnonkudusta syntyneillekin.

Uinnin säilyttämiseksi käytä ohutta siimaa ja solmi se mieluiten suoraan vaapun mukana tulevaan lukkoon.

Savage Gear

Savage Gear 3D Roach Jerkster on jerkki, joka muistuttaa ulkoisesti lajityypin ikonia Buster Jerkiä.

DSC00423

Jerkki, jonka painoa voidaan säätää.

Erikoiseksi tämän tekee painottamismahdollisuus: Selässä on tulppa, jonka alta paljastuu kuulakammio. Sinne voi ladata mukana tulevia kolmen gramman painoisia teräskuulia maksimissaan kolme kappaletta.

Tai olla lataamatta, jolloin viehe on hyvin hitaasti uppoava mutta vastaavasti rahtusen herkkäliikkeisempi. Pakkaukseen kuuluu myös kaksi kevyttä muovikuulaa, joita niitäkin voi käyttää painonsäätelyssä.

Jerkki ui nykäyksistä ilmeikkäästi sivuille koukkien, myös suorakelauksella elämää esiintyy. Mitat ovat 145 milliä ja 66 grammaa, ilman painotusta.

Roach Shine Glider on synnytetty Savage Gearin 3D-mallinnustekniikalla. Sehän tarkoittaa, että lopputulos matkii lähes yksityiskohtaisen tarkasti aitoa luonnonkalaa, paitsi että ärsyvärejä loihtiessaan taiteilija on saanut huomattavia erivapauksia.

DSC00419

Tässäpä jälleen aika hauska haukiviehe matalaan veteen.

Muovirunko on kaksiosainen, hitaasti uppoava. Osalla väreistä etukoukku on varustettu höyhensidoksella, osalta se puuttuu.

Vieheen erikoisuus paljastuu viimeistään uittokokeessa. ”Särki” tekee nykäyksin uitettaessa todella maukkaita 180 asteen sivuliukuja puolelta toiselle. Tasaisesti kelattaessa syrjähypyt luonnollisesti laimenevat, mutta lantioliike on silti näyttävä.

Uintisyvyys on metrin luokkaa, pinnan tuntumassa uittaminenkin onnistuu. Varmasti mielenkiintoinen kokeiltava haukivesille.

Skinny Wolf

Skinny Wolf on ruotsalaisen Wolfcreek Luresin suunnittelema ja taiwanilaisten toteuttama, hehkuvin värein kauniisti viimeistelty muovijerkki, jonka sisällä on räminää vaikka rokkiorkesterille jakaa.

01 Skinny Wolf

Skinny Wolf -jerkkiä tehdään kahdessa koossa.

Solakka viehe lentää pitkälle ja poukkoilee herkästi sivuille, kun sitä nykäyksin tahditetaan. Suorakelauksella liike jää laimeaksi, joten käsialaa tarvitaan. Uintisyvyys ei hitaahkosta uppoavuudesta huolimatta pintaa syvemmälle ulotu.

Valmistaja ottaa irtopisteet kotiin täyttämällä pakkauspahvin takapuolen, ei kalastus- vaan kalanvapautusvihjeillä:

– Pyydä, kuvaa, vapauta ja heitä ylävitoset kaverille, siinäpä ohjeet lyhykäisyydessään.

Saatavana kahdessa koossa 13 senttiä ja 46 grammaa (Skinny Wolf Jr.) sekä 18 senttiä ja 100 grammaa.

Storm

Rapalan omistama Storm on pannut viehemallistossaan myrskyksi parin viime vuoden aikana. Uutuuksia on ilmestynyt liukuhihnalta, samalla kun monia vanhoja on lakannut olemasta.

Myös tälle kaudelle katalogi näyttää perin mielenkiintoiselta, paitsi että jakelusta vastaava Normark Suomi ei päästä läheskään kaikkia uutuuksia meidän markkinoillemme. Tämä tietenkin siksi, että niiden päämarkkina-alueet ovat jossain aivan muualla.

Mutta tässä kotimaiset vaappu-uutuudet.

Storm So-Run Minnow on suunniteltu pitkäheittovaapuksi. Kyseinen ominaisuus toteutuu, kun kuula vaeltaa käytävässään sen mukaisesti, pitääkö vaapun lentää ilmassa vai sukeltaa vedessä.

DSC01295

So-Run Minnow kuuluu pitkäheittovaappujen heimoon.

Ulkoiselta habitukseltaan pulikka on mallia minnow eli solakkavartaloinen, varustettu pienellä nokkalapulla, 3D-silmillä ja huipputerävillä koukuilla. Läpikuultavaan lookiin antaa säihkettä kyljen verhoksi vedetty hologrammikalvo.

Suoraan kelaten vaappu ui tiheällä potkulla ja vahvalla kylkien keikutuksella, myös käsialakalastukseen muovikuva hyvin soveltuu. Uintisyvyys on puolisen metriä pinnan alapuolella.

Kohdelajeiksi 9,5-senttiselle ja 11-grammaiselle vaapulle voisi luetella kaikki pinnan tuntumassa saalistavat petokalat taimenesta haukeen ja ahveneen, vaikka sitä Normarkin sivuilla erityisesti meritaimenelle suositellaankin.

So-Run Sinking Pencil on 8-senttinen ja peräti 18-grammainen nokkalevytön käsialavaappu. Epätavallinen pituus-painosuhde lupaa sukkulanmalliselle pulikalle loistavia lento-ominaisuuksia – tällä heittääkin hirmukaaria vaikka vastatuulessa.

DSC01294

”Uppoavaa lyijykynää” kannattanee tarjoilla meritaimenen ohella muillekin kaloille.

Hyvät heitto-ominaisuudet usein kostautuvat uintipuolella, mutta Sinking Pencil syöksähtelee puolelta toiselle varsin eloisasti, kun sille uinti vavankärjen nypäyksillä loihditaan.

Mukavan oloinen on myös sen runkovärinä vapaassa vajotuksessa. Pysäytyksiä kannattaakin käyttää hyväksi, kun kohteena on vaikkapa rannikon meritaimen. Siihen lajiin heittotykki on omiaan.

Tatu

Perinteinen on sana, joka lähestulkoon kuluu puhki kotimaisia uutuusvaappuja esiteltäessä. Sellainen kuitenkin on myös joensuulaisen MJ-Productin eli Mikko Hirvosen kuhavaappu Tatu, mallia tuttu ja turvallinen.

01 Tatu

Viime vuoden koekalastuksessa lukumäärältään eniten vetokuhia antanut Tatu saa uuden koon.

Solakan, pääpuolestaan hieman paksumman palikan suuhun on kiinnitetty isohko satulalevy, jolloin uintiliikkeeksi saadaan herkästi käynnistyvä, reipas potku ja kohtuullisen ahnas sukellus arviolta 2–3 metriin.

– Tarkoituksena kuhan vetoa ajatellen on, että tällä vaapulla voidaan vetää hyvinkin hiljaisia nopeuksia, ja eritoten käännöksiä tehtäessä uinti ei lopahda. Tunnetustihan kurvatessa usein kajahtaa. Vaappu kuitenkin kestää myös kovempaa kyytiä, mikä tyyli on alkanut yleistyä kuhavesillä. Hurjimmat tuntuvat kauhovan kuhaa yli vitosenkin vauhdilla. Oma mielipiteeni tähän kuitenkin on, että hiljaa hyvä tulee, Mikko selventää.

Kokoa Tatulla on 12 senttiä ja 11 grammaa, värejä niin folioilla kuin maaleillakin loihdittuja.

Tonin vaappu

Toni Tuoriniemi Petäjävedeltä on askarrellut nätin vaapun, jolta saatteessa puuttui nimi. Niinpä kutsumme sitä yksinkertaisesti Tonin vaapuksi. Työnäytteensä foliolla ja maaleilla pinnoitettu isohko pulikka pääsee antamaan kuhan vetovaappuna.

01 toni2

Tonin vaapuksi kutsumamme viehe lienee omimmillaan kuhaveneen perässä.

Runkomalliltaan vaappu on melko solakka mutta pyöreä kuin harjanvarsi, tuo ensimmäisenä mieleen Karikko Magnumin. Mittaa sillä on 14 senttiä ja 23 grammaa. Nokkalevy on kielimäinen, mutta reunoiltaan lautasmaisesti kohonnut.

Vatsassa roikkuu kolme koukkua, joista keskimmäisen paikka näyttää yksilöiden välillä vaihtelevan kertoen vahvasta käsityön leimasta.

Uintia luonnehtivat sanat herkästi käynnistyvä, voimakaspotkuinen, hyvin erilaisia nopeuksia kestävä. Sukellussyvyydeksi voisi veikata noin kolme metriä. Ei siis havaittavia esteitä kuhan ja hauen hurmaantumisen tiellä.

Vicke Original

Ruotsalaisen Lennart Hamrinin kehittämä Vicke Original edustaa monille tuttua, jonkin verran kopioituakin mallia, jonka avuja ovat pitkäheittoisuus ja eloisa käsialauinti. Ärsyttävissä väreissäkään ei tämän vieheen luoja ole säästellyt.

DSC01069

Rannikkovaappuejn klassikoihin lukeutuva Vicke laajentaa uudella koollaan toimialuettaan meritaimentyrskyiltä haukilahtiin.

Nyt käsillä oleva uutuusversio on 12 sentteineen ja 60 grammoineen ”haukikokoa”, jota tosin valmistajan mukaan voi syöttää hölmöksi leimautumatta myös kuhille, taimenille ja lohille. Erona pienempiin Vickeihin koukkuja on tällä kaksi.

Jerkkimäinen rakenne ja onton, räminäkuulilla varustetun rungon hitaahko uppoavuus tekevät Vickestä oivan vieheen haukimatalikkojen kalastamiseen, kenties niiden lohisuvantojenkin ronkkimiseen.

Ui suorakelauksellakin vahvasti puolelta toiselle koukkien, ja kun mukaan otetaan vavankärjen nypäykset, meno villiintyy entisestään. Myös vajotessaan vaappu keikuttaa kylkiään.

Wake Crip Walk

Crip Walk on köyryselkäinen, kapearunkoinen muovivaappu liikunnanohjaajanaan voimakkaasti muotoiltu satulalevy. Hienoinen rapinakin vatsaontelosta erottuu.

01 Wake

Crip Walk kelvannee hyvin kuhalle, myös heitettynä.

Etenee erittäin laajalla potkulla ja ainakin koeuittamallamme yksilöllä alkoi esiintyä kyljelleen kallistumista vauhdin kasvaessa. Sellainen lienee huolellisemmalla säädöllä eliminoitavissa.

Vaikka Crip Walkin pääasialliseksi pyyntimuodoksi ehdotetaan uisteluveneen perässä vaaputtamista, pystyy tätä varsin kohtuudella heittämäänkin. Uintisyvyydeksi luvataan 1–3 metriä ja kohdelajeiksi voi meidän vesillämme luvata ainakin kuhan ja hauen. Koko 12 senttiä ja 13 grammaa.

Valmistajat ja maahantuojat

Aalto: Lasse Karjalainen, 0400 280 681

Abu: Pure Fishing Finland Oy, (09) 350 8080

Bandit: Wiggler Ab / Heikki Laurikainen, 040 5846076

Bete: Kalastuskolmio Oy, (03) 644 1220

Buck Pike Tandem: Wake Fishing Oy, 045 138 1857

Daiwa: Daiwa Sports ltd. / Sami Jokinen, 0400 554 614

Fishing Leader: Yuki Matti Wada, 045 893 2772; Arto Vasalampi, 040 772 3194

Gnuu: Mika Toivola, 0400 442 001

Huijari: Jari Huovila, 0400 848 916

Illex: Wake Fishing Oy, 045 138 1857

Inka: Taiga Lures Oy, 050 438 1421

Jade: Jani Heikkilä, 0400 659 451

JaRo: Jani Rossi, 040 742 3586

Jigi Muikku: Markku Autio, 050 569 2707

JK-Uistin: JK-Uistin Oy, 040 556 4816

Kuusamo: Kuusamon Uistin Oy, (08) 860 3400

MaKa-Vaappu: Markku Kajander, 050 562 4011

Mikado: Eumer Finland Oy, 0400 252 969

Motti: Seppo Koistinen, 044 261 2268

Nils Master: Kalastuskolmio Oy, (03) 644 1220

Quantum: Zebco Europe/Jani Ollikainen, 045 126 9334

Rapala: Normark Suomi Oy, (014) 820 711

Rapture: Wake Fishing Oy, 045 138 1857

Savage Gear: OPM Kalastustarvike Oy, (09) 279 0460

Skinny Wolf: Wake Fishing Oy, 045 138 1857

SpinMad: Wake Fishing Oy, 045 138 1857

Spintube: Eumer Finland Oy, 0400 252 969

Storm: Normark Suomi Oy, (014) 820 711

Sundom: Polar Bait/Lars Sundholm, 044 559 9966

Svartzonker: Fishing Lords Oy, 020 768 9160

Tatu: MJ-Product/Mikko Hirvonen, 0400 744 030

Tonin vaappu: Toni Tuoriniemi, 050 523 4619

Veijari: Jari Huovila, 0400 848 916

Verti Gear: Wake Fishing Oy, 045 138 1857

Vicke: Wiggler Ab/Heikki Laurikainen, 040 5846076

Wake: Wake Fishing Oy, 045 138 1857