Uutuusvieheiden ”rautakauppaosasto” on perinteisesti huomattavasti vaapputarjontaa suppeampi, näin ainakin täällä vaapunvalmistuksen suurvallan rajojen sisäpuolella.

Tämäkään vuosi ei tuo poikkeusta, sillä jos värit ja koot unohdetaan, on uusia on uusia lippa- ja lusikkamalleja vain yhden käden sormilla laskettava määrä.

Abu Garcia

Ruotsalaisen Abun maineikas lusikkakaarti tyytyy tällä kerralla uusiin meikkeihin, joita ovat saaneet ylleen Lill-Zigge ja Lill-Öringen. Tosin täytyy todeta, että Lill-Öringenin väri Z oli olemassa jo silloin kun kirjoittaja ensimmäisiä vieheitään hankki, ei kuitenkaan ihan noin toteutettuna kuin nyt.

Värit selviävät tarkemmin oheisesta kuvasta.

DSC00646

Abun uutta väritarjontaa jalokalojen kiusaksi.

Monen vanhemman kalastajan ensimmäinen ottiviehe Abu Reflex laventaa värirepertuaariaan. Runkovärit pysyvät entisellään – Reflex Redillä se on punainen & valkopilkkuinen ja Reflex Whitellä valkoinen & mustapilkkuinen – mutta lehdet saavat uutta kirjavaa pakkelia pintaansa.

Näin on käynyt myös painopäälippa Mörrum Spinnerille, jolla uusia värejä on kaksi.

Kuva säästäköön meidät tuhannelta sanalta.

DSC00661

Perinnelippoja kauden trendiväreissä.

Bete

Finlandia Uistimen klassikkolusikka Bete Krokodil ei esittelyjä kaipaa, sen sijaan uutuusväri 227 ansainnee maininnan. Koveralta puoleltaan hopeinen lätkä esittelee paraatipuoltaan värissä ruskea-hopea-pinkki.

DSC01981

Ruskeaa, pinkkiä ja hopeaa: Bete Krokodil.

Lohikalojen painajainen Bete Lotto saa kaksi uutuusväriä, joista Pl-122 on epäilemättä mielenkiintoisempi. Pinkki runko mustilla täplillä ja kuparilehdellä on taattua tavaraa tunturivesien harreja ja rautuja nuotion loimuun houkuteltaessa. Vastaistutettu kirjolohikaan tuskin pystyy houkutusta vastustamaan.

DSC01983

Kauden lottonumerot: ylempi GBO-009, alempi Pl-122.

GBO-009 vihreine-mustajuovaisine kylkineen ja oransseine selkineen-vatsoineen on vaikeampi sijoittaa tiettyihin kalastustilanteisiin, kenties tehokkaimmillaan sameavetisillä etelän kirjolohikoskilla lämpimän veden aikaan.

JK-uistin

Kevennettyjä JK-Uistimia jo vuosikymmenten ajan valmistanut Juha Kalliomäki on tehnyt suosittuun taimenlusikkaansa muutoksen, joka tulee tutustuttamaan myös hauet tähän viehkeäliikkeiseen vieheeseen.

Kolmihaarakoukku on korvattu erittäin vankalla ja terävällä, kiinteästi runkoon asennetulla yksihaaralla, ja sen päällä sojottaa tukevasta teräslangasta tehty ruohosuojaviiksi.

DSC01039

Taimenlusikkaklassikko hyökkää kaislikkoon.

Ehdin kokeilla vieheen ruohikko-ominaisuuksia pikaisesti jo viime syksynä ja toimivaksi havaitsin. Uinnista on ehkä hävinnyt ripaus eloisuutta koukku-uudistuksen myötä, mutta riittävän nätisti tämäkin ruovikossa kurvailee.

Kesä näyttää, onko kalastuksellisissa ominaisuuksissa haastetta lajityypin ikonille Rapala Minnow Spoonille.

Ruohikko-JK:n mitat ovat 85 milliä ja 15 grammaa.

Kuusamon uistin

Kuusamon Uistimen suosituimmat lusikat Professor ja Räsänen kahmivat odotetusti suurimman potin uutuusvärikattauksesta. Professorilla niitä on peräti toistakymmentä, vaikka osa on toki vanhojen värien uudelleenlämmittelyjä tai siirtoja vieheen muihin kokoversioihin.

Kuva kertokoon paremmin.

DSC01432

Nykymarkkinoilla, ja tuskin vesilläkään, ei tämän ikiklassiikon alkuperäisellä värivalikoimalla – hopea – taidettaisi pärjatä?

Uutena teemana lusikoissa esiintyy hämähäkin seittikuvio, josta ovat päässeet Professorin lisäksi osalliseksi Räsänen ja Suurhauki. Räsäsen väriuutuuksissa yleisenä tehostekeinona ovat myös kiteet, joita ei ole aiemmin kuusamolaisten somisteena isommin käytetty.

Uutta on myös kaikkien lusikoiden UL-lakkaus, joka parantaa näkyvyyttä heikoissa valaistusoloissa.

Näiden ohella jokusia uusia värejä ovat saaneet ylleen myös Lätkä, Taiga ja Tundra.

DSC01434

Vasemmalla Kuusamo Lätkä, Suurhauki ja Tundra, oikealla Räsäsiä.

Kuusamo jatkaa entisellä lipparepertuaarillaan, mutta uusia värejä ovat vanhat konkarit toki saaneet.

Tosin Kummaan ei vanha konkari -termi vielä erityisemmin istu, sillä tämä potkurikeulainen ja vaappurunkoinen erikoisuus lanseerattiin vasta viime vuonna. Nyt sille tulee uusia kidevärejä neljä.

DSC01444

Vasemmalla Kuusamo Kumma, oikealla KUF-lippa ja Paavo-lippa.

Muutamasta somasta väriuutuudesta pääsevät nauttimaan myös klassikot KUF– ja Paavo-lippa.

Motti

Siilinjärveläisen Seppo Koistisen Motti-lusikka saavutti takavuosina hyviä tuloksia Erä-lehden uutuusvieheiden koekalastuksessa, varsinkin kun pyynnin kohteena oli sisävesien peruskokoinen hauki.

Sivuprofiililtaan Motti muistuttaa Professoria, joskin sen taivutus on huomattavasti voimakkaampi ja kulmat pyöristetympiä. Lisäksi lätkää somistaa Proffasta poiketen punainen rinta- ja peräevä.

Tälle vuodelle Koistinen kertoo uusineensa Motin pinnoituksen. Viehe koreilee nyt krominkirkkaana, sahakuvioteipillä ja tarrasilmillä ehostettuna. Koukku on kytketty kahden renkaan päähän, mikä vähentää kalan pelivaraa irtautumispyrkimyksissä.

DSC01045

Motti kirkastui, hauet varokoot!

Voimakasuintista lusikkaa valmistetaan koossa 11,5 senttiä ja  22 grammaa sekä 7 senttiä ja 9 grammaa.

Sundom

Lars Sundholm lähetti Erän uutuusesittelyyn Sundomiksi kutsumansa lusikan, joka on teräspellistä leikattu, melko vahvasti kuperrettu viehe mitoiltaan 11,5 senttiä ja 32 grammaa.

DSC01056

Sundom houkuttelee haukia voimakkailla liikkeillä ja hienoilla teippipinnoitteilla.

Pinnoitteena pelleissä on käytetty oman firman markkinoimia viehetarroja, joilla teräspintaan saadaan monenlaisia lookeja aidon näköisistä suomukuvioista alkaen.

Erikoista joskaan ei mitenkään ainutlaatuista siinä ovat leveät, ovaalin muotoiset kiinnitysreiät kummassakin päässä. Niiden ansiosta uintiin tulee entistä enemmän ”arvaamattomuutta”, mikä johtuu siiman vetokulman vaihtelusta kelauksen aikana.

Kaikkinensa meno on sellaista hurjastelua, että hauen sylkirauhaseritys vilkastuu varmasti läpykän luikerrellessa näkösektoriin. Eri asia saako kala kiinni moista poukkoilijaa. Hinta on 13,90 euroa.

Taiga Inka

Rapalastaan tunnetussa Vääksyssä hiukan pienempää vieheliiketoimintaa pyörittävä Marko Jokelainen Taiga Lures Oy:stä esittelee kaksi uutta kokoa kevennetystä isosilmäisestä Inka-lusikastaan.

Aiempi kahdeksansenttinen saa rinnalleen koot 6 senttiä ja 14 grammaa sekä 12 senttiä ja 50 grammaa.

DSC01037

Uudet Inkat: tosi iso ja melko pieni.

– Inka on ensimmäinen lusikka maailmassa, jossa painot ovat aivan perässä ja aivan nokassa. Tämä saa aikaan uskomattoman hakevan uinnin, jota petokalat eivät voi vastustaa, valmistaja hehkuttaa nettisivuillaan.

Uinti on kieltämättä komeaa katseltavaa varsinkin uudella 12 sentin koolla, joka keikaroi hulppein sivuliidoin ja ilmavin pyörähdyksin poikkeuksellisen laajalla säteellä. Kuusisenttisellä uinti näyttää paljon ”normaalimmalta”.

Jos on 12-senttinen Inka selkeä haukiviehe, kuusisenttisestä voi odottaa asetta vaikkapa koskikirjolohille ja -taimenille. Hienot heitto-ominaisuudet ja nätit värit auttavat tavoitteiden saavuttamisessa.

Gnuu

Ellei niin sanottuja tinselilippoja tai suurhaukikoon spinnerbaiteja lasketa, isot lipat ovat viehemaailmassa melko harvinaisia.

Mika Toivolan Gnuu 50G paikkaa tätä puutetta omalta osaltaan.

Kysymyksessä on 50-grammainen ja 10,5-senttinen lippauistin, jonka runkona on polyuretaanihartsista kalan malliin valettu taideteos. Todellakin, taideteoksesta on kysymys, niin hienosti viimeisteltyjä Gnuu-lipat ovat.

DSC01058

Gnuu-haukilippa on uskottavan kokoinen isommankin hauen pyyntiin. 50-grammaisena se myös lentänee tarvittaessa vaikka naapuripitäjän vesille.

Viehe on erittäin pitkäheittoinen sopivan jämäkällä vavalla. Leveän lehden pyöriminen alkaa vaivattomasti ja runkokin tekee pientä heijausta matkan varrella, eikä uittaminen tunnu ollenkaan raskaalta kuten isoilla lipoilla helposti.

Kalastaminen onnistuu matalassa, mutta upottaen myös syvänteiden ronkkaiseminen on nopeahkosti vajoavalla kuvalla toki mahdollista.

Tässäpä jännä kokeiltava haukivesille!

Spinmad

Puolalaisen Spinmad S.C.:n valmistama ja Wake Fishingin maahantuoma ”lippavaappu” SpinMad Jigmaster edustaa viehetyyppiä, joka tuntuu yleistyneen viime vuosina aika tavalla.

Heittopainona toimii pulleaa pikkukalaa jäljittelevä muovirunko ja houkutteluvärinästä vastaa pääosin rungon perässä leikarin päässä hyrräävä lippa. Kiinnityslenkki on vieheen selässä ja ainoa koukku roikkuu vatsapuolella.

Jigmasterin etuja ovat ainakin helppoheittoisuus ja uittamismahdollisuuksien monipuolisuus.

Sitä voi tarjoilla yhtä lailla suorakelauksella kuin jigityylisesti pysäytellen, matalassa ja syvällä. Lippa pyörii herkästi myös vieheen vajotessa.

Tämän kauden tulokas on viime vuoden parhaimmaksi toutain- ja myös erinomaiseksi haukivieheeksi rankatun 12-grammaisen Jigmasterin pikkuveli, mitat 8 grammaa ja 7 senttiä.

DSC01387

SpinMad Jigmaster maistunee ainakin toutaimelle, lohikaloille ja varmaan pannukarkeille ahvenillekin.

Pientä viilausta on tapahtunut muotoilussa, joka uutukaisella on isoveljeä hieman pyöreämpi niin rungon kuin lipankin osalta.

Lyhyesti sanottuna: osaavan oloinen viehe haastamaan toutainten ja pikkuhaukien lisäksi myös ahvenet ja jalokalat!

Vieheiden maahantuoja- ja valmistajatiedot löytyvät artikkelin Vaaput vuosimallia 2016 lopusta.