Eipä ole kovinkaan pitkä aika siitä, kun kauppojen tiskeillä jigejä edustivat lähinnä yksi- tai kaksiväriset sirppipyrstöiset toukat ja lattapyrstöiset kalamallit. Jälkimmäisissä saattoi olla tavoiteltu luonnonmukaisuutta väripainotekniikalla.

Kuitenkin kaukana oli kumivieheiden viimeistely nykyisestä.

Ainakin ihmissilmään ovat nykyjigien värit usein hämmentävän hienoja, mutta ovatko ne sitten kalan mielestä houkuttavampia, on tietenkin aivan toinen asia.

Daiwa

Daiwa Duckfin Shad sai kelpo meriitin kaudella 2013, kun Jari Rannisto valitsi vieheen 90-millisen version Vuoden 2013 ahvenjigiksi.

– Parhaimmillaan jigi oli ahvenelle pohjapainolla uitettuna ja lisäkoukulla varustettuna, Rannisto totesi Erä-lehdessä 14/2013.

Monet ovat jo varmaan ehtineet toivoa kumilötkölle kunnon haukikokoa, nyt sellainen astuu areenalle. 20-senttisellä ankanräpyläpyrstöllä on 14 pääasiassa luonnonkalaväriä ja nätti uinti jo hitaalla kelauksella. Hintaa 8,95 euroa.

DSC00333

Ankanpyrstöjä perhepotretissa. Mukana hienoja uutuusvärejä.

Duckfin Liveshad on oikeastaan jatkojalostettu versio edellisestä. 3D-mallinnuksella luotuun hoikkapyrstöiseen kalakumiin on saatu upeita yksityiskohtia pään rakenteista, silmistä, evistä ja suomuista aina herkullisiin väreihin saakka.

DSC00339

Duckfin Liveshad on kauden tulokas, ja upeannäköinen sellainen.

Kun viehe näyttää hyvältä, siihen on kalastajankin helppo uskoa.

Liveshadia on saatavana kokoina 10 senttiä ja 7 grammaa, 15 senttiä ja 28 grammaa sekä 20 senttiä ja 64 grammaa. Värejä on kussakin koossa kymmenkunta, hintaa 8,95–11,95 euroa.

Illex

Wake Fishing on ottanut ohjelmaansa ranskalaisfirma Illexin jigit, joista löytyy muutama uutuus.

Niistä päähuomion varastaa Illex Jivaros Swim Head + Dexter Shad. Nimihirviön taakse kätkeytyy hybridijigi, jonka keulalla on kovamuovinen, suu auki punaisia ”kiduksiaan” vilkuttava kalanpää. Tähän jigirunko liitetään raksityyppisesti hammastikkuja käyttäen.

DSC00467

Matalien vesien Illex-suurhaukikumi toimitetaan koukkurigin kanssa.

Pakkaukseen kuuluu myös kahdesta koukusta ja niitä yhdistävästä vaijerista rakennettu rigaussysteemi. Kokoa matalien vesien haukikumilla on 25 senttiä ja painoa 100 grammaa.

Illex Dexter Shad esiintyi jo edellisen runko-osana. Kysymyksessä on tasaselkäinen, lattapyrstöinen, varsin eloisalla vartalonliikkeellä ja houkutushajulla varustettu hauki-kuhakoon kalajigi. Koot 25 senttiä ja 90 grammaa sekä 14,7 senttiä ja 19 grammaa.

DSC00457

Yllä Illex Dexter Eel, alla kaksi kokoa Dexter Shadista.

Illex Dexter Eel on saanut nimensä hulppeasta sirppipyrstöstä, muuten malli on sama kuin edellinen. Eloisasti lepattava peräviiri antaa 21-senttiselle ja 64-grammaiselle kalajigille eväät isonkin hauen houkutteluun.

Jigi Muikku

Ylöjärveläinen viehenikkari Markku Autio tunnetaan paremmin MA Leecheistään ja Mutu-Leecheistään, mutta repertuaariin kuuluu myös pilkkejä.

Sellainen on Jigi Muikku 3, joka saapuu pitkän sapattivapaan jälkeen sarjatuotantoon. Nyt kohderyhmänä ovat venepilkkijät sekä kölin alla uivat ahvenet ja kuhat.

DSC01273

Jigi Muikku 3 on tasapainopilkki vertikaalijigaukseen.

Solakkarunkoinen, pienellä toukkajigillä jatkettu pilkki liitelee laajalla säteellä sirppiään lirputtaen ja pääsee haastamaan Jari Ranniston kyydissä perinteiset vertikaalijigit.

Koko 8 senttiä ja 12 grammaa, hinta 11,90 euroa.

Mikado

Merikarvialaisen Eumerin edustaman puolalaiset Mikado-jigit ovat saapuneet hyvällä ryminällä Suomen markkinoille.

Mallisto sisältää lukuisia mielenkiintoisia kumeja, joista maininnan ansaitsee erityisesti viime vuoden Erä-lehden ahvenjigiksi valittu Fishunter II 55-millisenä versiona.

Lisää mielenkiintoa on tulossa tämän kesän vesille.

Mikado Fish Fry on pulleahko, poimuvartaloinen kalajigi, jonka vatsassa ja selässä on urat koukkua varten. Neulanohut pitkähkö pyrstö on kärjestään kaksihaarainen, vedessä erittäin herkkäliikkeinen. Saatavana kolmessa koossa 5,5, 6,5 ja 8 senttiä.

DSC01118

Mikado Fish Fry.

Fish Fry soveltuu etenkin ahvenen jigittelyyn pysty-, pohjapaino- tai perinteisellä tekniikalla. Tätä, kuten muitakin Mikado-jigejä, sanotaan maustetun katkahajusteella.

Mikado Fishunter TT erottuu joukosta erityisen eloisalla pyrstöllään, johon on päästy niveltämällä pyrstön tyvi ja ohentamalla varsi ”riskirajoille”. Tätä kalajigiä käytettäessä onkin syytä varautua pyrstöjen katkeilemiseen.

DSC01130

Mikado Fishunter TT.

Tarjolla kokoina 5,5, 7,5, 9 ja 11 senttiä. Suositellaan erityisesti kuhalle ja ahvenelle.

Mikado Furyo on erityisohuine pyrstöineen ja solakoine runkoineen saman oloinen jigi kuin edellinen, mutta tämän ulkonäköä on kohennettu läpikuultavilla väreillä, 3D-silmillä ja sisälle integroidulla hologrammisuikaleella.

DSC01140

Mikado Furyo.

Varmasti kokeilemisen väärti myös ajoahventen pilkkimisessä! Koot 5, 7,5 tai 11,5 senttiä.

Mikado Nihonto on solakka mutta poikkileikkaukseltaan pyöreä, vahvasti poimurunkoinen toukka- ja kalajigin sekasikiö koossa 6,5, 9 ja 11 senttiä. Eloisa pyrstön vipatus maittanee niin ahvenelle, kuhalle kuin hauellekin, olipa tarjoilutapa horisontaalinen tai vertikaalinen.

DSC01142

Mikado Nihonto

Mikado Saira saa uuden 20-senttisen koon. Erityisesti pystyjigaukseen soveltuva solakka, poikkileikkaukseltaan kolmion mallinen haarapyrstö maittanee erityisesti isommalle kuhalle ja hauelle.

DSC01189

Mikado Saira.

Sairaa on käytetty menestyksellisesti myös kuhan talvipilkkimisessä.

Mikado Sasori on uutuusmalliston yksi herkullisimman näköisistä jigeistä, siitä pitävät huolen hentoinen, pikkukalamainen runko, sisälle integroitu foliosuikale, ohut neulahäntä ja hyvin aidonnäköiset värit.

DSC01154

Mikado Sasori.

Varmasti kokeilemisen arvoinen makupala monenlaisiin jigaustilanteisiin tai vaikka pilkkisiiman sivutapsiin. Saatavana koossa 7,5 ja 11,5 senttiä.

Mikado Speedo on Nihonton kaltainen, mutta hieman solakampi toukka-kalajigi, jossa on lisäksi koukku-urat selkä- ja vatsapuolella. Koot 6,5 ja 9 senttiä.

DSC01162

Mikado Speedo.

Mikado Tsubamea voi hyvin verrata Sasoriin, erona on hieman vankempi vartalo, sisällä oleva Flashabou-nauha sekä kaksihaarainen pyrstö.  Koot 5, 7,5 ja 11,5 senttiä.

DSC01166

Mikado Tsubame.

Savage Gear

Hauki voi olla myös kannibaali, siksi haukiviehe saa aivan hyvin matkia pyyntinsä kohdetta. Savage Gearin 3D Hybrid Pike tekee sen erittäin mallikkaasti.

DSC00441

Savage Gearin 3D Hybrid Pike on luonnonmukainen, ainakin muodoltaan.

Haukea osaavasti jäljittelevän kovamuovisen etuosan jatkeena elämöi jiginpehmeä pyrstö, joka on ruuvattu etuosaan vieterin avulla.

Pyrstöä siis pystyy vaihtelemaan sen mukaan, haluaako häntään sirpin lerputusta vai ankanräpylän väpätystä. Molemmat pyrstötyypit tulevat pakkauksessa mukana.

Vieheen koukutus on toteutettu näppärältä vaikuttavalla tavalla.

Koukuista taaempi on kiinnitetty yhdeksänsenttisen teräslangan päähän, joka puolestaan on ankkuroitu vieheen vatsaan kahdella pidikkeellä. Kun hauki tarttuu takakoukkuun, lanka irtoaa pitimestään.

Tämä puolestaan vaikeuttaa kalan kampeamista irti ja suojelee viehettä itseään teräviltä hampailta. Tosin langan väännyttyä sen palauttaminen pitimeensä voi olla vaikeaa.

Uinniltaan Hybrid Pike on eleetön kuin aito lajitoverinsa, lähinnä häntä heiluu pirteästi antaen runkoon pienen kylkikeikutuksen.

Koot 25 senttiä ja 130 grammaa sekä 17 senttiä ja 45 grammaa soveltuvat suurenkin hauen haastamiseen.

Spintube

Spintube Super Natural on Eumerin kehittämä heittoperho, jolle kulmikas, isoilla silmillä somistettu painopää antaa hyvät lento- ja uppoamisominaisuudet. Yksihaarakoukku kiinnitetään siimaan putkiperhotyylisesti silikoniputkea apuna käyttäen.

DSC01178

Spintube Super Natural.

Erittäin eloisasta karvasta ja muutamasta kimallesuikaleesta sidottu viehe lierahtelee muikeasti hitaimmallakin uittonopeudella, ja jos suppeahkosta värivalikoimasta löytyy kalalle mieleinen, tärppikynnys lienee matalalla. Koko 8 grammaa ja 9 senttiä.

Eumerin Spintube Flash on vuoden 2015 EFTTEX-messuilla voiton napannut painopäinen tinseliperho, jota valmistuu koissa 6 grammaa ja 10 senttiä sekä 12 grammaa ja 15 senttiä.

DSC01177

Spintube Flash.

Varsin epätavallinen on myös vieheen värivalikoima, tai pikemminkin sen puute. Ainoa väri on musta-hopea, toki loistava valinta jäljittelemään salakkaa, muikkua ja monia muita luonnon saaliskaloja.

Putkiperhotyylisesti rigattava viehe ui erittäin eloisasti kimalteitaan välkytellen ja on varmasti paha rasti esimerkiksi salakkaa syövälle koskitaimenelle, toutaimelle tai mille tahansa vatsakurinan vaivaamalle predaattorille.

Pikatestini viime syksynä kulminoitui ensimmäiseen heittoon ja ison kirjolohen iskuun. Taistelu päättyi hankalan rannan vuoksi siimakatkoon ja ainoan vieheen menetykseen.

Kokeilut jatkuvat tänä kesänä.

Spro

Spro Giant Flapper on kookas haukikoon jigi, vaihteeksi mallia toukka. Pyöreän, vahvasti uritetun rungon perässä heiluu kaksi isoa sirppiä, jotka on vahvistettu tyveltään kestävyyden lisäämiseksi.

DSC01410

Spro Giant Flapper.

Sirpit läpättävät vedessä todella herkästi ja antavat uintiin ilmeen, kun taas itse runko ei ihmeemmin elämöi.

Pehmon koot ovat 15,5 ja 20 senttiä painon vaihtuessa 25 grammasta 74 grammaan ja hinnan 3,50 eurosta 5,60 euroon.

Spro Salty Beast Mega Jig Shad olisi kokonsa puolesta haukivieheeksi passeli, mikäli kaislanreunassa olisi vettä parikymmentä metriä tai enemmän.

DSC01411

Spro Salty Beast Mega Jig Shad.

Tällä hevijigillä kalaston kohderyhmänä ovat tietenkin valtamerten syvyyksissä vaanivat predaattorit kuten turskat, seitit ja ruijanpaltaat.

Pehmeä materiaali sallii ankanräpyläpyrstölle ilmeikkään liikkeen, ja koukun oikenemista ei tarvitse pelätä suurimmankaan mörssärin kiskoessa menemään. Jos yksi koukku ei tunnu riittävältä, voi toisen kiinnityslenkin avulla asentaa helposti ylimääräisen koukun.

Koot 20 senttiä ja 275 grammaa sekä 24 senttiä ja 470 grammaa, hinnat 25 ja 36 euroa.

Storm

Storm Giant Tail Seeker Shad on evoluutioversio Sirpaksikin kutsutusta WildEye Seeker Shadista, isosta muovisisuksisesta kalajigistä.

DSC01308

Sirpan pyrstö kasvaa.

Kuten nimi vihjailee, tälle epelille pyrstön sirppikokoa on kasvatettu hurjasti. Siitä seuraa entistä eloisampi uinti, hitaampi vajoaminen ja myös suurempi sivuprofiili. Pyrstö uimasuorana GT Seekerille kertyy mittaa jopa noin 25 senttiä. Painoa on 80 grammaa.

Jättipyrstö-Sirpan aseistukseen kuuluvat yksihaarainen kiinteä selkäkoukku sekä vatsapuolella heiluva kolmihaara. Puolipehmon avuihin lukeutuu myös äänekäs räminäkuulaosasto.

Hintaa matalien vesien hauestukseen soveltuvalla aseella on 12,90 euroa.

Storm R.I.P. Curly Tail 08 on niinikään suurhauen hakemiseen passeli kalajigi, jonka pyrstösirppi liehuu yhtä hulppeana kuin edellisellä.

DSC01307

Storm R.I.P. Curly Tail 08.

Kun runko on rahtusen ”Sirpaa” pidempi, uimapituus lähentelee jo 30 senttiä. Viralliset lepomitat ovat 22 senttiä ja 82 grammaa.

Sirppipyrstö ui eloisasti runkoa keikuttaen ja pyrstöä lerputtaen, johon – mikäli mainostajaa on uskominen – oman mausteensa antavat sahamaisesti leikatun vatsan ”ylimääräiset värähtelyt”. Ilman painopäätä ja koukkuja myytävän vieheen hinta on 10,50 euroa.

Storm So-Run Superu Shad on vaihteeksi ”normaalin kokoinen” kalajigi. Sen pitkää pyrstönvartta on ohennettu entistä eloisamman uintiliikkeen aikaansaamiseksi. Ja onhan sitä, riittävästi.

Pehmeä materiaali, pinnan kohokuviointi, leveä vatsa- ja kapea selkäura sekä kevyt hajustus tähtäävät nekin huijausvaikutuksen tehostamiseen. Saatavana neljän ja viiden tuuman koossa 5–6 kappaleen pakkauksissa hintaan 7,95 euroa.

DSC01543

Storm So-Run Superu Shad.

Storm So-Run Spike Tail on vastaavilla ominaisuuksilla varustettu mutta edellistä huomattavasti solakampi kalajigi. Lisäksi ”Piikkihännän” pyrstö on nimensä mukainen, mikä siis paljastaa pääkäyttötarkoitukseksi vertikaalijigittelyn.

Koot neljä ja viisi tuumaa, pakkauskoko 5–6 jigiä ja hinta 7,95 euroa.

DSC01532

Storm So-Run Spike Tail.

Storm So-Run Hypno Grub on horisontaalijigittelyyn soveltuva kalajigi, jonka sirppipyrstöön on liitetty erilaisia eloisan uinnin elementtejä: Ohennettu tyvi, sirpin päässä oleva lisäke sekä pykälät sen varressa. Ei siis ihme että liikettä riittää.

Koot 3 ja 4 tuumaa 6–7 jigin pakkauksissa, hinta 7,95 euroa.

DSC01520

Storm So-Run Hypno Grub.

Storm Suspending Wild Tail Shad: legendaarinen kalajigi Suspi saa uuden, hitaasti uppoavan koon 20 senttiä ja 65 grammaa.

Tämän veijarin kasvu on tapahtunut lähinnä pyrstön vartta pidentämällä, samalla kun itse pyrstöä on hiukan suurennettu ja muotoiltu leveämmäksi eli eloisammaksi. Muutos onkin tehnyt uinnille hyvää, pyrstö vipottaa aggressiivisesti ja runkokin saa hitusen rullaavaa liikettä.

DSC01321

Suspin uusi koko on 20 senttiä.

Parhaimmillaan tämänkin ”Suspin” uinti on toki käsialalla maustettuna.

Hiukan kysymyksiä herättää, kuinka ohut pyrstönvarsi tulee haukien käsittelyssä kestämään. Onnettomuus rokottaa lompakkoa 10,95 eurolla, paitsi että tuunaukseen taipuvainen voi tietenkin yrittää ympätä hävinneen tilalle korvikehäntää esimerkiksi jigiruuveja tai pikaliimaa apuna käyttäen.

Storm Ultra Eel jäljittelee ankeriasta sekä valmiiksi rigatun painopäänsä muotoilun että rungon rakenteen puolesta.

DSC01320

Stormin uusi ankeriasjigi.

Päätä on saatavana kahta kokoa, jolloin vieheen painoksi tulee 20 tai 40 grammaa. Pituus pysyy samana 18 sentissä. Mukana pakkauksessa on myös yksi vaihtorunko.

Ultra Eel ui nätisti pyrstöä vipattaen ja runkoa keikuttaen. Luodin mallinen painopää upottaa pehmiksen nopeasti ja antaa hyvät heitto-ominaisuudet.

Normaalin heittojigauksen lisäksi Eel soveltuu pystyjigaukseen.

Svartzonker

Ruotsalaisen viehesuunnittelija Claes Claessonin Svartzonker-sarja saa kaksi hulppeaa haukikumiuutuutta, joiden toimivuudesta on tihkunut tietoja jo viime avovesikaudelta.

Ja mikäpä ettei, kun uinti on kunnossa ja ulkonäkö sellainen, että tarttuu herkästi kalamiehen hyppysiin pakista siimanpäähän sidottavaa etsittäessä.

Svartzonker McRubber Shad on solakan kalan mallinen, lumilapion mallisella pyrstöllä varustettu pehmo, joka ui varmoin ottein pyrstöä tiheästi vipottaen ja kylkeään hillitysti keikuttaen.

DSC01261

Svartzonker McRubber Shad .

 

Mallista on saatavana myös nenätön eli niin sanottu dog face -versio, jonka ideana on lisätä uinnin eloa. Tässä tapauksessa vaikutus jää varsin minimaaliseksi. Koko 29 senttiä, paino 110 grammaa.

DSC01260

Svartzonker McRubber Tail.

Svartzonker McRubber Tail on edellistä hieman paksumpi kalajigi isolla sirppipyrstöllä. 93-grammainen ja pyrstö uimasuorana noin 30-senttinen kumi lerputtelee menemään sirppi hienosti hulmuten ja runko komeasti puolelta toiselle vaappuen.

Kahden koukun rigillä uppoaminen tapahtuu vaakatasossa toisin kuin useimmilla muilla pehmokaloilla, joten pelimerkit kohdallaan siinäkin suhteessa.

Verti Gear

Turkulaisen Wake Fishingin maahantuomat Verti Gear -jigit debytoivat kahdessa kuuden tuuman pystyjigimallissa.

Niistä Pela Gear on suunnattu pelagiaalisille eli ylemmissä vesikerroksissa vaeltaville petokaloille, Bottom Gear puolestaan pohjasaalistajille.

DSC01190

Yllä kaksi Bottom gear -jigiä, alla kaksi Pela Gearia.

Ensin mainittu on malliltaan hoikempi ja haarapyrstöinen, reilulla pyrstö-, kylkiviiva- ja kiduskansiurituksella. Pakkausohjeen mukaan pään voi leikata surutta pois, mikäli jigi tuntuu asettuvan käytettävään jigipäähän epäluonnollisesti.

Ja asettuuhan se, jos esimerkiksi pallon muotoista käyttää.

Bottom Gear on poikkileikkaukseltaan kolmion mallinen, vatsapuolelta litteä. Vatsan kummallakin sivulla on pitkät rintaevät antamassa uintiin herkkyyttä.

Todella hienosti elävä jigi, johon kivinilkkoja ja tokkoja metsästävien ahventen ja kuhien on pakko ottaa kantaa.

Kumpikin malli toimitetaan viiden pakkauksessa.

Wake Hanko Gummi

Hanko Gummin syntyhistoriasta paljastetaan, että Jigwobblereistaan tunnettu hankolainen Mikael Brandt ”lyöttäytyi yhteen tunnetun hauen ja muskyn kalastaja Antti Heinosen kanssa, kehittääkseen käsintehdyn oloisen shad-vieheen todella suurta haukea varten”.

DSC01201

Hanko Gummi.

Nimestään ja saatesanoistaan huolimatta suomalaiset kädet eivät ole vieheen valmistukseen puuttuneet, vaan sen ovat hoitaneet jälleen kerran kiinalaiset.

Keskimääräistä pehmeämmästä materiaalista valettu 25-senttinen ja 120-grammainen kalajigi ui rauhallisesti pyrstöään heiluttaen ja hiukan arasti kylkiään vilkuttaen.

Rimpulavavalla tätä on turha lähteä hauille tarjoilemaan.

 

 

Vieheiden maahantuoja- ja valmistajatiedot löytyvät artikkelin Vaaput vuosimallia 2016 lopusta.