Kilpisjärven rannasta nousevat pyöreälakiset Mallatunturit vartioivat yhtä maamme runsaslajisimmista ja erityisimmistä luonnonsuojelualueista.

Mallatunturit rauhoitettiin jo Venäjän vallan aikana sata vuotta sitten, ja alue perustettiin luonnonpuistoksi 1938.

Mallan tunnukseen valituilla jääleinikillä ja tunturisiilikkäällä kunnioitetaan luonnonpuiston eliölajiston erityislaatuisuutta ja harvinaisuutta.

Mallan luonnonpuiston tunnuksen on suunnitellut Tytti Muurinen ja viimeistellyt Timo Karinen. Tunnus tulee myös myyntiin hihamerkkeinä.

Retkeilijä ei näe kertakäynnillä saati koskaan kaikkea, koska alueen erityislajisto on harvinaista ja vähälukuista. Tunturisiilikkään voi hyvällä onnella nähdä lentelevän Mallalla kesä-heinäkuussa.

Jääleinikki taas viihtyy Mallatuntureiden korkeimpien paikkojen lumenviipymillä. Sen alussa valkeat, myöhemmin vaaleanpunaisiksi muuttuvat kukat avautuvat keskikesällä.

 Tärkeä alue tutkimukselle ja suojelulle

Mallan luonnonpuisto Suomen, Ruotsin ja Norjan yhtymäkohdassa on luonnonsuojelulle ja tutkimukselle tärkeä poikkeuksellisen rikkaan kasvi- ja hyönteislajistonsa vuoksi.

Mallan runsaslajisuuden ja kasvillisuuden rehevyyden mahdollistaa kallioperä kalkkipitoisuus, Jäämereltä huokuva kosteus  ja Suomen oloissa huikeat korkeuserot.

Luonnon lisäksi Mallalle houkuttelee myös historia.

Luonnonpuiston länsikulman 1897 pystytetty kolmen valtakunnan rajapyykki on suosittu retkeilykohde. Mallan reitin varrella on toisen maailmasodan jäljiltä useita korsuja, poteroita ja ampumapesäkkeitä.

Kolmen valtakunnan rajapyykille johtava polku on osa yhteispohjoismaista Kalottireittiä. Kesäisin Koltalahteen kulkee päivittäin Malla-laiva.

Kesällä retkeilijöiden kulku on sallittu vain retkeilyreitillä, jotta luonnonpuiston herkkä luonto ei vahingoitu. Talvella alueella saa hiihtää vapaasti. Vuosittain Mallan kauniit maisemat houkuttelevat noin 13 000 retkeilijää.

Voita hihamerkki

Mallan ystävät voivat osallistua satavuotisjuhlintaan juhlintaan jakamalla mukavimmat Malla-muistonsa ja parhaimmat valokuvansa Facebookissa.  Kaikkien osallistujien kesken arvotaan uusia Malla tunnuksia hihamerkkeinä.

(Metsähallituksen tiedote 22. maaliskuuta 2016)