Kari Välimäki oli virittänyt Pellingin kupeelle Porvooseen katiskan, jossa oli saaliina hieman oudompi ahven.

Ahvenen sisältä paljastui kala, jonka sisällä oli kala. Yhdestä kalasta tuli loppupeleissä siis kolme kalaa. Keskimmäisen kaloista Välimäki arvioi kivinilkaksi, ja samaan lajiin päädyttiin myös toimituksessa.

Kivinilkan suussa olevan kalan lajin saattaa jäädä arvoitukseksi, ja myös Helsingin yliopiston kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen epäröi.

– Pienintä on vaikea tunnistaa (kuvasta), mutta sekin saattaisi olla kivinilkka.

15-30-senttinen kivinilkka, Zoarces viviparus, ei ole ihan tavanomainen kala, vaikka onkin levinnyt kaikille merialueillemme. Harvalukuisempana se asustaa vain Perämerellä ja Suomenlahden itäosissa.

Eläviä poikasia

Erikoisuuden kivinilkasta tekee se, että kala ei käy kudulla muiden lajitoveriensa tapaan. Kalalla on ns. sisäinen hedelmöitys, ja naaras synnyttää 4-6 senttiä pitkät, kohtuullisesti kehittyneet poikaset talvella.

Kivinilkka on suomalaisista lajeista ainoa kala, joka synnyttää eläviä poikasia.

Kivinilkan ravintoa ovat katkat, siirat sekä pohjaeläimet sekä kalojen mäti – ja kuten kuvasarjastamme näkyy – pienet kalat.

Erikoista kalassa on myös erillisen pyrstöevän puuttuminen sekä niskasta lähes pyrstöön ulottuva selkäevä.

Mikäli olette eri mieltä lajimäärityksestä, kertokaa se meille sähköpostitse era(ät)otavamedia.fi. Tai kirjautukaa sisään ja kirjoittajakaa oikea tieto jutun alle.