Kaikki finalistiteokset ovat näyttäviä kuvateoksia. Näistä viidestä kirjasta kolme käsittelee lintuja – tavalla tai toisella.

Mika Honkalinnan (Maahenki) vie lukijan kahdelle korppiretkelle ja maalaa monipuolisen kuvan korpeista. Lasse Kylänpään kirja Linnuntie (Maahenki) taas kertoo sananlaskuista tuttujen muuttolintujen matkasta.

Jorma Tenovuon Utön linnut (Vrakplundrarförlaget) kuvaa sekä suomeksi että ruotsiksi Utön, ja samalla koko Saaristomeren, lintumaailman vuodenkiertoa sekä ohjaa saariston luontoa ja saaristolaisia kunnioittavaan retkeilyyn.

Sakke Yrjölän, Hannu Lehtosen ja Kari Nybergin kirja Suomen kalat (Nemo) puolestaan kertoo vesistöjemme kalalajeista sekä muun muassa siitä, kuinka maamme kalalajisto on aikanaan muotoutunut. Kirja arvioitiin Erän numerossa 5/2015 (juttu avautuu digitilauksen tehneille ja sivulle kirjautuneille Erän kestotilaajille).

Sami Karjalaisen ja Jussi Murtosaaren teos Hämmästyttävät hyönteiset(Docendo) tuo lukijalle tutuksi hyönteisten kiehtovan maailman sekä suomeksi että englanniksi.

WWF Suomen hallintoneuvoston jäsen, professori Sixten Korkman valitsee viiden finalistiteoksen joukosta voittajan marraskuun aikana. Palkinnon saaja julkistetaan kustantajan ja WWF:n tilaisuudessa 1. joulukuuta 2015.

Vuoden luontokirja -kilpailussa etsitään joka vuosi suomalaiskustanteista teosta, jossa luonnon- ja ympäristönsuojelun sanoma on vahvasti esillä.

Voittajakirjan valinnassa kiinnitetään huomiota lukijaystävälliseen kieleen sekä ulkoasuun. Teoksen tulee olla suomalaiskustanne, mutta kirjan ei tarvitse käsitellä suomalaista luontoa, vaan myös ulkomaalaisista kohteista kertova teos voi tulla valituksi.

WWF on palkinnut Vuoden luontokirjan vuodesta 1978. Vuoden 2014 luontokirjaksi valittiin Jarmo Niemisen teos Aarresaaret – Helsingin saariston uskomaton luonto (Gummerus). Valitsijana toimi valokuvaaja Meeri Koutaniemi, jonka mukaan voittajateos antaa toivoa ihmisen ja luonnon harmonisesta ja kestävästä kanssaelosta – nyt ja tulevaisuudessa.