Diply.com on maailmanlaajuinen yhteisö, jossa vierailee sivuston oman ilmoituksen mukaan 150 miljoonaa uniikkia kävijää kuukaudessa.

Yhteisö tarjoilee yleisölle ”kiehtovaa ja kiihottavaa viihdettä, videoita ja uutisia, jotka lietsovat sosiaalista keskustelua”. Eli juuri sitä, mikä nykyisin suureen yleisöön vetoaa, koska tavalliset uutiset ovat erinomaisen tylsiä ja uneliaita.

Sivuston ”Maaseutuelämää” -osastolle on kerätty eräihmisiäkin kiinnostava lista, ”11 Pakko-Tietää SelviytymisVinkkiä, Jotka Voivat Pelastaa Henkesi”.

Listaa pohjustetaan näin:

”Mitä tekisit, jos löytäisit itsesi hylättynä erämaasta, täysin yksin. Mukana vain välttämättömän varustuksen sisältävä rinkka, ei iPhonea tai elektroniikkaa, jolla yhdistäisit itsesi todelliseen maailmaan, mitä olisi silloin tehtävissä? Nämä selviytymisvinkit voivat pelastaa henkesi jonain päivänä”.

Diply.comin selviytymisvinkkien lista on varustettu Erän kommenteilla. Vinkkien toimivuudesta ja kommenteista saa ja täytyykin olla eri mieltä.

1. Älä hätäile: Paniikki on vaarallisin asia, joka voi sattua erämaassa, koska se sekoittaa voimakkaimman työkalusi, oman mielesi. Kun huomaat olevasi eksyksissä, ensimmäinen tehtävä on pysähtyä. Vedä syvään henkeä ja yritä pysyä rauhallisena ja noudata seuraavia ohjeita.

A. Istu alas.
B. Ajattele
C. Tarkkaile ympäristöäsi
D. Valmistaudu selviytymiseen.

Erän huomautus: Mainio ohje, jota noudattamalla saa ainakin itsensä kasaan. Kirjoittaja on onnistunut kerran hiihtämään metsässä täyden ympyrän. Tullessaan takaisin kierroksen lähtöpaikalle, hän noudatti yllä olevaa toimenpidelistaa ihan ilman ohjetta, ja löysi oikean suunnan istuttuaan hetken kannon nokalla miettimässä syntyjä syviä.

2. Hanki lisää valoa: Jos kynttiläsi ei ihan pure eli valaise tarpeeksi, nappaa kivennäisvesi/limonadi/olutpurkki ja leikkaa sen kyljet auki. Taivuta leikkauskohdat sivuille ja pistä kynttilä sisään. Kirkas metalli heijastaa valoa, joten näet paremmin.

Erän huomautus: Jos on yksin erämaassa ja rinkassa on vain välttämättömiä tarvikkeita. alumiinitölkki ei yleensä kuulu niihin. Suomalaismetsissä ei myöskään ole yleensä retkeilijöiden tai muiden liikkujien jälkeensä jättämiä tölkkejä, joten valaisin voi jäädä rakentamatta. Voi myös olla, että rinkasta ei löydy sitä kynttilääkään.

3. Sytytä nuotio: Etkö saa nuotiota syttymään? Käytä tulen sytyttämiseen rasvaisia perunalastuja ja pääset asian ytimeen hetkessä.

Erän huomautus: Rinkan välttämättömiin varustuksiin eivät kuulu yleensä myöskään perunalastut. Olemme kyllä kuulleet vaeltajista, jotka ovat ottaneet perunalastuja retkievääksi, mutta veikkaamme, että yksinvaeltajat ovat sen verran kokenutta sakkia, että perunalastut jäävät kotiin. Sitä paitsi tervaspuut ovat kätevämpiä tulen sytyttämisessä. Tervas syttyy vaikka vesisateessa, kun jaksaa vuolla/kuoria puusta märän pintakerroksen pois ja vuolee kuivasta puusta pihkaisia lastuja tai kiehisiä.

4. Tee tilapäiskompassi: Jos GPS ei voi sinua pelastaa, on aika turvautua yksinkertaisiin kikkoihin. Ota neula ensiapulaukusta ja hankaa sitä noin 100 kertaa huolellisesti vasten hiuksiasi magnetisoidaksesi neulan. Etsi kuiva puun lehti, joka kelluu vedessä ja pistä neula lehden päälle. Vedessä lehden pitäisi kääntyä neulan avulla pohjois-etelä -suuuntaan.

Erän huomautus: Kompassin tekeminen tavallisen neulan ja lehden avulla on vanha kikka. Ihan varmoja emme ole siitä, että neula magnetisoituu hiuksia vasten hinkkaamalla. Siltä varalta, että homma ei hiusten kanssa onnistu, reppuun kannattaa ehkä varata jonkinlainen pieni kestomagneetti. Mitä hyötyä hätäkompassista sitten mahtaa olla? Sen kanssa ei voi oikein suunnistaa, jos mukana ei ole kannettavaa vesisammiota, eikä pohjoisen ja etelän tietämisestä ole välttämättä iloa, jos ei tiedä, mitä missäkin suunnassa on. Yleinen viisaus GPS:n kanssa kuuluukin: ota aina erämaahan mukaan myös kompassi.

5. Pysy nesteytettynä: Hyvä nestetasapaino on erämaassa oleellisen tärkeää. Jos et löydä puhdasta vettä, ota pala kangasta ja kaksi astiaa. Suodata kankaan avulla vettä toiseen astiaan (homma toimii niin, että kun vesiastian sijoittaa ylemmäksi kuin tyhjän astian, vesi imeytyy kangasta pitkin alempaan astiaan). Muista keittää vesi ennen kuin juot sen.

Erän huomautus: Ihan oiva neuvo, ainakin osittain. Ihminen nimittäin kuolee helpommin janoon kuin nälkään. Suomen oloissa veden suodattaminen kankaan avulla on ihan turhaa, sillä vettä löytyy lähes joka paikasta, eikä se ole ikinä niin töhnäistä, että vettä pitäisi puhdistaa näin hitaalla metodilla. Suomen vedet ovat myös sen verran puhtaita, että keittäminenkin voi olla turhaa. Viisasta se kuitenkin voi joskus olla, sillä kirjoittaja on kerran saanut ärhäkän ripulitaudin kevättulvaisesta lappilaisesta purosta. Mutta emme ole keittäneet vettä tämänkään tapauksen jälkeen.

6. Hakkeroi patterisi: Jos taskulamppusi paristot ovat lopussa, onnesi ei välttämättä pääty tähän. Jos mukana on AAA-paristoja, kahdesta sellaisesta voi tehdä AA-pariston rypistetyn alumiinifoliopalan avulla eli niputat kaksi AAA-paristoa yhteen ja yhdistät niiden plus-navat alumiinifolion avulla.

Erän huomautus: Voi olla, että toimii, mutta yleensä otsalamput, joita retkeilijät enimmäkseen metsässä käyttävät, toimivat AAA-paristojen avulla. Jos mukana ei ole varaparistoja, niputtelut voi unohtaa ja istua pimeässä. Voi tietysti olla, että se foliokin jäi kotiin. Selviytymisen kannalta tällä vihjeellä ei tosin ole suurta väliä. Pimeässä pysyy hengissä ilman valoa ja toisaalta valoa saa myös nuotiosta, jos sen on saanut syttymään perunalastujen avulla.

 7. Etsi korvike vessapaperille: On hyvinkin mahdollista, että jossain välissä ”sinun on poistuttava”, joten tilanteeseen kannattaa varautua. Yritä välttää myrkkymuratin lehtiä tai muuten vain liukkaita lehtiä. Yritä valita kuolleita, kuivia lehtiä, joiden väliin voi pistää yhden tuoreen lehden murenemisen varalta.

Erän huomautus: Selviytyminen ei ole yleensä kiinni siitä, pystyykö pyyhkimään takapuolensa vai ei ja millä sen pyyhkii. Jos haluaa tehdä pyyhkimisestä ongelman, niin siitä tulee ongelma. Myrkkymuratteja Suomesta ei löydy, mutta jos onnistuu löytämään metsästä jättiputken, saattaa retki muuttua kivuliaaksi, sillä kasvista tihkuva neste aiheuttaa palovamman kaltaisia rakkuloita yhdessä auringonvalon kanssa. Koska ns. bideetä käytetään kaakeliympäristöissäkin takapuolen pesuun, suosittelemme käyttämään lehden sijasta takapuolen puhdistamiseen raikasta puro- tai järvivettä. Mutta silloin mieluummin poissa siitä vedestä, jotta ulosteet eivät pilaa vesistöä.

8. Karkota hyttyset: Ei ole mitään sen ärsyttävämpää kuin taistella hyttysten kanssa, kun yrittää selviytyä. Hyttysiä voi karkottaa kuivan osmankäämin pamppumaisen kukinnon avulla. Kun kuivan kukinnon sytyttää toisesta päästä, se savuttaa hyvin parikymmentä minuuttia ja karkottaa hyttyset.

Erän huomautus: Osmankäämejä kasvaa suurin piirtein Joensuu-Oulu -linjan eteläpuolella, joten pohjoiseen eksyneiden on ihan turha hakea näitä kasveja. Savun muodostamiseen toisaalta käy mikä tahansa kasvi, joka ei syty ilmiliekkeihin. Esimerkiksi märät sammalet tai tuoreet havupuun oksat neulasineen. Voi tietysti olla, että osmankäämin savussa on itikan näkökulmasta jotain erityisen kammottavaa, mutta toisaalta ennen vanhaan laitumella seisoskelevien lehmien kimpusta hätisteltiin hyttysiä ja paarmoja pelkkien savuttavien nuotiotulien avulla. Savustakin voi tulla pitemmän päälle ongelma tai ainakin reipas päänsärky.

9. Tee auringolla toimiva ”mikroaaltouuni”: Ota pieni pahvilaatikko ja leikkaa sen leveimpään kohtaan neliön muotoinen iso aukko. Taittele laatikon sisään alumiinifoliota ja peitä foliolla myös laatikkoon leikattu reikä. Laita ruoka uuniin ja ”mikrouuni” aurinkoon ja odota hetki. Ruuan pitäisi lämmetä nopeasti.

Erän huomautus: Uuni saattaa hyvinkin lämmittää ruokaa jonkin verran, ainakin aurinkoisella säällä. Mutta miksi pitäisi tehdä uuni, jos on sytyttänyt perunalastuilla nuotion, jolla ruuan voi myös lämmittää? Emme ole kuulleet myöskään retkeilijöistä, jotka varaisivat rinkkaansa pieniä pahvilaatikoita hätätilanteiden varalle.

10. Käytä hätäsignaalia: Tee klassisia savumerkkejä tai käytä mitä tahansa heijastavaa, kuten CD-levyjä, peilejä tai mitä tahansa satut löytämään. Kääntele esinettä ylös-alas ja sivuille heijastaaksesi auringon valoa kohti lähestyvää venettä, lentokonetta tai ihmisiä, jotta he huomaavat signaalisi.

Erän huomautus: Välkkyvä valo on tehokas hätämerkki ja jos lähestyvästä lentokoneesta havaitaan metsän keskeltä välähtelevä peili, se herättää varmasti mielenkiintoa. CD-levyt eivät yleensä kuulu retkeilijän perusvarustukseen, ja harvoilla lienee peilikin mukana. Eikä välttämättä ole edes varmaa, että auringonvaloa heijastava peili ymmäretään hätämerkiksi, vaikka sen joku huomaisikin.

11. ”Katkaise” nuotiopuut: Ei tullut sitten mukaan kirvestä tai sahaa? Ei hätää. Voit katkaista puut käyttämällä tulta. Sijoita vain pitkät oksat tai puut nuotion päälle ja anna niiden palaa keskeltä poikki.

Erän huomautus: Tälläkään vinkillä ei ole välttämättä mitään tekemistä selviytymisen kanssa, jos tarkoituksena on saada vain lyhyempiä nuotiopuita. Sen sijaan jonkinlaisen suojan rakentamisessa neuvo voi toimia, jos nyt ei jaksa katkoa omin voimin sopivia rakennuspuita, eikä mukana ole mitään työkaluja. Yleensä on, ainakin veitsi tai puukko. Puukolla pätkii sopivan pituiset katteet risulaavun rakennuspuiksi.

Tuomio

Yhdentoista kohdan listalta käyttökelpoisia vinkkejä on ehkä neljä tai viisi, ja käyttökelpoisistakin ohjeista osa on lähinnä itsestäänselvyyksiä.

Selvää on, että metsään eksyneen ei kannata hätäillä ja että välissä on syytä juoda tarpeeksi ja lähettää hätämerkkejä. Tilapäisellä kompassilla on tietysti kätevä selvittää ilmansuunnat, jos pää on kuin Haminan kaupunki eikä mukana ole ”manuaalista” kompassia.

Useimmat vinkeistä onkin otettava huumorilla. Jos ”nämä selviytymisvinkit voivat pelastaa jonain päivänä henkeni”, niin ehkä tässä on ryhdyttävä tekemään kakkaamisestakin ongelma.

Originaali artikkeli Diply.com

Nuotio: Dario Crespi (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Kuivat lehdet: Photo (c)2007 Derek Ramsey (Ram-Man) (Oma teos (Own Picture)) [GFDL 1.2], lähde: Wikimedia Commons

Perunalastut: Robin (Flickr: Arrowhead Crisps) [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons