Viitoituksen uusiminen tarkoittaa käytännössä sitä, että perinteiset puiset viitat katoavat maastosta ja ne korvataan metallisilla reittiviitoilla.

Viitoituksen suunnitteluun vierähti reilu vuosi, sillä sitä piti tehdä niin kartalla kuin maastossakin.

Viittojen kilometrimäärät, reitti- ja määränpääsymbolit pitää olla oikein, etäisyydet samat reitin molemmista päistä, ja joka paikasta pitäisi löytää joka paikkaan kesällä ja talvella.

Kansallispuistoon lähtee polkuja ja latuja noin 50 lähtöpisteestä, joten reittimahdollisuuksia riittää.

Kansallispuisto on pinta-alaltaan 1020 km2, ja siellä on 350 kilometriä kesä- ja 500 kilometriä hiihtoreittejä, ja viitoitus uusitaan kaikkiin tarpeellisiin risteyksiin.

Paikannimien ja kilometrien lisäksi viitoissa on myös symboli reitin luonteesta – pyöräily-, hiihto-, patikointireitti – ja löytyykö periltä kenties näköalapaikka, latukahvila tai autiotupa.

Uusi merkki viitoissa on Tunturi-Lapin Taipaleen tunnus, joka johdattaa kulkijan Hetasta Pallaksen kautta Ylläkselle ja lisäksi Leville, Olokselle sekä pienempiin matkailukyliin.

Uudet viitat sopivat maisemaan

Uudet reittiviitat ovat kauniita, maisemaan sopivia ruskeapohjaisia ja valkeakirjaimisia. Metallisten viittojen odotetaan kestävän huoltovapaina vuosikymmeniä.

Metalliset viitat eivät ole puistossa mikään uutuus, sillä sellaisilla on aikoinaan merkitty vanhoja valtion polkuteitä.

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston viitoitusta on aiemmin pystytetty eri aikoina eri matkailukeskusten ympäristössä.

Viittojen ulkonäkö on vaihdellut ja osa viitoista jo rapistunut, joten oli korkea aika uusille viitoille. Nyt kansallispuiston yhtenäinen viitoitus viestittää, että ollaan kansallispuiston sisällä.

Aiemmin viittoja uusittaessa on useimmiten jouduttu vaihtamaan myös viittojen tolpat. Jatkossa viittojen lisääminen ja vaihtaminen on paljon helpompaa.

Viitta voidaan irrottaa siististi tolpasta ja uusi viitta vain lisätään entisten jatkoksi.

Puistoon myös löytää entistä paremmin, sillä uusia puistoon opastavia tieliikenneopasteita on laitettu tienvarsille ohjaamaan puistoon tulijoita ja viestimään satunnaisia ohikulkijoita.

Viittojen uusiminen ja parantaminen on osa Kylästä kylään reittihanketta (EAKR). Tolpat ja viitat ovat pystytettyinä ja paikalleen kiinnitettyinä syksyllä.

(Metsähallituksen tiedote 26. kesäkuuta 2015)