Yhdysvalloissa on monissa osavaltioissa yleinen tapa avata kalavedet kaikille kansalaisille yhtenä toukokuun viikonloppuna.

Lupia ei Vapaana Kalastusviikonloppuna tarvita, mutta kalastussäännöksiä on muuten noudatettava, esimerkiksi saalisrajoitusten osalta.

Suomessa Metsähallitus on avannut virkistyskalastuskohteitaan nuorille kalastajille muutaman vuoden ajan kesäkuun ensimmäisenä lauantaina.

Opastettuja kohteita oli tänä vuonna kolmetoista ja niin sanottuja omatoimikohteita 23 kappaletta.

– Tänä vuonna niitä avattiin toista kertaa ja nyt näytti, että lapset löytävät niille vähitellen. Ilmoituksia tuli nyt 110 alaikäiseltä, kun viime vuonna omatoimikohteilla kävi vain 30 lasta. Tai ainakin ilmoitti käyvänsä, kertoo metsähallituksen erikoissuunnittelija Aku Ahlholm.

Vapapäivä opastetuilla kohteilla kestää viisi tuntia, klo 10-15, omatoimikohteilla vuorokauden.

– Aikarajoitus johtuu juuri opastuksesta. Olemme ajatelleet niin, että on hyvä aloittelevien lasten kannalta säilyttää opastus mahdollisimman monella kohteella. Se voi poikia tuloksia tulevaisuuteen.

Vapaaehtoispanoksen vuoksi opastettujen kohteiden määrä alkaa olla maksimissa. Suomen Vapaa-ajankalastajien rahkeet eivät yksinkertaisesti riitä suurempaan määrään yhdellä kertaa.

Aku Ahlholm on kuitenkin sitä mieltä, että Vapapäivä järjestetään ehdottomasti myös tulevaisuudessa. Syksyllä aloitetaan taas seuraavan vapapäivän suunnittelu, jossa katsotaan mitkä kohteet toimivat ja mitkä eivät.

– Paljon on toivottu kohdetta pääkaupungin läheltä. Metsähallituksellahan siellä ei ole tarjota mitään paikkaa. Sekin olisi yksi kehityssuunta, että mukaan otettaisiin yksityisiä kohteita, jos niille järjestyisi myös opastus kalaveden omistajan puolesta.

– Hyvät kohteet kaupunkien lähellä lisäisivät merkittävästi lasten pääsyä Vapapäivään.

Mutta entäpä aikuiset? Saisimmeko jo ensi vuonna Koko Kansan Vapapäivän tai Vapapäivän Perheille, joka – kuten Coloradossa todetaan – koukuttaisi kansan outdooriin?

– Kyllä me voimme asiaa pohdiskella. Minä otan asian esille syyspalaverissamme, Ahlholm lupaa.

Kuva: Purskainen (Oma teos) [Public domain], lähde: Wikimedia Commons