Merirokko eli näkki on veneilijän kiusankappale. Alustaansa, kuten veneenpohjaan kiinnittynyt aikuinen merirokko on hyvin vaikeasti irrotettava.

Runsas veneen pohjan kasvusto hidastaa veneen vahtia ja lisää polttoaineenkulutusta. Pohjan kasvustoa torjutaan eliönestomaaleilla, jotka ovat haitallisia kaikille vesieliöille.

Suurin ongelma veneenpohjissa on merirokko, jonka toukat kiinnittyvät alustaansa yleensä muutaman viikon ajanjaksolla heinä-elokuun vaihteessa.

Jotta toukat saa helposti harjattua heti kiinnittymisen jälkeen pois, tulee veneilijän saada tietoa siitä, koska ne alkavat kiinnittyä.

Paneelit Turussa ja ulkosaaristossa

Tietoa kiinnittymisajankohdasta ei ole viime vuosina ollut saatavilla, jonka vuoksi Pidä Saaristo Siistinä ry on perustanut uuden Rocco-jäsenpalvelun veneilijöille.

Merirokon kiinnittymisestä ilmoitetaan tekstiviestitse.

Kiinnittymistä seurataan kahden Saaristomeren alueelle asennettavan paneelin eli Rocco-paneelin, avulla. Toinen paneeleista sijaitsee Turun Hirvensalossa ja toinen Trunsön saarella.

Seurannan hoitaa Saaristomeren huoltoalus M/S Roopen miehistö.

– Yritämme Pidä Saaristo Siistinä ry:ssä kannustaa veneilijöitä käyttämään veneidensä pohjissa mahdollisimman vähän tai ei lainkaan haitallisia eliönestomaaleja, kertoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n projektipäällikkö Hanna Haaksi.

– Veneen pohjan puhtaanapito onnistuu helposti, kun tietää milloin on aika pestä pohja käsin tai käydä pesettämässä vene. Mikäli vene ei ole kiinnittymisen aikana käytössä, kannattaa se nostaa mahdollisuuksien mukaan ylös.

Haaksi muistuttaa, että merirokon kiinnittymisessä saattaa olla alueellisia eroja ja tarkimmat tiedot saavat Saaristomerellä liikkuvat.

Vieraslaji merirokkoa ei tavata lainkaan Järvi-Suomessa eikä vähäsuolaisissa Perämeren vesissä, eikä näillä alueilla tarvita eliönestomaaleja.

Tekstiviestipalvelu on tarkoitettu Pidä Saaristo Siistinä ry:n jäsenille ja se on maksuton.

Oman puhelinnumeronsa voi ilmoittaa Rocco-palveluun PSS ry:n nettisivujen kautta osoitteessa www.pidasaaristosiistina.fi.