Hyttysten munat voivat säilyä maassa vuosikausia ja vesitilanteen ollessa suotuisa, kehittyy muna toukaksi ja lopulta aikuiseksi, yhdeksi Suomessa tavattavista noin 40 hyttyslajista.

Viimeistään juhannuksen aikaan käynnistyi eteläisestä Suomesta alkaen taistelu hyttysiä ja muita ihmistä kiusaavia hyönteisiä vastaan.

Vaikka aseeksi on keksitty toinen toistaan parempia karkotteita, tuloksena on kuitenkin aina paukama poikineen.

Vaateta, kärsi tai karkota

Ihon peittäminen riittävän paksulla kankaalla lienee hyttyseltä suojautumisen muodoista alkeellisin, tehokkain ja ekologisin.

Erityisesti nilkkojen ohut iho ja pintasuonet ovat hyttysille helppoa herkkua, sillä ihminen on yleensä kiinnittänyt huomionsa muualle kuin omien sääriensä seuraamiseen.

Kutina etenkin alkukesästä on tottumattomalla iholla sietämätön. Oma reseptini vaivaan ovat villasukat, riittävän paksut ja pitkävartiset. Eivätkä taatusti hikoile sen enempää kuin muutkaan sukat. Hyttysnaaraan imukärsäkään ei yletä ihoon asti.

Eräs hyväksi havaittu keino on siedättää itsensä hyttysille antamalla niiden rauhassa imeä verta. Muutamassa viikossa, vasta-aineiden kehityttyä vereen, hyttysiä enää tuskin huomaa.

Jos kutina käy sietämättömäksi, voi ihon turruttaa siedätysaikana suun kautta nautittavalla reseptivapaalla lääkkeellä, esimerkiksi akrivastiini-antihistamiinilla.

Hyttyset eivät pidä savusta. Tähän faktaan tukeuduttiin jo entisinä aikoina lehmiä ulkona lypsettäessä. Lehmisavut ovat vaihtuneet terasseilla ja patioilla myrkkyä levittäviin, savuaviin kiekuroihin.

Teknisimmät hyttyskarkottimet toimivat sähköllä ja jopa houkuttelevat hyttysiä kuolettavaan ansaan.

Hyttyset eivät myöskään lennä mielellään tuulessa. Siksi on parempi liikkua ja leiriytyä korkeilla, alavilla paikoilla kuin pusikkoisissa tuulensuojissa, joissa hyönteiset luontaisesti viihtyvät lehvistössä vaanimassa. Niinhän viisaat eläimet, kuten porotkin tekevät.

Kun ollaan liikkeellä, eivät savustimet ja satimet ole avuksi. Silloin tarjotaan avuksi iholle tai asusteisiin levitettäviä torjunta-aineita.

Hyttysmyrkkyjen, kuten niitä yleisesti kutsutaan, sisältämät torjunta-aineet ovat moninaiset ja monella tavalla mielenkiintoisia.

Karkotteissa vaikuttavien aineiden yhteinen piirre on, että ne sekoittavat hyönteisten suunta-aistin niiden lähestyessä ihmistä kehon lämmön ja hengityksen hiilidioksidin houkuttelemana.

Synteettiset aineet

Dietyylitoluamidi eli kauppanimeltään tutumpi DEET on useimpien Suomessa myytävien hyttyskarkotteiden vaikuttava aine. Se on kehitetty viidakkosodankäynnin avuksi Yhdysvaltain armeijassa heti toisen maailmansodan loputtua.

DEETin terveyshaitoista on käyty väittelyä usean vuoden ajan. Rothamsted Research -tutkimuslaitoksessa todettiin pari vuotta sitten, että osa hyttysistä ei enää välitä DEET -karkotteesta.

Välinpitämättömyys DEETiä kohtaan kasvoi laboratoriossa yhden sukupolven aikana 13 prosentista yli 50 prosenttiin!

DEETiä sisältäviä torjunta-aineita ei pidä käyttää vaatteiden alla eikä vaurioituneella iholla.

Ihosyöpää aiheuttavaksi epäilty, pikiöljyn, mehiläisvahan ja DEETin seos Wilmas Nordic Summer oli vielä muutama vuosi sitten yleisesti myynnissä myös Suomessa. Nyt sitä ei ainakaan kotimaisten retkeilyvarusteita myyvien kauppojen hyllyiltä enää löydy.

Lieneekö Ruotsissa noussut kohu karkotteen epäterveellisyydestä saanut suomalaiset varpailleen, mene tiedä. Ainakaan sen käyttö menneinä vuosina ei liene vaikuttanut omaan aivosähkökäyrääni.

Ulkomailla tuotetta myydään eräänlaisena luonnon aromeja sisältävänä, perinteisenä mikstuurana ilman mitään mainintaa siitä, että tuote sisältää 40 prosenttia DEET:iä.

Tervalta haiseva Wilmas Nordic Summer -levite on tehokas, mutta vaikutus erityisesti hikoiltaessa on kovin lyhytaikaista. Lisäksi kaikki eivät pidä siitä, että tuoksuvat tervalle useita päiviä karkotteen käytön jälkeen.

IR3535 on rekisteröity tuotemerkki aineelle, jonka väitetään olevan yhtä tehokasta kuin DEET, mutta vähemmän vahingollista iholle ja ympäristölle.

Tuotteesta käytetään myös tehokkaan kuuloista nimeä etyyli- butyyliasetyyliaminopropionaatti. Yhtenä sen eduista pidetään hajuttomuutta. IR3535:ttä käytetään myös ehkäisemään päätäiden leviämistä.

Lääkeyhtiö Bayerin lähtiessä kehittämään Ikaridiini -nimen saanutta tehoainetta hyttysiä vastaan, lähtökohtana olivat muun muassa ihoystävällisyys, pitkäaikainen teho ja sen säilyminen iholla hikoiltaessa.

Tuotenimet Picaridin, Bayrepel ja Saltidin ovat samaa ainetta. Ikaridiiniä on testattu muun muassa Australiassa, jossa sen havaittiin antavan DEET:iä pienempinä pitoisuuksina vähintään yhtä hyvän suojan ja myös aiheuttavan
tätä vähemmän ärsytystä iholla.

Varovasti ja valvotusti

Hyttyskarkotteissa käytetään erilaisia liuotin- ja lisäaineina, muun muassa denaturoitua alkoholia, dipropyleeniglykolia (DPG), E-vitamiinia, Aloe veraa ja erilaisia hajusteyhdisteitä.

Kaikki Suomessa myytävät synteettiset karkoteaineet ovat turvallisuus- ja kemikaaliviraston hyväksymiä.

Luonnolliset lisäaineetkin saattavat aiheuttaa ongelmia; herkkäihoiset saattavat saada oireita sitrusöljyä sisältävistä tuotteista. Sitrusöljyt myös herkistävät ihon valolle, ja iho voi palaa aiempaa herkemmin.

Mikäli hyttysten aiheuttamat reaktiot ovat erityisen voimakkaita, voi lääkärin antamalla reseptillä saada permetriiniä sisältäviä voiteita. Niiden antama suoja voi kestää useampia päiviä.

Permetriini on synteettinen, erityisesti maataloudessa käytetty tuholaistentorjuntaaine.

 – Alle 3-vuotiaiden lasten iho on aikuisen ihoa huomattavasti herkempi ja ärsyyntyvämpi, sekä erityisen altis läpäisemään kemikaaleja, toteaa lastentautien erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Merja Nermes.

Nermeksen tietoon ei ole tullut yhtään tapausta, jossa karkotteiden vaikuttavat aineet olisivat aiheuttaneet haittaa lapselle. Suomalaiset hyttyskarkotteiden kuluttajat lienevät tässä suhteessa siis varsin valistunutta väkeä.

Lähes kaikki tehdasvalmisteiset hyttyskarkotteet ovat herkästi tai erittäin herkästi syttyviä, niitä ei siis saa levitellä nuotiotulen loimussa tai savuke suussa.

Helpot roll-onit

Käytettävimpiä karkotteita ovat roll-onit. Ne eivät valu tai roisku ja karkotteen saa levitettyä juuri sinne minne haluaa – vieläpä ilman, että käsiä tarvitsee sotkea itse aineeseen.

Hankalimpia ovat nesteet, sekä kierrekorkkiset suihkepullot, etenkin niiden tiiviys. Kaatunut pullo voi valuttaa muoville vahingollista tuoksutahmaa eikä näky ole kaunista katseltavaa, hajusta puhumattakaan.

Levitettävät voiteet säilyttävät karkottavan ominaisuutensa hieman nesteitä kauemmin, mutta niiden huonona puolena on täsmällisen annostelun vaikeus. Turskahtava voidepurkki on koettu moneen kertaan, erityisesti
kiireessä.

Aerosolit ja tiiviillä puristekauluskorkilla varustetut suihkepullot toimivat aina ja vuotavat harvoin. Eikä karkoteaineeseen tarvitse välttämättä koskea.

Näppärät, vain vähän tilaa vievät ja kevyet pyyhkeet ovat tulleet jäädäkseen. Levitys on tarkkaa, ja tahmaiset kädet pyyhitään tietysti puhtaaksi asianmukaisella kosteuspyyhkeellä.

Hyttyskarkotteita valitsevien kuluttajien turva paranee syyskuussa, jolloin kaikissa Euroopan Unionin maissa aletaan soveltaa uutta EU:n biosidilainsäädäntöä. Se määrittelee tarkat tutkimusvaatimukset kaikille haitallisia
eliöitä torjuville aineille.

Kaksivaiheisessa hyväksymismenettelyssä käsitellään ensin itse tehoaine, sitten valmiste.

Karkote kotikonsteilla

Eränkävijät, kuten niin monet muutkin luonnossa liikkujat, ovat harrastaneet älyn askartelua ja kehittäneet omia reseptejään hyttysten torjumiseksi.

Niinpä mekin valikoimme muutaman luonnontuote -reseptin ja kokeilimme niiden tehoa.

Illodin on muun muassa alkoholia sisältävä raikastava suuvesi, jota valmistaja suosittelee laimentamattomana myös hyttysten puremien aiheuttamaan kutinaan.

Tuttu apteekkari oli kuullut eräältä metsätyömieheltä tämän voitelevan itsensä kokonaan Illodinilla, ja ”hyttyset
pysyvät loitolla”.

Omassa testissämme Illodinin teho osoittautui varsin hyväksi, mutta lyhytaikaiseksi. Aineen vaikutuksesta hävisi paras terä parissa tunnissa. Ulkoisesti käytettynä Illodinin hyvänä puolena on viileä ja raikas iho.

Netin pohjattomasta kirjastosta valikoitui erään kotikemistin keittokirjan resepti jossa 6/10 osaa sitronellaöljyä, 2/10 osaa kamferispriitä, 1/10 seetriöljyä ja 1/10 osaa eukalyptusöljyä sekoitetaan keskenään hyttysöljyksi.

Illodinin tavoin tämä samea sekoitus tuoksuu todella raikkaalta, sitruunaan vivahtavalta, mutta teho on selvästi parempi.

Wanhan ajan hyttysöljyllä sivelty iho karkotti hämärän rengit yli kuuden tunnin ajaksi!

Ainesosat tähän mainioon luonnontuotteista tehtyyn karkotteeseen ovat ostettavissa apteekeista ja luontaistuotekaupoista. Hinnaksi tulee noin 25 euroa, mutta aine on riittoisaa.

Hyttysiä pitävät loitolla myös voimakkaasti tuoksuvat, haihtuvia aromeja sisältävät eteeriset öljyt, mutta niiden vaikutusaika sellaisenaan on kovin lyhyt, vain muutamia kymmeniä minuutteja – näin väitetään.

Joku oli kuullut pelkän ruokaöljyn levittämisen auttavan itikoiden torjuntaan, siispä kokeilimme myös sitä. Sekä raakana että sitronellaöljyllä ja sitruunamehulla terästettynä.

Tämä yksinkertainen seos piti hyttyset loitolla vielä seitsemän tunnin päästä sen levittämisestä!

Sekoitimme sitronellaöljyä ja omatekoista hyttysöljyä myös hajuttomaan perusvoiteeseen,  jotta karkotetta olisi helpompi levittää. Vaikutus oli lähes edellisen kaltainen.

Viralliset karkotteet

Jotkut hyttyskarkotteet karkottavat omalla, usein voimakkaan pistävällä tuoksullaan myös käyttäjiä. Selvitimme siksi myös sokkokokein, miten pahvilapuille kuivahtaneet testituoksut houkuttelivat ihmisiä niitä käyttämään.

Hajuttomana markkinoitu Free-tuotesarja oli tässä suhteessa nimensä veroinen, siitä ei tunnistettu minkäänlaista tuoksua.

OFF! -tuotteisiin annetut kommentit risteilivät välillä ”puhtaan raikas, hento karkki, mieto saippua, siivousainetta, en tykkää”.

Etonon tuoksua pidettiin mietona ja mausteisena, kun taas HyttysÄssä mainittiin imeläksi ja saippuaiseksi.

HyttysStop tuntui nenään pistävänä ja terävänä, Autan kirpeänä tai mietona, tuotteesta riippuen. PunkkiStop oli
yksimielisesti tuoksultaan tympeä.

Koska jotkut hyttyskarkotteet jättivät hajutesteissä käytettyihin pahvilappuihin selvän rasvaisen jäljen ja koska karkotteita käytetään myös suoraan vaatteisiin levitettyinä, teimme kokeen puhtaalla ja sileällä puuvillakankaalla.

Tulokset vaihtelivat täysin tahraamattomasta selvästi jälkensä jättäviin. Onneksi pahimmatkin tahrat ovat lieviä ja lähtevät pesussa.

Parhaimpaan kesäkostyymiin en suttaavimpia liemiä silti laittaisi.

Koe kuivalla iholla

Käytännön hyttyspistokokeessa karkotteita testattiin levittämällä niitä reisiin ja käsivarsiin, kuivalle ja puhtaalle iholle, eikä kokeiden aikana hikoiltu. Näin saatiin neljä ainetta kerralla vertailuun.

Koehenkilö käveli rantapöheikköön ahnaiden kotimoskiittojen syötäväksi, kunnes viimeisenkin aineen vaikutus lakkasi.

Yleinen havainto on, että mitä tuhdimpi seos karkottavaa ainetta seoksessa on, sitä pitemmän ja varmemman suojan se antaa.

Koska kaikki testattavat aineet toimivat hyvin hyttysten karkottamisessa, kiinnittyy huomio käytettävyyteen ja levittämisen helppouteen.

Tuotetta valittaessa on syytä tarkastaa vaikuttavan aineen pitoisuus; mitä enemmän sitä on, sitä harvemmin välein tuotetta saa levittää iholle.

Käyttöohjekin on parasta lukea, joitakin pakkauksia pitää ravistaa voimakkaasti ennen käyttöä.

Pikavertailun tähdet on annettu ankarimman arvosteluperiaatteen pohjalta. Tuote, jonka allekirjoittanut uskaltaisi ottaa (omatekoisenhyttyskarkotteen lisäksi) mukaan raskaalle vaellukselle, saa täydet viisi tähteä.

Vertailutulokset

Autan

Family Care

Tyyppi

puikko

Tilavuus

50 ml

Tehoaine/pitoisuus

Ikaridiini, 100 g/kg

Lisäaine

Aloe Vera

Suoja-aika

4 h/yli 5 h (ilmoitetttu/testattu)

Käyttöohje

Iholle enintään 3 krt/vrk

Rajoitukset

ei alle 3-vuotiaille lapsille

Huomiot

Helposti levitettävä, mieto sitruunasaippuan kukkainen tuoksu, iholla hieman nihkeä, ei rasvaa eikä tahmaa.

Erän suositus

Autan Family Care toimii hyvin karkotteena. Puikko on kenen tahansa erämiehen taskuun mahtuva ja suositeltava varuste.

Free

Hajuton Hyttyskarkote

Tyyppi

roll-on

Tilavuus

60 ml

Tehoaine/pitoisuus

IR3535, 200 g/kg

Lisäaine

aloe vera, E-vitamiini

Suoja-aika

6–8 h/yli 7 h (ilmoitettu/testattu)

Käyttöohje

ravistetaan ja levitetään iholle, soveltuu kaikenikäisille

Rajoitukset

vältettävä sumun hengittämistä, säilytettävä alle +50 asteen lämpötilassa

Huomiot

kuivuttuaan hajuton, iholla kuiva, tahraa näkyvästi, kädet pestävä levityksen jälkeen

Erän suositus

Free Hajuton roll-on helppokäyttöistä ja riittoisaa. Nopea ja vaivaton annostelu ilman höyryjä ja käsien tahriintumista tekee siitä ehdottoman
suosikin kenelle tahansa hajuttomista ja ei-tulenaroista pitävälle.

Off!

Hyttys roll-on

Tyyppi

roll-on

Tilavuus

60 ml

Tehoaine/pitoisuus

DEET, 200 g/kg

Lisäaine

Suoja-aika

4 h/5 h (ilmoitettu/testattu)

Käyttöohje

ravistetaan ja sivellään iholle

Rajoitukset

ei pitkäaikaiseen käyttöön, eikä isoille ihoalueille. Ei alle 3-vuotiaille, eikä kosketukseen keinoaineiden tai muovien kanssa.

Huomiot

tanakka DEET-pitoisuus, lähes tahraamaton

Erän suositus

OFF! Hyttys roll-on on siisti ja ilman roiskeita annosteltava karkote, joka on ollut ainakin joskus useimpien erämiesten repussa. Karkote pitää edelleen pintansa ja on ihailijansa ansainnut. Ei tahri vaatteita ja tuoksuu ”tehokkaalle”.

Off!

Active Hyttysaerosoli

Tyyppi

aerosoli

Tilavuus

65 ml

Tehoaine/pitoisuus

DEET, 150 g/kg

Lisäaine

Suoja-aika

4 h/7 h (ilmoitettu/testattu)

Käyttöohje

ravistetaan ja suihkutetaan iholle

Rajoitukset

ei pitkäaikaiseen käyttöön, eikä isoille ihoalueille. Ei alle 3-vuotiaille, eikä kosketukseen keinoaineiden tai muovien kanssa, erittäin helposti syttyvää, ei saa säilyttää yli +50 asteen lämpötilassa

Huomiot

rasvaton Active (entinen Hyttysaerosoli) on iholla kuivahko, lähes  t tahraamaton, kädet pestävä levityksen jälkeen.

Erän suositus

OFF! Active Hyttysaerosoli on monen ponnekaasuista pitävän  pitkäaikainen suosikki. Ei tahraa asusteita ja tuoksuu ”tutun tepsivälle”.

Off!

Teho Hyttysaerosoli

Tyyppi

aerosoli

Tilavuus

65 ml

Tehoaine/pitoisuus

DEET, 200 g/kg

Lisäaine

Suoja-aika

6 h/yli 7 h (ilmoitettu/testattu)

Käyttöohje

ravistetaan ja suihkutetaan iholle

Rajoitukset

ei pitkäaikaiseen käyttöön, eikä isoille ihoalueille. Ei alle 3-vuotiaille, eikä kosketukseen keinoaineiden tai muovien kanssa, erittäin helposti syttyvää, ärsyttää silmiä, ei saa säilyttää yli +50 asteen lämpötilassa.

Huomiot

tuhti Teho on iholla kuivahko, lähes tahraamaton, kädet pestävä levityksen jälkeen, saatavissa myös geelinä

Erän suositus

OFF! Teho hyttysaerosoli sisältää reilusti DEET:iä ja on tehokas hyttysten torjuja. Jos ponnekaasupullo ja ”tappavan tehokas” tuoksu miellyttävät, niin rankallekin matkalle mukaan vaan!

Hyttysässä

Tyyppi

roll-on

Tilavuus

50 ml

Tehoaine/pitoisuus

DEET, 190 g/l

Lisäaine

sitronellaali

Suoja-aika

4–5 h/yli 6 h (ilmoitettu/testattu)

Käyttöohje

sivellään iholle

Rajoitukset

ei pitkäaikaiseen käyttöön, eikä isoille ihoalueille. Ei alle 3-vuotiaille

Huomiot

saippuamainen tuoksu, iholla hieman nihkeä, ei tahraa lainkaan, helposti syttyvä, ärsyttää silmiä ja hengityselimiä.

Erän suositus

HyttysÄssä on helppo levittää, ei tahraa vaatetta ja tehoa riittää, mutta kestääkö lasipullo kovaa menoa? Viides tähti on tälle tuotteelle ehdollinen.

Autan

Protection Plus Suihke

Tyyppi

suihke

Tilavuus

100 ml

Tehoaine/pitoisuus

ikaridiini, 200 g/kg

Lisäaine

Suoja-aika

8 h/yli 6 h (ilmoitettu/testattu)

Käyttöohje

iholle enintään 3 kertaa/vrk

Rajoitukset

ei alle 3 -vuotiaille lapsille

Huomiot

ei juuri tuoksu, jättää ihon hieman nihkeäksi ja tahraa hieman kangasta

Erän suositus

Autan Protection Plus suihke sopii reppureissulle pitempitehoiseksi, liki tuoksuttomaksi suojaksi, vaatteisiin vain lievin varauksin.

Autan

Protection Plus aerosoli

Tyyppi

aerosoli

Tilavuus

100 ml

Tehoaine/pitoisuus

ikaridiini, 200 g/kg

Lisäaine

Suoja-aika

8 h/yli 6 h (ilmoitettu/testattu

Käyttöohje

iholle enintään 3 kertaa/vrk

Rajoitukset

ei alle 3 -vuotiaille lapsille

Huomiot

ei juuri tuoksu ja jättää ihon hieman nihkeäksi, tahraa hieman kangasta, erittäin helposti syttyvää, ei saa säilyttää yli + 50 asteen lämpötilassa

Erän suositus

Autan Protection Plus aerosoli on mainio, lähes tuoksuton ja pitempitehoinen suoja hyttysiä vastaan, vaatteisiin vain lievin varauksin.

Etono

Hyttysspray

Tyyppi

suihke

Tilavuus

100 ml

Tehoaine/pitoisuus

IR3535 19 %

Lisäaine

alkoholi, glykoli

Suoja-aika

6 h/yli 5 h (ilmoitettu/testattu)

Käyttöohje

iholle 20 suihkausta enintään 3 kertaa/vrk

Rajoitukset

ei pitkäaikaiseen käyttöön, eikä alle 3-vuotiaille

Huomiot

hajuton, hieman rasvainen, iholla kuiva, tahraa kangasta aavistuksen verran, helposti syttyvä

Erän suositus

Etono Hyttysspray on ehkä hieman kookas perholiivin taskuun, mutta sen käyttö on vaivatonta. Käyttörajoituksen vuoksi ei aivan rankimmille
räkkä-reissuille.

Free

Hajuton Hyttyskarkote (aerosoli)

Tyyppi

aerosoli

Tilavuus

75 ml

Tehoaine/pitoisuus

IR3535, 200 g/kg

Lisäaine

Aloe vera, E-vitamiini

Suoja-aika

6–8 h/yli 7 h (ilmoitettu/testattu)

Käyttöohje

ravistetaan ja levitetään iholle, soveltuu kaikenikäisille

Rajoitukset

vältettävä suun kautta hengittämistä, säilytettävä alle + 50 asteen lämpötilassa

Huomiot

kuivuttuaan hajuton, iholla kuiva, tahraa näkyvästi, kädet pestävä levityksen jälkeen

Erän suositus

Free Hajuton aerosoli on syytä  annostella hyvissä ajoin ennen hyttysten sarjatuleen joutumista. Tehokas ja tuoksuton ponnekaasuvaihtoehto  pitkällekin retkelle.

Free

Hajuton Hyttyskarkote (pyyhe)

Tyyppi

pyyhe (10 kpl)

Tilavuus

6 g/pyyhe

Tehoaine/pitoisuus

IR3535, 100 g/kg

Lisäaine

Aloe vera, E-vitamiini

Suoja-aika

4–6 h/5 h (ilmoitettu/testattu)

Käyttöohje

levitetään iholle, soveltuu kaikenikäisille

Rajoitukset

Huomiot

kuivuttuaan hajuton, iholla kuiva, tahraa vain hiukan, kädet pestävä levityksen jälkeen, jätteet voi hävittää polttamalla

Erän suositus

Free Hajuton hyttyspyyhe on tuoksuton, kevyt ja toimiva vaihtoehto rinkkansa kuormagrammat tarkasti laskevalle.

Off!

Aloe Vera hyttysvoide

Tyyppi

voide

Tilavuus

100 ml

Tehoaine/pitoisuus

DEET, 100 g/kg

Lisäaine

Aloe vera

Suoja-aika

3–4 h/5 h (ilmoitettu/testattu)

Käyttöohje

sivellään iholle

Rajoitukset

ei pitkäaikaiseen käyttöön, eikä isoille ihoalueille, ei alle 3-vuotiaille

Huomiot

mieto, kukkainen tuoksu, iholla kuiva, ei rasvaa, tahraa aavistuksen verran kangasta. Syttyvää. Tarkka annostelu on hankalaa, käsienpesu ehdotonta. Saatavissa myös suihkeena OFF! Family Care
nimellä.

Erän suositus

Off Aloe Veraa on syytä käyttää ennalta ehkäisevänä, sillä sen levittäminen kiireessä ja hankalissa paikoissa voi olla aikamoinen näytelmä. Kotiin ja lähimetsään, eräretkelle vain varauksin.

Free

Hajuton Hyttyskarkote (lotion)

Tyyppi

lotion

Tilavuus

100 ml

Tehoaine/pitoisuus

IR3535, 100 g/kg

Lisäaine

Aloe vera, E-vitamiini

Suoja-aika

4–6 h/yli 5 tuntia (ilmoitettu/testattu)

Käyttöohje

levitetään iholle, soveltuu kaikenikäisille

Rajoitukset

Huomiot

kuivuttuaan hajuton, iholla kuiva, ei tahraa näkyvästi, kädet pestävä levityksen jälkeen, kovassa käsittelyssä purkin säiliö voi avautua

Erän suositus

Free Hajuton lotion muistuttaa pehmeää partavaahtoa ja sen voi levittää vain käsin. Purkin rakenteen vuoksi ei sovi tiukasti pakattuun rinkkaan,
mutta lähimetsään leiriytyvälle kyllä.

Hyttysstop

Super

Tyyppi

suihke

Tilavuus

50 ml

Tehoaine/pitoisuus

ikaridiini, 100 g/kg

Lisäaine

Suoja-aika

4–6 h/yli 5 h (ilmoitettu/testattu)

Käyttöohje

suihkutetaan iholle ja vaatteisiin, enintään 3 kertaa/vrk

Rajoitukset

ei pitkäaikaiseen käyttöön, eikä isoille ihoalueille, ei alle 3-vuotiaille

Huomiot

kosteana tuoksultaan hieman epämiellyttävä, mutta tehokas hyttysten torjuntaan, ei tahraa näkyvästi, syttyvää ja ärsyttää voimakkaasti silmiä

Erän suositus

HyttysSTOP Super -suihke kannattaa ottaa mukaan vain kotimetsän kierrokselle, sillä pullo vuotaa herkästi.

PunkkiStop

Tyyppi

pyyhe (10 kpl)

Tilavuus

4 ml/pyyhe

Tehoaine/pitoisuus

ikaridiini, 200 g/kg

Lisäaine

Suoja-aika

8 h/yli 6 h (ilmoitettu/testattu)

Käyttöohje

levitetään iholle ja vaatteisiin, enintään 3 kertaa/vrk.

Rajoitukset

ei pitkäaikaiseen käyttöön, eikä isoille ihoalueille, ei alle 3-vuotiaille

Huomio

kosteana tuoksultaan hieman epämiellyttävä, mutta tehokas hyttysten torjuntaan, tahraa hieman, ärsyttää silmiä

Erän suositus

PunkkiSTOP on hyvä vaihtoehto reissukaveriksi.

Off!

Kids Aloe Vera

Tyyppi

suihke

Tilavuus

50 ml

Tehoaine/pitoisuus

DEET, 50 g/kg

Lisäaine

aloe vera, tuoksuseos

Suoja-aika

2 h/4 h (ilmoitettu/testattu)

Käyttöohje

suihkutetaan iholle

Rajoitukset

ei pitkäaikaiseen käyttöön, eikä isoille ihoalueille, ei alle 3-vuotiaille, eikä kosketukseen keinoaineiden tai muovien kanssa

Huomiot

mieto karkote antaa lyhytaikaista, mutta tehokasta suojaa. Tahraa hieman kangasta, ei ole nimestään huolimatta ole tarkoitettu lasten ulottuville, helposti syttyvä

Erän suositus

OFF! Kids Aloe vera on miedosti tuoksuva hyttyskarkote  kotimetsäkäyttöön. Ei pitkälle vaellukselle eikä vaikeisiin olosuhteisiin.

Off!

Punkki & Mäkärä

Tyyppi

suihke

Tilavuus

50 ml

Tehoaine/pitoisuus

DEET, 500 g/kg

Lisäaine

hajusteseos

Suoja-aika

8 h/yli 7 h (ilmoitettu/testattu)

Käyttöohje

sumutetaan ohuelti iholle

Rajoitukset

ei pitkäaikaiseen käyttöön, eikä isoille ihoalueille. Ei alle 3-vuotiaille, eikä kosketukseen keinoaineiden tai muovien kanssa.

Huomiot

sarjan voimakkain tuote on testissä verrokkina suuren DEET -pitoisuutensa vuoksi, käyttö vaatii ehdotonta varovaisuutta! Tahraa hieman kangasta. Saatavissa myös nesteenä. Syttyvää, ärsyttää silmiä ja ihoa

Erän suositus

OFF! Punkki & Mäkärä on järeä ja tehokas DEET -ase myös hyttysiä vastaan, kunhan suihkepullo pysyy pystyssä ja neste pysyy sisällä. Miksei tätä saa roll-onina?

Kohta ne tulevat!

Suomesta on tavattu tietojen mukaan toistaiseksi nelisenkymmentä hyttyslajia. Kaikki lajit eivät ole ihmisten kannalta kiusallisia häiriköitä.

Metsähallituksen suojelubiologi Jukka Salmela kertoo, että esimerkiksi Culex ja Culiseta lajit eli lintu- ja kirsihyttyset hyökkäävät pääasiassa lintujen kimppuun.

Ihmisiä kiusaavat esimerkiksi metsä- ja lehtohyttyset sekä tundra- ja jänkähyttyset.

Hyttyslajeilla on alueellista vaihtelua. Etelästä löytyvät lehtohyttysen lisäksi suola-, helo- ja elohyttyset. Koko maassa yleisiä ovat metsähyttysen lisäksi piina-, pohjan-, korpi ja valjukirsihyttynen.

Pohjoisen piinaajia tai ainakin yleisiä ja runsaita lajeja ovat tundra- ja jänkähyttyset.

Sen lisäksi, että hyttysissä on alueellista vaihtelua, niiden esiintymisessä on myös ajallista vaihtelua. Salmelan mukaan esimerkiksi horkkahyttysten alaheimoon kuuluvat lajit ilmestyvät luontoon keväällä ja loppukesällä.

Aikaisempia ja myöhäisempiä lajeja on myös Aedes-lajeilla eli kesähyttysillä. Kesähyttysiin kuuluvat ihmisten korvissa inisevät Aedes communis eli metsähyttynen ja Aedes exrucians eli piinahyttynen sekä eteläinen Aedes Cantans, lehtohyttynen.