BirdLife Suomi muistuttaa, että pesällään olevia haikaroita ei pidä lähestyä. On muistettava huomaavainen havainnointi ja säilytettävä kunnioittava etäisyys. Lakikin kieltää lintujen häiritsemisen.

Kosken haikarapari on viipynyt lähes kolme viikkoa kattohaikaralle varta vasten sähkötolpan päähän rakennetussa tekopesässä. Pariskunta on kantanut pesään lisää risuja ja kohentanut pesää, mutta on epävarmaa, onko pesässä munia. Jos tämä varmistuu, pesintä on Suomen ensimmäinen.

Kattohaikaraa on jo odotettu pesimälinnustoomme, sillä Suomessa vierailee joka kevät kymmeniä tai satoja kattohaikaroita.

Eri puolille Etelä-Suomea on rakennettu joitakin tekopesiä kattohaikaralle ja muutama pesintäyritys on todettu aikaisemminkin. Toukokuussa 2004 haikarapari yritti pesiä nykyisen Perniön alueella ja Pirkanmaalla on kahdesti havaittu soidintavia pareja.

Suomea lähinnä kattohaikara pesii Virossa. Siellä kannaksi arvioidaan 4000–5000 paria. Ruotsissa laji pesi 1950-luvulle saakka ja Tanskassa tämän vuosituhannen alkuun. Viime vuosina kattohaikara on palannut Tanskaan.

Lähde: BirdLife Suomi