Euroopan komissio haluaa Suomen perustelevan koirashaahkan eli kalkkaan metsästyksen direktiivinmukaisuuden.

Komissio kyseenalaistaa Suomessa sallitun metsästysajan lajin lisääntymisaikana ja tulkitsee sen olevan lintudirektiivin vastainen, etenkin lajin taantumisen vuoksi.

Tiedotteessaan komissio kertoo vievänsä asian Euroopan unionin tuomioistuimeen, ellei Suomi toimita riittäviä perusteluja kesäkuun loppuun mennessä.

Suomen riistakeskus vetoaa kaikkiin koirashaahkaa metsästäviin, että nämä kirjaisivat saaliinsa viipymättä Oma riista -verkkopalvelussa ja kehottaisivat myös muita kalkkaanpyytäjiä tekemään niin.

Tarkat saalistiedot pyyntikauden ensimmäiseltä kuukaudelta eli kesäkuulta ovat erityisen tärkeitä, jotta Suomen riistakeskus voi toimittaa ajantasaiset saalistiedot maa- ja metsätalousministeriölle.

Oma riista -tunnus luodaan osoitteessa oma.riista.fi. Tunnuksen luomista varten tarvitaan toimiva sähköpostiosoite, matkapuhelinnumero ja pankkitunnukset.

Saaliit kirjataan palveluun Riistaloki-välilehdellä tai Oma riista -mobiilisovelluksella, joka on saatavilla Google Play, Windows Phone tai IOS-kaupoista.

Oma riista -palvelussa rekisteröitynyt käyttäjä voi tallentaa saalistiedot myös toisen, järjestelmään rekisteröitymättömän metsästäjän puolesta.

Verkkopalvelu ja mobiilisovellukset ovat ilmaisia ja helppokäyttöisiä. Käyttäjän henkilötietoja, saaliskuvia, lisätietoja tai tarkkoja saaliin saantipaikkoja ei julkaista.

Jos ilmoittaminen ei muutoin onnistu, voi saalistiedon (pyyntipaikka ja -aika sekä linnun sukupuoli) ilmoittaa Suomen riistakeskuksen aluetoimistolle.

Kuva: Arnstein Rønning (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons