Seikkailu- ja selviytymisohjelmia on nähty televisiossa viime aikoina paljon.

Kylmää ja märkää -ohjelmassa Tom Nylund teki ”aitoa seikkailuohjelmaa” hiihtäessään Kebnekaiselle. Tai kuten hän itse haastattelussa sanoi:

– Kyseessä ei ole leppoisaa patikointia tunturissa ainaisessa auringonpaisteessa, kuten lajia lehtijutuissa usein kuvaillaan. (Yle 10.9.2014)

Norjalainen Lars Månsen näytti omia selviytymistaitojaan ohjelmassa Erämaan armoilla, jossa hänet pudotettiin tuntemattomaan paikkaan silmät sidottuina ja suunnistusvälineenään vain ylimalkainen kartta.

Pohjoisirlantilaisesta englantilaiseksi muuttunut seikkailija, kirjailija, motivaatiopuhuja  ja tv-juontaja Bear Grylls on seikkaillut Hollywoodin tyyliin viidakoissa Hiuskarvan varassa -ohjelmassa.

Retkeilytuotteeksi muuttuneen Gryllsin ohjelmassa kaikki ei ollut kuitenkaan aitoa. Mies itse vietti muun muassa öitään hotellissa, vaikka katsojille väitettiin hänen nukkuvan yksin erämaassa.

Ei yhtä seikkailua

Suomen Ladun mukaan ohjelmista jää kokemattomalle retkeilijälle kuva, että retkeily on yhtä seikkailua ja selviytymistä.

– Jokainen retki onkin seikkailu, mutta vain harvoin selviytymistä, latulaiset muistuttavat tiedotteessaan.

Retkeilyn turvallisuudessa olennainen osa ovat taidot ja harkinta. Niillä esimerkiksi Suomen Ladun opaskouluttaja Ilpo Vuori on välttänyt kaikki tilanteet, jotka olisivat voineet johtaa selviytymistaisteluun.

Hankaluuksiin voi varautua etukäteen. Kohteen kartan avulla voi suunnitella reitin ja miettiä, mitä vaaroja matkalle mahdollisesti voi sisältyä ja miten kriittiset pisteet ohitetaan.

Jos joessa on vesi korkealla ja edessä on sadan metrin ylitys jäisen virran yli, kannattaa ylityspaikka etsiä jostain muualta ja jos sellaista ei löydy, tehdä suunnitelma B.

– Retkeilytaidot ja omien rajojen tunteminen takaavat turvallisen ja nautinnollisen retkeilyn. Taidot ovat kaikkien helposti opittavissa ja taitojen kehittyessä myös retkeilymahdollisuudet laajenevat lähimetsistä pitkiinkin vaelluksiin, Suomen Ladusta kerrotaan.

Ladun retkeilyvastaava Juhani Metsäpelto kuittaa kahden viikon erämaavaelluksella tarvittavat selviytymistaidot tylsiksi perustaidoiksi, vaikka seikkailuhenkistä myyttiä olisikin mukava pitää yllä.

– Pitää tuntea ja osata käyttää omia varusteita, sekä suhteuttaa retki omiin taitoihin sopivaksi. Kuka tahansa pystyy siihen.

Metsäpelto antaa Suomen Ladun tiedotteessa viisi hyvää vinkkiä, joilla retkeilyn voi aloittaa helposti.

1. Aloita läheltä

Testaa kaikkia varusteita kotipihassa, ennen kuin lähdet retkelle. Pystytä teltta mökin pihaan ja harjoittele ulkona yöpymistä siinä. Jos varusteet osoittautuvat riittämättömiksi, on suoja lähellä.

2. Opettele suunnistamaan

Merkityillä reiteillä saattaa suunnistustaidoksi riittää, että osaa seurata oikeaa polkua. Suunnistustaidon oppiminen laajentaa retkeilymahdollisuuksia huomattavasti

3. Tunne omat rajasi

Opettele tuntemaan itsesi ja unohda uhmakkuus. Retki on väärä paikka ottaa riskejä, koska apu on usein kaukana ja mahdollinen onnettomuus voi vaarantaa myös auttajien turvallisuuden.

4. Ennakoi

Ennakoi ja suunnittele etukäteen. Tarkistuslistana suunnittelussa voi käyttää esimerkiksi Suomen Ladun verkkosivuilta löytyvää PDF-tiedostoa Oppaasi lähiretkelle.

5. Harjoitus tekee mestarin

Retkeilytaidot voi oppia kuka vain. Helpoiten alkuun pääsee osallistumalla koulutuksiin tai retkeilemällä kokeneempien kanssa. Koulutuksista ja kokeneemmilta saa myös vinkkejä oikeiden varusteiden suhteen. Näin voi säästyä pitkä penni, kun ei tule tehtyä virheostoksia.