Yleensä homma tapahtuu vauhdilla, erityisesti jos käytössä ei ole peruketta. Hauki iskee, sulkee suunsa, vaihtaa suuntaa ja NAPS! Siima poikki.

Ottiviehe suussaan syvyyteen painuva hauki lienee tuttu näky kaikille hauenkalastajille. Osa ehkä sadattelee vieheen menetystä, mutta monet todennäköisesti miettivät myös hauen pärjäämistä.

Nyt viehe suussaan pakenevista kaloista on enemmän tietoa.

Carletonin yliopiston toteuttamassa tutkimuksessa haukia koukutettiin kelluvilla, crankbait -vieheillä neljästä eri kohdasta suun alueelta.

Pienet pulleat, värikooditetut vaaput oli varustettu myös radiolähettimillä. Kalat vapautettiin pieneen järveen, jossa niitä seurattiin.

Tutkimuksen mukaan vieheet karisivat irti haukien suusta yleisesti ottaen suhteellisen lyhyessä ajassa. Väkäsettömillä koukuilla varustetut vieheet irtosivat vuorokauden sisällä.

Hauet saivat ravisteltua suustaan myös syvälle ”koukuttuneet” vieheet, vaikka aikaa tähän saattoi kulua useampia päiviä.

Molemmista leuoista läpi

Tutkimuksessa haukia koukutettiin väkäsettömillä ja väkäsellisillä vieheillä sekä ylä- että alaleuasta.

Koukkuja painettiin myös läpi molemmista leuoista yhtä aikaa ja vieheitä viritettiin lisäksi syvälle hauen suuhun.

Kokeissa selvisi, että hauki selviytyi kielen takaosaan viritetyistä koukuista nopeammin kuin alaleuassa roikkuvasta vieheestä.

Tutkijat arvioivat, että tämä johtuu siitä, että alaleukaan kiinnittynyt viehe on vähemmän ärsyttävä, eikä vaikuta hauen kykyyn etsiä ravintoa.

Mitä hyötyä mahtaa sitten olla tiedosta, että hauki pystyy ravistelemaan suustaan vieheet nopeammin kuin ihmiset ovat ehkä kuvitelleet.

Tutkimuksessa mukana ollut  yliopisto-opiskelija Chris Pullen ehdottaa,  että hauen vapauttamista suunnittelevat kalastajat voisivat yksinkertaisesti vain katkaista siiman kuin ryhtyä kiskomaan syvällä suussa olevaa viehettä ja koukkuja pois.

Hauki stressaantuu Pullenin mukaan helposti, kun sitä käsitellään pitkään poissa vedestä.

Carletonin yliopiston Cooke Labin (Fish Ecology and Conservation Physiology Lab) tutkimuksesta kertoi CBC News.