36-vuotias Mikko Soikkeli on harrastanut sukellusta neljännesvuosisadan eli 11-vuotiaasta pikkupojasta lähtien.
Koko tuon ajan hän on samalla kerännyt jokien ja järvien pohjista uistimia. Tällä hetkellä vaappuja, jigejä ja lippoja on Soikkelin laskujen mukaan koossa 10 000.
”Homma lähti siitä, kun pikkupoikana aloitin urheilusukelluksen Kittilässä Ounasjoen varrella kasvaneena. Uistimia on tullut kerättyä koko historian ajan sitä mukaa, kun niihin on veden alla törmännyt.”
Miksi ihmeessä?
Muutama vuosi sitten Soikkelin sukelluskaveri kysyi reissulla Pohjois-Norjassa, että miksi ihmeessä mies kerää uistimia.
”En sitä heti oikein osannut perustella, mutta sanoin sitten, että kun niitä on koossa 10 000, teen niistä tilataideteoksen.”
”Ajatus jäi kytemään ja kun vuonna 2013 löysin Kemijoesta Pohjois-Suomen Erämessujen juhlauistimen eli heidän kelopuu-logollaan varustetun Kuusamon Helmi-Räsäsen, niin silloin se päätös syntyi”, Soikkeli kertoo.
Yhteydenotto messujärjestäjiin johti siihen, että seuraavaksi hän olikin jo Kittilässä etsimässä sopivaa keloa teoksensa rungoksi.
Nyt, kaksi vuotta myöhemmin, valmiina on 3,5 metriä korkea teos, johon on ripustettu 2 015 uistinta, muun muassa noin 300 Räsäsen Helmeä.
Luonnonsuojelu osa harrastusta
Uistimien lisäksi Soikkeli on poistanut jokien ja järvien pohjista valtavan määrän muutakin materiaa.
Silkan romun – ja aseiden sekä saksalaisten jättämien kranaattien – ohella pintaan on noussut hyödyllistäkin tavaraa, kuten virveleitä Kemijoesta ja polkupyöriä Oulujoesta.
Harrastuksensa sivutuotteena hän tekee siis myös työtä luonnon hyväksi ja laskeskelee poistaneensa vesistöistä tuhansia kiloja lyijyä.
Esimerkkinä Soikkeli mainitsee yhden ainoan sukellusreissun saaliin Tornionjoen Matkakoskesta.
”Sukelsin tuolla päivän reissulla viisi ämpärillistä tavaraa, satoja kiloja heittopainoja, putkiperhoja ja siimasotkua. Ja olihan siinä mukana uistimiakin…”
Pohjois-Suomen Erämessut järjestetään Oulussa 14. –17.5.2015. Mikko Soikkelin ympäristötilataideteos löytyy Diving Salmonin osastolta H 27–28.