Calazo Förlag Ab:n saattavat monet jo tuntea, sillä yritys on toiminut Ruotsissa vuosikymmen ajan ja sen kartat ovat tulleet vastaan ehkä Ruotsin tuntureilla tai Tukholman saaristossa.

Calazon karttojen erityispiirre on, että ne on valmistettu vedenkestävästä ja repeämättömästä materiaalista, joka tunnetaan nimellä Tyvek. Tuotemerkin takaa löytyy sen omistaja DuPont.

Tyvek on käytännössä HD polyetyleeniä tai polyeteeniä ja kirjaimet HD kertovat, että kyseessä on lisäksi korkeatiheyksinen polyeteeni eli muovi.

PE-HD -muovi on helposti työstettävää ja se kestää hyvin sääolosuhteitä, kuten vettä. Veden lisäksi muovi ei piittaa suolaliuoksista tai laimeista hapoista.

Osa retkeilijöistä on todennäköisesti ehtinyt törmätä erilaisiin vedenkestäviin karttoihin, erityisesti sellaisiin, jotka muistuttavat materiaalinsa puolesta kerniä tai vahakangasta ja jotka painavat paljon.

Calazon kartat ovat hieman toista maata. Ne painavat vähemmän kuin perinteiset paperiset retkeily- ja ulkoilukartat ja kestävät siitä huolimatta kovaa käsittelyä; kartat ovat repeämättömiä eivätkä syty palamaan.

Kahden koon karttoja

Calazo Förlag Ab:n karttamestarina toimii  Mikko Lamminpää, jonka moni tietää muistakin yhteyksistä, kuten Retki-lehdestä tai Luontokeskus Haltiasta.

Lamminpään vaikutus kesäkuussa julkaistavaan karttasarjaan ja valittuihin paikkoihin on ollut käytännössä 100-prosenttinen. Kartat on suunniteltu retkeilijän näkökulmasta.

Karttojen mittakaavat ovat kahta kokoa, 1:25000 ja 1:50000. Suurempi mittakaava on käytössä ns. tunturikartoissa Halti-Kilpisjärvi-Pältsä, Pallas-Ylläs, Saariselkä ja Urho Kekkosen kansallispuisto.

Pienemmällä mittakaavalla on piirretty kartat, jotka soveltuvat enemmän päiväretkeilyyn. Lehtijaon ansiosta päiväretket mahtuvat yhdelle lehdelle.

Esimerkiksi Pirkan taival -retkeilykarttaan mahtuvat Helvetinjärven, Seitsemisen, Riuttakorven, Siikanevan ja Pukalan maastot. Evo Päijänne -kartta sisältää Ilvesvaelluksen lisäksi Aurinko-Ilves -reitin, Päijänne-Ilves -reitin, Kelveneen ja Vääksyn kanavan.

Taitetut kartat ovat kooltaan 50 x 70 senttiä ja 70 x 100 senttiä. Kartat on painettu molemmille puolille arkkia.

Vain 3D puuttuu

Calazon ruotsalaisissa kartoissa on käytetty yhtenä elementtinä myös varjostusta, jolla esimerkiksi Sarekin alueen vuoret muuttuvat kolmiulotteisiksi ja reittien hakeminen helpottuu.

Lamminpään mukaan kesäkuussa julkaistavissa kartoissa ei ole mukana kolmiulotteisia sävyjä, mutta hän ei pidä mahdottomana, että sellaisiakin vielä käytettäisiin. Teknisesti asia on helposti toteutettavissa.

Kartat painetaan suomalaisille tutuilla väreillä ja Ruotsissa käytetyt karttasymbolit on ”käännetty” suomen kielelle.

Mutta kuinka paljon kartoista pitää maksaa? Karttojen suositushinnat ovat 13,90 ja 17,90 euroa. Saatavilla karttoja on retkeilymyymälöissä, luontokeskuksissa, kirjakaupoissa ja matkailukohteissa.

Mutta vasta kesäkuussa.