Parhaat fileerausveitset arvioitiin yhdysvaltalaisen HiConsumption (KorkeaKulutus) -verkkomakasiinin sivuilla otsikolla ”The 8 best fillet knives for fishing”.

Artikkelin kirjoittaja freelancertoimittaja M.W. Byrne pohtii jutussa hyvien ja huonojen fileerausveitsin ominaisuuksia ja toteaa, että ”kauan kestävän veitsen valinta on vaikeampaa kuin irrottaa kylkiluut chileläiseltä meriahvenelta puolen tusinan pienpanimon jälkeen”.

Ensimmäisenä Byrnen listalla on Rapala Fish’n Fillet Knife, joka on ”yhtä vetoava lantiolla kuin se on tehokas saaliille”.

Kirjoittajan mukaan veitsi kestää korroosiota ja käyttöä. Sutjakka terä on niin hienovarainen, että se selviytyy jopa hauen Y-ruodoista kirurgisellä täsmällisyydellä.

Mutta miten filetti kytkeytyy Rapalaan, sillä ruostumattomassa terässä lukee selvästi ”J.Marttiini Finland”.

Marttiini Oy:n koko osakekanta siirtyi Rapala VMC-konsernille vuonna 2005, ja jo ennen sitä Rapala on ollut vuosikymmenien ajan Marttiinin suurin yhteistyökumppani.

Byrnen ylistämää filettiä on myyty 1960-luvun lopulta alkaen pitkälle yli 40 miljoonaa kappaletta. Marttiini on valmistanut filetin aina ja sitä on myyty USA:n markkinoilla Rapala-brändin alla.

Filettiä myydään edelleenkin kymmeniä tuhansia vuosittain. Eikä ihme.

– Muutaman vuoden takaisen tutkimustuloksen mukaan Rapalalla on USA:n filettimarkkinoista hallussaan liki puolet, kertoo markkinointipäällikkö Sanna Ylikärppä Marttiini Oy:stä.

Listalla on myös toinen Marttiinin valmistama filetti, Marttiini Finnish Fillet Knife. Ylikärpän mukaan veitsi on käytännössä sama malli kuin Rapala Fish’n Fillet Knife.

Marttiinin valikoimissa Byrnen ylistämä veitsi tunnetaan nimellä Klassikkofiletti.

Erityisesti kirjoittaja pitää filetin 9-tuumaisesta versiosta (ei löydy Marttiinin suomalaisesta verkkokatalogista), joka on passeli hieman suuremmille saaliille. Byrne kehuu myös veitsen terää, joka puri kaloihin pitempään kuin moni muu testatuista veitsistä ja selviytyi nopeasti lohista ja hauista.

Lue HiConsumption lehden alkuperäinen artikkeli täältä.