Ilmatieteen laitoksen mukaan Helsingin korkeudella voi nähdä revontulia pimeinä vuodeinaikoina noin kerran kuukaudessa.

Lapin pohjoisimmissa osissa, Kilpisjärvellä ja Utsjoella revontulia voi katsella kolmena yönä neljästä. Edellytyksenä on tietysti vain riittävä pimeys ja pilvetön taivas.

Pohjoinen Aamurusko, Aurora Borealis on revontulien tieteellinen nimi ja ollut sitä jo 1600-luvun alusta asti.

Enää eivät suomalaiset todennäköisesti usko, että revontulet aiheuttaa tulikettu, joka huiskii hännällään kallioita tai tunturin kupeita ja sytyttää hankauksen avulla taivaalle sinkoavia kipunoita.

Edessä on valoisa vuodenaika, jolloin revontulia ei taivaalla näe.

Syksyllä alkavaa uutta revontulikautta varten kannattaa lukea alla olevasta laatikosta ohjeet, miten revontulia kannattaa kuvat.

Opastajana on Timelapse-videon kuvaaja Mikko Nikkinen, jonka komea kuva revontulista julkaistiin Erän numerossa 4/2015.

Näin kuvaat revontulia!

1. Revontulien kuvaamisessa on huomioitava niiden esiintymistiheys, joka on aina varsin yksilöllinen. Liian pitkä suljinaika suhteessa aktiivisiin tuliin hävittää muotoja.

2. Digikamerassa kannattaa käyttää suurta ISO-herkkyyttä ja mahdollisimman suurta aukkoa, jotta värit taltioituvat hyvin.

3. Linssiksi valitaan mielellään melko laaja lasi, sillä tulien näkyminen ja koko on aina melkoista arpapeliä.

4. Kameran automaattitarkennus ei useimmiten toimi lainkaan, joten kamera on asetettava manuaalitarkennukselle ja säädettävä se lähes äärettömään. Kokeilemalla löytyy useimmiten hyvä valotusajan ja aukon yhdistelmä.

5. Kuvattaessa on syytä varustautua hyvin ja kameraa ei kannata viedä suoraan sisälle sellaisenaan. Se pakataan muovipussiin ja laitetaan tasaantumaan vaikka vällyjen alle kaikessa rauhassa.