Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntijan Kaarina Tiaisen mukaan kuutit saattavat olla normaalia heiveröisempiä, jos imetys on häiriintynyt epävakaitten pesimäolosuhteiden takia.

– Silloin niillä on entistäkin suurempi todennäköisyys jäädä verkkoihin vielä loppukesälläkin.

Saimaannorppa on äärimmäisen uhanalainen. Lajin säilymiseksi kaikki norpalle vaaralliset kalanpyydykset, kuten verkot ja löysänieluiset katiskat, on kielletty saimaannorpan keskeisimmillä elinalueilla 15.4.–30.6.

– Jotta saamme pidettyä hengissä imetysvaiheesta selvinneet kuutit, vetoamme kalastajiin, että he luopuvat verkkokalastuksesta kaikilla niillä alueilla, joilla kuutteja on syntynyt ja joilla ne liikkuvat. Verkkokalastuksesta on tarpeen pidättäytyä kesäkuun jälkeenkin, huomauttaa Tiainen.

Vain 20 prosenttia saimaannorpan kuuteista säilyy elossa lisääntymiskykyisiksi. Suurin osa kuuteista kuolee ensimmäisenä elinvuotenaan, ja vieroitusiän jälkeen suurin yksittäinen syy on juuri kalanpyydyskuolleisuus.

Kuuttikuolemia siirtynyt heinäkuulle.

Kalastusrajoitukset päättyvät Saimaalla kesäkuun lopussa, mutta uhat eivät norpilta lopu.

Heinäkuusta on tullut saimaannorpalle vaarallisin kuukausi. Viime vuonna heinäkuussa tuli tietoon kolme kuutin verkkokuolemaa. Kaikki kuolemat eivät päädy viranomaisten tietoon.

– Kuutit uivat jo kesäkuussa yli 25 kilometrin matkoja, niillekin vesille missä kalastusta ei ole rajoitettu. Kalastusrajoitusten aikaa on pidennettävä ja aluetta laajennettava, painottaa Tiainen.

Kaksi kuoli katiskaan

Viime kesänä löysänieluiseen katiskaan kuoli kaksi kuuttia. Toinen katiskoista oli laiton, merkitsemätön ja kalastusrajoitusalueella.

Luopuminen verkkokalastuksesta ei tarkoita kalastuksen lopettamista. Kalastaa voi esimerkiksi katiskoilla, joissa on nielurajoitin sekä onkimalla, heittokalastamalla ja vetämällä uistinta.

Nielurajoittimella saa helposti tehtyä omasta löysänieluisesta mökkikatiskasta norpalle turvallisen kalanpyydyksen.

Ilmaisten nielurajoittimien jako on käynnistynyt kaikissa Saimaan alueen maakunnissa.

Nielurajoittimia on ollut jaossa Suomen luonnonsuojeluliiton toimipisteissä, Linnansaaren luontokeskus Oskarissa sekä useissa Etelä-Karjalan Osuuskauppa Eekoon ja Osuuskauppa Suur-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon Peeässän liikkeissä.

Nielurajoittimien jakelupaikoista lisää tietoa täältä.

– Saimaannorpan tilanne on herkkä. Ilmastonmuutokseen on vaikea vaikuttaa nopeasti, mutta kalanpyydyskuolemat voimme lopettaa, Tiainen muistuttaa.

Uudet asetukset kalastusrajoituksista tulevat voimaan ensi vuonna.