Haluatko lisätietoa väinönputkesta? Onko parkitseminen tai taulaaminen tuttua? Osoitteeseen www.samimuseum.fi/eatnansaddu kootulla sivustolla esitellään saamelaisten käyttämiä luonnonkasveja, niiden kasvuympäristöjä ja käyttötapoja.

Kattavaa tietopakettia täydentää kasvitietokanta, johon on tallennettu noin 50 luonnonkasvin tiedot sekä tehtäväosio, jonka avulla voi testata omia tietoja pohjoisen luonnonkasveista.

Eatnanšaddu-näyttely on toteutettu osana Sápmi Miehtá -hanketta, jonka on rahoittanut Euroopan sosiaalirahasto ja Lapin ELY-keskus.

Saamelaisalueen koulutuskeskuksen vetämässä hankkeessa oli tarkoituksena luoda Saamen kielen ja kulttuurin virtuaalinen kehittämis- ja oppimisympäristö.

Avointa sisältöä opetuksen tueksi

Viime vuoden lopussa päättyneessä projektissa luotiin toimintamalli siihen, kuinka saamen kielen ja kulttuurin etäopetusta toteutetaan valtakunnallisesti ja kuinka museoiden ja kirjastojen saamelaisaineistot saadaan avuksi oppimiseen.

Saamelaismuseo ja luontokeskus Siida toteutti hankkeen aikana sisältöä virtuaalikoulun opetuksen tueksi. Eatnanšáddu – Luonnokasvien käyttö on yksi projektin myötä julkaistu oppimisympäristö ja tietosivusto, josta pääsevät nauttimaan kaikki.

”Aikanaan Siidassa nähtävillä olleesta Eatnanšaddu-näyttelystä pidettiin kovasti. Näyttely sisälsi paljon tietoa, josta hyötyy vielä tänäkin päivänä”, museonjohtaja Sari Valkonen kertoo.

Hankkeen avulla näyttelyyn koottu tietous saatiin jälleen käyttöön, ja vielä avoimeksi kaikille.

”Nyt tiedot ovat jälleen kaikkien tutkittavissa verkkosivuilla ja näin kevään korvalla on helppo alkaa orientoitumaan aiheeseen ja kerätä hyötykasveja talteen jo ensi kesänä”, Valkonen sanoo.

Eatnanšaddu-verkkonäyttely on tuotettu kolmella kielellä: suomeksi, englanniksi ja pohjoissaameksi.