Kausiluvat on tarkoitettu ensisijaisesti niille metsästäjille, joilla ei ole muuta metsästysmahdollisuutta.

Kausilupaa voi hakea kohteesta riippuen kaikelle pienriistalle tai muulle pienriistalle kuin kanalinnuille. Kanalintujen metsästykseen kausilupia on vuonna 2015 saatavilla Pohjanmaalla, Kainuussa, sekä Itä- ja Länsi-Suomessa.

Etelässä ja Lapissa kanalintuluville ei ole nyt alueita. Kohteet on syytä tarkistaa Metsähallituksen Eräluvat.fi -sivuilta.

Kausilupien pienriistasaalis on arvotettu niin, että metso on 9 pistettä, teeri 4, pyy 2, riekko 2, hanhet 6, muut vesilinnut 1, muu linturiista 1, kanadanmajava 5, metsäjänis ja rusakko 2 sekä pienpedot ja turkisriista 0.

130 euron hintaisella kausiluvalla saalispistekiintiö on 30, paitsi kanalinnuilla 15. Pistekiintiöllä Metsähallitus haluaa turvata kestävän metsästyksen, sillä saaliin yhteenlaskettu pistearvo ei saa ylittää metsästysluvan kiintiötä.

Esimerkiksi kanalintujen kausiluvalla (15 p) voi metsästää yhden metson, teeren ja pyyn. Jäljelle jäävät pisteet (15) on käytettävä muun pienriistan metsästykseen.

Jousimetsästäjille on varattu omat, edullisemmat kausiluvat. Jousilupa kanalinnuille maksaa 65 euroa ja saalispistekiintiö on 15. Kuusi pistettä jää jousiluvalla muun pienriistan metsästykseen, sillä kanalintuja jousella saa metsästää yhdeksän pisteen verran.

Kausiluvat ovat haettavana 1.-30 huhtikuuta ja ne haetaan metsästyskaudelle 1.8.2015-30.4.2016.

Lisää tietoa kausiluvista saa täältä. Sähköiseen lupahakujärjestelmään pääset tästä linkistä. Vanhat Internet Explorer -selaimet (8 ja 9) eivät toimi kunnolla lupahakujärjestelmässä.

Kuva: Joxerra Aihartza (Nire argazki bilduma/own picture) [FAL], via Wikimedia Commons