Luontohavainnot, eväiden syönti, matkan suunnittelu ja mahdollinen saalis ovat luontoretken suola. Sokerina pohjalla on kuitenkin seura ja reissun fiilistely porukassa, kertoo Metsähallituksen tutkimus.

Tutkimuksessa selvitettiin metsästäjien ja kalastajien kokemuksia luonnon tuottamasta fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta mielihyvästä. Sekä metsästäjät että kalastajat kokivat fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin kasvaneen eräreissuilla eniten, heti perässä tulee sosiaalinen hyvinvointi.

Eräilijöiden hyvinvointi kasvoi eniten pitkillä reissuilla pohjoiseen kavereiden kanssa. Etelä- ja Länsi-Suomen alueelle suuntautuneet metsästys- ja kalastusreissut jäivät eräilijöiden kokemissa hyvinvointivaikutuksissa hännille.

Elämyksiä ja yllätyksiä

”Luontoon lähdetään ennen kaikkea irtautumaan arjesta. Mitä enemmän reissu eroaa arjesta, sitä suuremmat ovat fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset hyödyt”, kertoo toinen tutkimuksen tekijöistä, Metsähallituksen erikoissuunnittelija Mikko Rautiainen.

Uusien maisemien, tuttavien ja kokemusten lisäksi eräreissut tarjoavat Rautiaisen mukaan jotain, mitä sohvaperunan on vaikea saada kotoa käsin.

”Luonnossa retkeilyyn kuuluu aina elämyksellisyys. Koskaan ei voi tietää, millaisia kokemuksia kertyy ja tuleeko saalista. Leffaillat kotona harvoin tuottavat yhtä paljon yllätyksiä.”

Kokonaisvaltaista yhdessäoloa

Metsähallituksen tutkimuksen mukaan suosituinta eräilyseuraa on tuttu kaveriporukka.

Kaksi kolmesta metsästäjästä kertoo lähtevänsä reissuun kavereiden kanssa. Kalastajistakin puolet ottaa kaverit mukaan ja kolmannes perheen.

Porukalla reissaaminen on kokonaisvaltaista yhdessä olemista ja ryhmähengen luomista. Tyypillisesti metsästys- tai kalastusporukka matkustaa, majoittuu, syö ja viettää iltaa yhdessä. Myös tunteet jaetaan – oli kyseessä sitten ilo onnistuneesta saaliin kaadosta tai pettymys karkuun päässeestä vonkaleesta.

Rautiaisen mukaan päivän kuitenkin kruunaa hetki, kun koko porukka kokoontuu yhteen taukopaikalle ja jakaa päivän sattumukset.

”Kyllähän se on hienoa iloita onnistumisista yhdessä kavereiden kanssa. Ja aina kalareissulla tarvitaan haavimiestä yhtä lailla kuin sitä virvelinheittäjääkin.”

Lähde: Metsähallituksen eräpalvelut

Metsähallituksen ja Oulun Diakonissalaitoksen tekemässä Terveyttä ja hyvinvointia valtion mailta – tarkastelussa metsästäjät ja kalastajat -tutkimuksessa selvitettiin Metsähallituksen lupa-asiakkaiden metsästys- ja kalastusmatkoilla kokemia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia. Tutkimuksen kohteena olivat valtion alueille metsästys- tai kalastusluvan vuonna 2013 hankkineet henkilöt. Tutkimus julkaistiin 28.8. 2014. Tutkimusaineisto kerättiin internet-kyselyllä. Metsästäjiä vastaajista oli 4 653, joista miehiä oli 4 513 ja naisia 140. Kalastajia vastaajista oli 1 797, joista miehiä oli 1 668 ja naisia 129.

5 vinkkiä onnistuneeseen eräreissuun

1. Luvat kuntoon. Eräreissua suunnittelevan pitää ensimmäiseksi muistaa hankkia tarvittavat luvat. Sekä kalastus- että metsästysluvat ja moottorikelkkaluvat saa osoitteesta eraluvat.fi

2. Hanki oikeanlaiset varusteet. Varusteet pitää hankkia maaston ja matkan keston mukaan. Huonot varusteet pilaavat helposti koko reissun.

3. Mitä pitempi matka, sitä tarkempi valmistelu. Pitkät ja haasteelliset reissut vaativat tarkkaa suunnittelua. Jos mielessä siintää pitkä reissu, kannattaa suunnitteluunkin varata runsaasti aikaa.

4. Ota kaveri mukaan. Jos matkaseuraa ei löydy omasta lähipiiristä, sitä voi etsiä erilaisilta keskustelupalstoilta ja paikallisista kalastus- ja metsästysseuroista. Kokeneiden eräilijöiden seurassa on turvallista reissata.

5. Nauti luonnosta. Luontoon lähdetään ennen kaikkea irrottautumaan arjesta. Luonnon rauhassa on hyvä ladata akkuja ja valmistautua taas uusiin seikkailuihin. Muista kunnioittaa luontoa, älä roskaa ja älä häiritse eläimiä.