Kämpät ovat Inarijärven koilliskolkassa Suolisvuonon päässä sijaitseva Suolistaipaleen autiotupa sekä Punaisena tupana tunnettu Kaikunuoran autiotupa Kasariselän kaakkoislaidassa.

Molemmat tuvat ovat historiallisesti arvokkaita rakennuksia vaikkakaan eivät suojeltuja.

Lapin tyypillistä hirsirakentamista edustavat tuvat ovat olleet järvellä liikkujien käytössä 1920-luvulta lähtien. Suolistaipaleen kautta on muun muassa kuljettu perinteisesti Ruijaan ja paikalla on veneenvetopaikkakin.

Tuvat palvelevat edelleen retkeilijöiden tunnelmallisina tukikohtina. Tuvilla on iso merkitys niin Inarin alueen kesä- kuin talvimatkailunkin kehittämisen kannalta.

Tuvat korjataan niiden historiaa kunnioittaen ammattitaitoisen restaurointikisällin tekemien suunnitelmien mukaan. Kunnostuksen jälkeen vanhat tuvat saavat reippaasti jatkoaikaa elämälleen.

”Sekä Suolistaipaleessa että Kaikunuoralla tehdään peruskorjausta. Siellä muun muassa ohjataan pintavesiä pois rakennuksen läheltä ja alapohjan rakenteita parannetaan. Ikkunoita ei uusita, mutta niiden listoituksia uusitaan. Myös mineraalivillaa poistetaan”, kertoo korjaustöistä vastaava Metsähallituksen luontopalvelujen kenttämestari Aimo Leppäkangas.

Tuvat ovat pois käytöstä seuraavasti: Suolistaipaleen autiotupa 1.3.-15.4.2015 ja Punainen tupa (Kaikunuora) 16.3.-30.4.2015.