Petri Pesonen ilmoitti 3. helmikuuta Pihlajaveden Pöllänselältä Kala15-kilpailuun poikkeuksellisen värisen ahvenen, jolla oli painoa peräti 1,58 kiloa.

Pesosen mukaan alueella on liikkunut myös muita kultaisia ahvenia, mutta tämän yksilön paino piti jo punnita.

Kultainen ahven ei ole ensimmäinen, joka Erän kalakilpailuihin on vuosien varrella ilmoitettu.

Ensimmäisen oudon värisen kalan lähetti Jouni Mäkelä lähes kolmetoista vuotta sitten, kun hän ilmoitti Suomen Suurin Kala -kilpailuun 0,98-kiloisen ahvenen, joka osui vieheeseen Vammalan Liekovedellä kesäkuussa 2002.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jouni Mäkelä sai 10. kesäkuuta 2002 kultaisen ahvenen, joka painoi 980 grammaa ja oli 40 senttiä pitkä.

 

Helsingin yliopiston kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen kirjoitti tuolloin Erään jutun ahventen värimuunnoksista ja viittasi Mäkelän kalaan.

Lehtosen mukaan keltainen ahven on harvinainen, mutta ei mitenkään ainutkertainen havainto. Alla Erässä jo kauan sitten julkaistu Lehtosen teksti, joka ei ole Pesosenkaan kalan suhteen vielä vanhentunut.

Poikkeuksellisen värinen ahven

Tavallisimpia kalojemme väripoikkeamia ovat kellanpunaiset ahvenet, valkoiset tai keltaiset mateet ja hopeaiset tai vihreät hauet.

Mäkelän saama kala on tällainen kellanpunainen ahven. Väri johtuu siitä, että siltä puuttuvat mustan värin aiheuttamat pigmentit.

Kalojen väri muodostuu verinahassa olevien värisolujen perusteella.

Kaloilla on kolmenlaisia värisoluja; melanoforeja, joissa on ruskeita, harmaita ja mustia väriaineita, ksantoforeja, joissa on punaisen ja keltaisen eri sävyjä sekä guanoforeja, joissa on valoa heijastavia kiteitä.

Kaikilla kaloilla on tavallisesti kaikki värisolutyypit edustettuina. Ihon väri on riippuvainen niiden keskinäisestä runsaudesta ja sijainnista.

Syynä poikkeuksellisiin väreihin voivat olla mm. perinnöllisten tekijöiden muuttuminen, vesistön hapenpuute ja eräät jätevesien sisältämät aineet, mm. kloori.

Joissakin tapauksissa myös ravinto voi aiheuttaa väripoikkeamia. Niiden syynä ovat ravinnon mukana saatavat aineet. Myös kalan sokeutuminen vie kalan kyvyn säädellä väriään ympäristön mukaan.