Talvisessa erämaassa kovalla pakkasella jäihin putoaminen saattaa olla kohtalokasta. Ihminen ei tiedä kylmyydestä mitään ennen kuin on rämpinyt märissä vaatteissa pois jäiden keskeltä.

Mutta märkyydestä ja kylmyydestäkin selviää, jos jäihin putoamiseen on varautunut. Ja osa varautumisesta kannattaa tehdä etukäteen.

Ensimmäisenä on huolehdittava, että alusasu ei ole puuvillaa, joka on märkänä tappavan kylmää kovalla pakkasella. Puuvillan ongelma on, että se kuivuu erittäin hitaasti.

Alusasun päälle on syytä pukea kerros, joka pikemminkin työntää vettä pois vartalolta kohti seuraavaa, ulompaa vaatekerrosta.

Tällainen vettä hylkivä vaatekerros myös kuivaa nopeammin.

Selviytymisessä tarvitaan myös tulta, ja tulen tekemiseen kaikissa oloissa on pari vaihtoehtoa. Käsillä, siis nopeasti käyttöön otettavissa on oltava joko ehdottoman kuivia tulitikkuja tai tulukset, jotka toimivat vaikeissakin sääoloissa.

Varavaatteet on syytä säilyttää rinkassa kuivapussissa, jotta vaatteet ovat kuivia jäihin putoamisen jälkeen.

Miten toimitaan?

1. Kuivaa ylle!

Toimi nopeasti ja asennoidu positiivisesti. Siirry tuulesta mahdollisimman suojaisaan paikkaan ja vaihda märät vaatteesi kuiviin niin vikkelästi kuin mahdollista.

Jos saatavilla ei ole kuivia vaatteita, riisu märät asusteet, kierrä niitä kuivemmiksi ja pistä takaisin päällesi. Suosituksen mukainen vaatetus alkaa kuivua päällä ruumiin tuottaman lämmön vaikutuksesta.

2. Pysy liikkeellä!

Liike, kuten polttopuiden kerääminen saa sinut pysymään jonkin aikaa notkeampana.

Kerää puita kolmessa vaiheessa. Ensin suurimmat puut, joita tarvitset myöhemmin ja jotka antavat enemmän lämpöä. Seuraavaksi keskikokoisia oksia ja risuja ja lopuksi sytykkeitä, pieniä risuja ja tuohta.

Erilaiset polttopuut kannattaa sijoittaa kolmeen kasaan, jotta niitä on helpompi käyttää, vaikka  yöllä.

3. Tee tulet!

Valitse nuotiolle tuulelta suojainen paikka. Jos mahdollista, sytytä nuotio paikkaan, jossa taustalla on luontainen suoja, kuten mäki tai suuri kivi.

Sytytä nuotio vedenpitävässä pakkauksessa olleilla tulitikuilla, tuluksilla tai vaikka keittimeen integroidulla sytyttimellä. Pakkasella tavalliset sytkärit saattavat pettää.

4. Heijasta lämpöä!

Kun nuotio on syttynyt ja palaa kunnolla, sijoita nuotion taakse seinämä, joka heijastaa nuotion lämpöä takaisin ja tehostaa tulen vaikutusta. Ideaalitapauksessa nuotiota ympäröi useita seinämiä, jotka lämmittävät joka suunnasta.

U.S. Armyn eloonjäämisoppaassa neuvotaan rakentamaan havulaavun tyyppinen suora ”tuliseinä” tai L-kirjaimen muotoinen seinä.

Perinteinen suomalainen havulaavu, jossa on seinät myös sivulla, on hyvä vaihtoehto, mikäli mukana ei ole laavukangasta tai telttaa.

5. Lisää lämmön lähteitä!

Istut tässä vaiheessa ehkä mukavasti nuotion lähellä, joko kuivissa vaatteissa tai vaatteissa, jotka ovat kuivumassa nopeasti. Mutta et ole vielä tehnyt kaikkea tilanteesi parantamiseksi.

Nyt kannattaa keittää vettä, joko mukana olleella keittimellä tai nuotiolla kattilassa. Kun vesi kiehuu, täytä sillä rinkkaan varattu juomapullo ja pistä pullo vaatteiden alle.

Kiehuvan kuumaa vettä sisältävää pulloa ei kannata laittaa ihoa vasten, sillä se voi aiheuttaa palovammoja.

Kun vesi pullossa alkaa jäähtyä, juo lämmin vesi pois ja sulata tilalle uutta. Prosessia kannattaa jatkaa vaatteiden kuivumista odotellessa.

Lopuksi! Edellä olevat ohjeet on tarkoitettu hätätilanteisiin, kun vielä pystyy toimimaan itse nopeasti.

Jos oma tai kaverin tila on edennyt jo hypotermian puolelle, jäähtyneen potilaan lämmittämiseen tarvitaan hienovaraisempia toimia, joista parhaiten selviävät alan ammattilaiset. Avun kutsumista ei siis kannata epäröidä.

Kuva: Birit Schenk (Birit) (Oma teos) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 tai CC BY 2.5], lähde: Wikimedia Commons

Artikkeli on ilmestynyt ITS TACTICAL -verkkosivustolla ja sen kirjoittaja Nick H on sivujen päätoimittajan mukaan palvellut 10 vuotta Navy SEAL -tehtävissä ja saanut Pronssitähden ankarissa olosuhteissa tehdyistä operaatioista.