Compound Interest -blogia Englannissa pitävä kemian opettaja Andy Brunnin on koonnut Atmospheric Research -lehdessä julkaistusta datasta infografiikan, joka luokittelee lumihiutaleet ja niiden muodot.

Grafiikassa on mukana neljä erilaista sateen ulkoasua.

Grafiikassa on mukana neljä erilaista sateen ulkoasua.

Huffington Postissa ilmestyneen artikkelin mukaan lumihiutaleella on maahan pudotessaan valittavana vain 35 erilaista muotoa. Vanha väite lumihiutaleiden erilaisuudesta pitää kuitenkin kutinsa yhä, mutta vain molekulaarisella tasolla.

Maailmanlaajuinen luokittelu pitää sisällään lumikiteet, jääkiteet ja ”kiinteän sadannan”.

Lumihiutaleiden alku on pilvien keskellä leijuvissa pöly- tai siitepölyhiukkasissa. Kun ilmakehässä oleva vesihöyry tarttuu pölyhiukkaseen ja jäätyy, se muodostaa hiukkasen ympärille pienen kuusikulmaisen kiteen.

Matkalla pilvestä maahan kiteeseen tiivistyy vesihöyryä ja lumihiutaleen kädet alkavat saada muotonsa.

Brunninin mukaan vielä ei ole tiedossa erilaisia muuttujia sen suhteen, miten tietyt muodot syntyvät, mutta tutkijat kehittelevät jatkuvasti teoreettisiä yhtälöitä lumihiutaleiden muotojen ennustamiseksi.

Lumikiteiden muoto-oppia. Kylmyys ja ilmakehässä olevan vesihöyryn määrä vaikuttavat erilaisten kiteiden syntymiseen.

Lumikiteiden muoto-oppia. Kylmyys ja ilmakehässä olevan vesihöyryn määrä vaikuttavat erilaisten kiteiden syntymiseen.

Lähde: (KG Libbrecht. Rep. Prog. Phys. 68 [2005] 855–89)

Smithsonian, siis Smithsonian instituutti on raportoinut, että tutkijat eivät luokittele lumihiutaleita ja analysoi niiden muodostumista vain sen takia, että niiden tarkkailu on upeaa.

Lumihiutaleiden muotojen selvittäminen auttaa tietokoneissa ja elektroniikassa käytettävien sovellusten tekemisessä, silikoneista puolijohteisiin.

Kuva: Wikimedia Commons