Avovesikausi 2014 oli vesillämme vaikea. Tornionjoki sai vastaanottaa ennätysmäärän nousulohia, mutta esimerkiksi järvillä ja koskilla lähes ennätyspitkään jatkunut helle tarjosi hyvät mahdollisuudet lähinnä kuhanpyyntiin.

Paikoin paremminkin Välimerelle kuin Suomeen sopivat pintavesien lämpötilat saivat sydänkesällä monien muiden lajien edustajat pitkälti sulkemaan suunsa.

Poikkeusoloista huolimatta saivat Erä-lehden koekalastajat työnsä tehtyä kunnialla.

Kevään uutuusvieheet ovat uineet jäiden lähdöstä marraskuulle niin seisovissa, virtaavissa kuin myös suolaisissa ja makeissa vesissä. Monenlajiset ja -kokoiset kalat ovat myös saaneet tehdä tuttavuutta niiden terävien koukkujen kanssa.

Koekalastus antaa viitteitä vieheiden käyttöominaisuuksista, soveltuvuudesta ja osin myös ottavuudesta.

On kuitenkin jälleen syytä muistuttaa, ja vahvasti alleviivata, että kalastuspaikkojen ja -tilanteiden sisältämien muuttujien valtavasta määrästä johtuen tulokset tarjoavat kovien faktojen sijaan lähinnä vähän osviittaa näistä ominaisuuksista.

Olemme kuitenkin tavanomaiseen tapaan pyytäneet paljon kokeneita ja nähneitä koekalastajiamme valitsemaan uittamiensa vieheiden joukosta mielestään vakuuttavimman tulokkaan kuhunkin tarkoitukseen. Nämä ovat ansainneet omassa ”sarjassaan” tittelin Vuoden 2014 viehe.

Rapala BX Jointed Shad

BX Jointed Shad on balsarungosta ja tanakasta copolymeerikuorrutuksesta askarreltu shad-vartaloinen 6-senttinen ja 7-grammainen jatkovaappu, jolle antaa aistikkuutta vatsapuolelta läpi kumottava balsa.

Aistikas on myös pulikan uinti. Se mennä vetkuttaa voimakkaasti keikuttaen. Liike syttyy hitaalla kelauksella eikä sakkaa kiireisemmänkään kalastajan käytössä.

Heitto-ominaisuudet ovat ohuella siimalla vaapuksi hyvät, ja sukellus ulottuu 1,2–1,8 metriin. Kun vaappu on mallia suspending ja värit tarkkoja luonnonkalakopioita, ei ahventen kiinnostus tullut yllätyksenä.

Ehkä kuitenkin yllätti, että pienimmätkin tirrit iskivät siihen aidolla ahvenenraivolla.

Jointed Shadin saalistilastoon kirjattiin myös yksittäisiä haukia, kuhia ja kirjolohia. Väittäisinpä vieheessä olevan ainesta vaikka meritaimenen haastamiseen rannikolla.

Abu Svartzonker Zazaa Seatrout

Zazaa Seatrout on nykyisin Abun palkkalistoilla touhuavan ruotsalaisen viehenikkari Claes ”Svartzonker” Claessonin suunnittelema kevennetty 8-senttinen ja 16-grammainen lusikka. Perin tavanomaisen mallista, reippaasti s-taivutettua peltiä on pyöristetty kevennysaineella tasaisesti kummaltakin puolelta, lisäksi ulkonäköä on kohennettu isoilla tarrasilmillä sekä hile-maalisomisteilla.

Uinnista ei ole pahaa sanaa sanottavaksi, mikäli sen tarkoituksena on olla ilmeikäs. Tällä vieheellä komeita koukkuja, potkuja ja pyörähdyksiä riittää, varsinkin jos menoa vielä terästetään vavankärjen nypäytyksillä.

Kevennyksen ansiosta Seatrout kurvailee alle metrin syvyydessä, joten parhaimmillaan se lienee juuri siellä, minne nimi viittaa: meritaimenen rannikkokalastuksessa. Ehkä ei kuitenkaan aivan kylmimmän veden aikaan.

Vaan hyvinpä tuntui maittavan myös metsälammen hauille! Vertailumme ylivoimaisesti tehokkain viehe narrasi kokonaista 27 haukea ja muun muassa voitti vertailuparinaan olleen Inka-lusikan eräällä vartin jaksolla peräti 7–0. Kovasta kyydistä huolimatta pinnoite selvisi terävissä hampaissa hyvin, lähinnä naarmuja ja pienehköjä kolhuja saaneena.

Kun tärpiksi jääneitä kalakontakteja oli vain kuusi, voidaan Seatroutia kehua myös tehokkaaksi kalan tartuttajaksi. Siihen on osasyyllinen isohko, terävä kolmihaarakoukku, joka roikkuu vieheen perässä kahdella renkaalla vaikeuttaen kalojen irtirimpuilua. Muutamalla sanalla sanoen: pitkä- ja tarkkaheittoinen, ilmeikäsuintinen viehe matalien vesien petokaloille.

Abu Svartzonker Big McRubber

Kauden suosikeiksi nousi kaksi jo keväälläkin esiteltyä pehmoa, Svartzonkerin Big McRubber ja Quantum Specialistin Battle Shad. Näistä edukseen erottui McRubber, joka nousi hiukan hankalan alun jälkeen suoraan ykkösketjuun eloisan ja perusvarman uintinsa ja hyvän heitettävyytensä siivittämänä.

”Mäkkäri” on helppo saada uimaan voimakasta runkouintia, joka kestää myös kohtuullista vauhtia ja bonuksena pyöreärunkoiseen pehmoon saa terävällä kammenpyöräytyksellä Freestyler-jerkistä tutun ja hauen iskuhermoa kutkuttavan keinahtelun.

Vaikka McRubber-perheeseen kuuluu kaksi pienempääkin kokoa, joista keskikoko eli itse McRubber on myös hauenkalastukseen uskottavan kokoinen, juuri isompi koko oli se, millä kalastus tuntui miellyttävämmältä.

Keskikokoisen Rubberin uinti on isoveljensä kaltaista varmatoimista ja tehokasta. Vanhanmallisella jerkkivavalla kumeja heittävälle keskikokoinen Mäkki lienee miellyttävämpi. Kahdeksanjalkaisella vavalla kumivieheitä heittävälle Big McRubber sen sijaan on rautainen valinta.

Heimo 145 mm aaltokylki

Joensuussa asuva ja Rääkkylässä vieheitä valmistava Heikki Mononen lähetti kokeiluun kaksi versiota 145 millin Heimosta.

Vuoden 2014 uisteluvieheeksi kuhalle valittiin vaapun aaltokylkinen versio.

Aaltokylkimallissa isohko uintilevy sijaitsee lähellä vaapun kärkeä. Vieheen potku on kova ja laaja. Uinnissa on hieman hakua. Aaltomalli pelaa parhaiten, kun vetonopeus on kahdesta neljään kilometriin tunnissa. Viehe kalasti hyvin läpi kauden.

Suorakylkisessä mallissa satulamallin uintilevy on muutaman millin lyhyempi. Lisäksi se on sijoitettu kauemmaksi vaapun nokasta kuin aaltomallissa. Uinti on tiheämpää ja tirisevämpää. Ajoittaista hakuliikettä ja poukkoilua sivulle on suorakylkisessä aaltokylkistä enemmän, joten sikäli suorakylkinen on eloisampi.

Suorakylkinen Heimo kestää myös vauhdikkaampaa kyytiä kuin aaltokylki. Äärimmillään suorakylkistä voi hinata kuuden tai seitsemänkin kilometrin vetovauhdilla.

Molempien mallien uintisyvyys on kutakuinkin kaksi ja puoli metriä tai hieman vähemmän.

Rapala Scatter Rap Shad

Rapalan huippu-uutuus kaudelle 2014 oli nelijäseninen Scatter Rap -vaappusarja. ”Erikoista” näissä vaapuissa oli satulalevy asennettuna vanhastaan tuttujen Rapaloiden liikunnanohjaajaksi. Lainausmerkit siksi, että suomalaisittain satulalevyssä ei ole mitään ihmeellistä, mutta maailmalla sellainen on ollut pienoinen harvinaisuus.

Satulan ansiota on myös vaapun käärmemäinen hakuliike. Oli kuulemma ollut haasteellista saada Rapalan koeuittajat Virossa uskomaan, että vaapun kuuluukin kiemurrella eikä kulkea suoraan potkien, kuten kaikki aikaisemmat mallit ovat tehneet.

Scatter Rap Shad oli kuhahuijarina tehokkain niistä vieheistä, jotka pakkiini jäivät selkeimpien vetovaappujen matkattua Risto Jussilan käyttöön.

Korkeavartaloinen 7-senttinen ja -grammainen Shad on ohuella siimalla ilahduttavan pitkäheittoinen, erittäin varmauintinen ja 1,5–2,4 metriin sukeltava pulikka. Tämän kokoisia monet pitävät toivottoman pieninä kuhavaappuina, mutta toisaalta nirsolla syönnillä siihen rohkenivat ronkelikotkin napata.

Kuhien lisäksi saaliina oli lukuisia haukia ja 56-senttinen näsijärveläistaimenkin. Väreistä ahven ja rapu kunnostautuivat parhaiten.

Herakles Devil

Voimakkaasti köyryselkäinen neljän sentin mittainen ja hiukan alle neligrammainen, isohkolla eteenpäin sojottavalla turpalapulla terästetty Herakles Devil tuo mieleen kirjolohivaappuna ansioituneen Salmo Hornetin, myös terävästi tykyttävän, monenlaisia kelausnopeuksia kestävän uintinsa puolesta. Siitähän tankkiauton tuliaiset tunnetusti pitävät, ja jos värikin kohdalle sattuu, vientiä riittää.

Italialaistulokkaan huono puoli Hornetiin verrattuna on aivan järkyttävästi liian isojen koukkujen herkkä linkkuuntuminen keskenään. Vaiva on toki korjattavissa simppelillä koukunvaihdolla tai toisen poistamisella. Pieni plussa hillitystä räminästä, joka ABS-muovikuorten välistä erottuu, jos erottuu.

Devil oli kauden luottovieheitä kirjolohivesillä, erityisesti kelta-punainen väri sai hyvät arvostelut arvosteluraadilta. Myös ahvenet ja satunnaiset pikkuhauet jakelivat suorituspisteitä. Lisäksi rannalla käytettiin reilusti yli kilon painoinen säyne.

Näpsäkkä, suhteellisen helppoheittoinen pikkuviehe UL-kalastukseen ohutta siimaa ja lenkkisolmua käyttäen.

Ahvenen ja kuhan jigaukseen

Ahvenen pohjapainojigauksessa K.P Baitsin Lazy Shad 3’’ oli omaa luokkaansa. Se antoi ahvenia läpi kauden ja toimi erinomaisesti myös tavallisessa jigipäässä.

Hyvin kalastaneita värejä oli useampia, mutta likaisen vihreä kultahileillä oli alkusyksystä vakuuttava.

Kuhan dropshot-kalastuksessa nousi kolme pyrstöä ylitse muiden. K.P Baitsin v-pyrstöisen XO Minnowin molemmat koot antoivat hyvin kuhaa.

Isomman mallin tilille kertyivät kuitenkin isommat kuhat ja niiden myötä ykköspaikka. Testivesillämme kalastavin väri oli mattakulta selkä hopeisella kyljellä.

K.P Baitsin Lazy Shad oli myös kuhavesillä vauhdissa. Alkukauden näytöt olivat mahtavat. Loppukaudesta 3-tuumainen alkoi kuitenkin pyytää niin paljon alamittaisia kuhia, että jätimme pyrstön ahventen tavoitteluun.

Yli 4 kilon kuha jäi kuitenkin kauden suurimmaksi pohjapainojigaamalla tulleeksi kuparikyljeksi.

Pystyjigauksessa kärki oli todella tiukka. Quantumin Freddie Shad ja Pelagic Shad sekä K.P Baitsin XO Minnow olivat lähes tasavahvoja. Freddie Shadin pinkkihelmiäinen oli kuitenkin yksittäisenä värinä aivan omaa luokkaansa.

Spinmad Blade Bait King

Puolalainen Blade Bait King kuuluu vieheporukkaan, joka asiaa tuntemattomalta jää helposti kaupan hyllyyn roikkumaan tai jopa alekoriin homehtumaan, sen verran erikoisen näköisestä peltiläpykästä on kysymys. Mutta kun ennakkoluulon kynnys ylittyy ja viehe löytää tiensä siiman päähän, alkaa ahaa-elämysten aika.

Kysymyksessä on 75-millinen ja 18-grammainen profiililtaan hiukan räminävaappumainen luomus, paitsi että materiaalina on muovin sijaan metalli. Kiinnitysreikiä on selässä peräti neljä, joita vaihtelemalla uintia saa säädeltyä suuremmaksi tai pienemmäksi.

Yleisesti ottaen liike on erittäin aggressiivisesti hakkaavaa kokovartalotärinää, ja uintisyvyyttä nopeasti uppoavalle vieheelle saa halutessaan metritolkulla. Kalan tartuttajana toimii edessä kaksi- ja perässä kolmihaarainen koukku.

Blade Bait King oli erinomaisen tehokas kevättoutainten jallittaja, kenties juuri hulvattoman erilaisuutensa vuoksi. Vieheen tilille kirjattiin seitsemän kalaa suurimman painaessa 4,4 kiloa. Lisäksi kunnostautumisen oireita havaittiin hauen ja kuhan heittokalastuksessa. Matalassa pohjatärpeiltä välttyy vain nopeasti kelaamalla, joten ihan joka paikan viehe tämä ei ole.

Hienoisena ongelmana oli koukkujen herkähkö tarttuminen siimaan heitossa ja viehettä vajotettaessa. Tosin ”pakettiin menemisen” huomaa helposti uintivärinän puuttumisena, jolloin vieheen voi kelata nopeasti sisälle uutta heittoa varten.

Erän numerossa 14/2014 esiteltiin lähes 70 erilaista viehettä, joista kymmenen vuoden viehevalintaa edustaa vain pientä, mutta merkittävää otosta.

Kaikki lehdessä esitellyt vieheet ovat vuoden aikana osoittautuneet hyviksi ottipeleiksi. Koko 38 sivun paketti löytyy myös Erän digitaalisesta versiosta!

Kysy lähintä myyjää

Abu: Pure Fishing Finland Oy, (09) 350 8080

Heimo: Tmi Fishbandit, 045 313 8890

Herakles: Onkitukku ROD, 045 138 8888

K.P. Baits: Pro Kalastus, 040 520 1913

Quantum: www.zebco-europe.biz, Hong Kong -verkkokauppa

Rapala: Normark Suomi Oy, (014) 820 711

Spinmad: Wake Fishing Ltd, 044 377 3733

Svartzonker Big McRubber: Fishing Lords Oy, 020 768 9160

Hintatiedot on tähän artikkeliin kerätty seuraavista liikkeistä: Hong Kong, Jokikone, Kalakaapu Oy, Motonet, XXL ja Onkitukku ROD.

Vertailutulokset

Rapala

BX Jointed Shad

Hinta

12,99 €

Paino

6 g

Pituus

7 cm

Värit

kaikki värit

Valmistaja

Rapala

Arvio

Hyvin uittonopeuden vaihtelua kestävä herkkäuintinen suspivaappu, joka kiinnostaa monenlajisia kaloja kiitettävästi.

Erän suositus

Vuoden 2014 Ahvenviehe

Abu

Svartzonker Zazaa Seatrout

Hinta

7,90 €

Paino

16 g

Pituus

8 cm

Väri

kaikki värit

Valmistaja

Abu

Arvio

Ilmeikkäästi ja matalassa uiva taimenlusikka, joka nimestään huolimatta korjasi potin haukivesillä. Sekä houkutti että koukutti haukia mallikkaasti.

Erän suositus

Vuoden 2014 Haukiviehe

Abu

Svartzonker Big McRubber

Hinta

17,90 € (2 kpl)

Paino

125 g

Pituus

25,5 cm

Väri

kaikki värit

Valmistaja

Abu

Arvio

Big McRubber on erinomaisen eloisa ja varmatoiminen pehmoviehe, joka antaa käyttäjälleen mahdollisuuden monenlaisiin uitto- ja viritysvaihtoehtoihin. ”Mäkkärin” uinti on varmatoimista ja runkouinti poikkeuksellisen voimakas.

Erän suositus

Vuoden 2014 Suurhaukiviehe

Heimo

145 mm aaltokylki

Hinta

14,50 €

Paino

11–13 g

Pituus

145 mm

Värit

Runsaasti värejä folio-, kuultohologrammi- ja maalipinnoilla

Valmistaja

Heikki Mononen

Arvio

Pinnaltaan aaltoileva balsavaappu on erinomainen yleisviehe pienemmille ja isommille kuhille keväästä syksyyn. Tukevahkossa vaapussa on varma uinti. Ulkonevasta vetolenkistä uintia on halutessa helppo säätää. Myös erikoisia värisävyjä.

Erän suositus

Vuoden 2014 uisteluviehe kuhalle

Rapala

Scatter Rap Shad

Hinta

9,99 €

Paino

7 g

Pituus

7 cm

Väri

ahven (P) ja rapu (DCW)

Valmistaja

Rapala

Arvio

Satulalevyinen hakevan liikkeen omaava vaappu, joka kelpasi hyvin kuhille sekä järvillä että virrassa.

Erän suositus

Vuoden 2014 Kuhaviehe

Herakles

Devil

Hinta

5,50 €

Paino

3,8 g

Pituus

40 mm

Väri

kaikki, mutta erityisesti kelta-punainen

Maahantuoja

Onkitukku ROD

Arvio

Teräväuintinen köyryselkä kesti monenlaista uittovauhtia ja maistui mainiosti kirjolohille.

Erän suositus

Vuoden 2014 Kirjolohiviehe

K.P Baits

Lazy Shad 3"

Hinta

8,95 € (25 kpl)

Paino

4 g

Pituus

7,5 cm

Väri

Useita hyvin kalastaneita sävyjä, joista syyskaudella ykköseksi nousi läpikuultava likaisenvihreä kultahileillä.

Maahantuoja

Pro Kalastus

Arvio

Rungon etuosa on kolmiomainen. Kapea pyrstöntyvi antaa pyrstölle tiheän ja eloisan uinnin. Pohjapainojigaukssa kiinnitys ohuesti aivan rungon etupäästä takaa eloisimman uinnin. Työnjälki on todella siisti ja rungossa on evien ja suomukuvioiden myötä runsaasti yksityiskohtia. Lazy Shadista on tarjolla useita kokoja. Varmin pohjapainojigi ahvenelle läpi kauden.

Erän suositus

Vuoden 2014 Ahvenjigi (pohjapainojigaus)

K.P Baits

XO Minnow

Hinta

6,50 € (5 kpl)

Paino

14 g

Pituus

16,5 cm

Väri

Mattakulta selkä hopeahileisellä kyljellä.

Maahantuoja

Pro Kalastus

Arvio

XO Minnow sopii erinomaisesti sekä pystyjigaukseen että pohjapainojigaukseen. Materiaali on kohtalaisen pehmeää, joten ottava uinti syntyy helposti. Lazy Shadin tapaan rungossa on runsaasti yksityiskohtia. Laaja värivalikoima voi aiheuttaa valinnanvaikeutta. Pyrstön paino kannattaa huomioida hentoa dropshot-vapaa käytettäessä. XO Minnowsta on tarjolla myös tuumaa lyhyempi malli. XO oli kuhan dropshot-vieheissä ykköstykki, joka saalisti vain vähän alamittaisia kaloja.

Erän suositus

Vuoden 2014 Kuhajigi (pohjapainojigaus)

Quantum

Freddie Shad

Hinta

4,99 € (2 kpl)

Paino

24 g

Pituus

21 cm

Väri

Pink Lady – pinkki selkä ja helmiäisvatsa.

Edustaja

Zebco Europe

Arvio

Runkomateriaali on todella pehmeää. Taipuisuutta lisää rungon puolivälin takapuolella vatsassa oleva syvä v-leikkaus. Jigi uikin varsin eloisasti jo pienellä vavan kärjen liikkeellä. Isot kuhat olivat selvästi mieltyneimpiä hyvin hitaisiin ja varovaisiin uittoliikkeisiin. Freddie Shadista on tarjolla myös pienempiä malleja. Valinnan varmisti saaliskalojen useampaan kiloon yltänyt keskipaino. Kauden selvä ykköspyssy isojen kuhien saralla.

Erän suositus

Vuoden 2014 Kuhajigi (pystyjigaus)

Spinmad

Blade Bait King

Hinta

6,90 €

Paino

18 g

Pituus

75 mm

Väri

kaikki värit

Maahantuoja

Wake Fishing Ltd

Arvio

Erittäin pitkäheittoinen ja voimakkaasti täristen uiva tehoviehe, joka soveltuu erinomaisesti toutaimen kevätkalastukseen.

Erän suositus

Vuoden 2014 Toutainviehe