Paltamon Kivesvaara on vuoden retkipaikka 2014. Kivesvaara valittiin voittajaksi retkeilysivusto Retkipaikan yleisöäänestyksessä.

Voitto tuli selkeällä erolla Kuusamon Julma-Ölkyn rotkojärveen ja Lohjan Paavolan tammeen. Kivesvaaran retkeilyreitistö sai kaikkiaan 1387 äänestä 26,7 %.

Kivesvaaran uusi reitistö otettiin käyttöön kuluvan vuoden syksyllä.

Reittejä on neljä ja niistä jokaisessa on jokin erityiskohde, kuten esimerkiksi Pahalouhoksen alue ja Yölinnunkuru, jotka kumpikin ovat muodostuneet kauan sitten maanjäristyksen sortumina.

Myös liikuntarajoitteiset on huomioitu alueella. Reitistöön kuuluu kahden kilometrin esteetön reitti levähdyspisteineen ja opasteineen. Reittien lisäksi alueella on näköalatasanne ja sen läheisyydessä kota tulipaikkoineen.

kivesvaaranreitistonkartta

Kivesjärven ja Kivesvaaran alueelle lokakuussa avatuilla reiteillä on ollut koko syksyn paljon kävijöitä.

– Majoitustilojen lisärakentamista suunnitellaan Kivesvaaran laelle lisää, koska retkeilyreitit ovat kasvattaneet myös majoitus- ja ravintolapalvelujen kysyntää merkittävästi, kertoo elämyskeskus Jättiläisenmaan yrittäjä Vesa Homanen.

Paltamon kunnan projektipäällikkö Kari Heikkinen korostaa, että aluetta on kehitetty luontoa kunnioittaen.

– Kun Kivesvaran laelle saatiin jo valmiina oleviin rakennuksiin yrittäjät, oli mahdollista lähteä kehittämään myös ympäristön olosuhteita. Alueella oli jo viisi luonnonsuojelukohdetta ja kevään 2014 aika varmistui kuudennen luontoalueen suojelupäätös, kun valtio suojeli Yölinnunkurun alueen, Heikkinen kertoo.

Kaikki reittipohjat on vuokrattu maanomistajilta Paltamon kunnan hallintaan vuoteen 2034 saakka.

– Kivesvaaran kehittämishanke on vielä kesken ja monia asioita rakennetaan vielä keväällä 2015. Kunnassa on jo vireillä ajatuksia laajentaa reitistöjä tulevina vuosina, sanoo Paltamon kunnanjohtaja Arto Laurikainen.

Kaikkiaan äänestykseen ehdotttiin 38 Retkipaikan esittelemää luontokohdetta. Toiseksi äänestyksessä sijoittui kuusamolainen rotkojärvi Julma-Ölkky. Kolmanneksi sijoittui Lohjansaaressa kasvava Paavolan tammi, joka nousi syksyllä pienimuotoiseksi hittikohteeksi Uudenmaan retkeilijöiden keskuudessa.

Lähde: retkipaikka.fi