Retkiluistelu on upea tapa liikkua luonnonjäillä ja nauttia vesistöjemme tarjoamista elämyksistä talvella. Jäällä liikkuessa on kuitenkin huolehdittava turvallisuudesta oikeanlaisella varustautumisella, muistuttaa Suomen Latu.

– Joka talvi Suomessa menehtyy useita ihmisiä jäihin vajoamisen seurauksena. Yhteistä näissä tapauksissa ovat puutteet turvallisuusvarusteissa”, sanoo Jouni Hakola Suomen Retkiluistelijat ry:stä.

Jokaisen jäällä liikkujan tulisikin muistaa seuraavat viisi asiaa:

1. NASKALIT. Nouseminen avannosta liukkaalle tai pettävälle jäälle voi olla ylivoimaista ilman naskaleita.

2. JÄÄSAUVA, jolla voit lävistää jopa viiden senttimetrin paksuisen jään. Jääsauvan avulla varmistat, että liikut turvallisella jääalueella. Retkiluistelijalla on jääsauvan sijaan mukanaan retkiluistelusauvat.

3. HEITTOLIINA. Sillä voit avustaa avantoon tippuneen takaisin jäälle.

4. KUIVAT VAIHTOVAATTEET. Jos vajoat jäihin, olet turvassa hypotermialta vasta sitten, kun päälläsi on jälleen kuivat vaatteet. Pakkaa vaihtovaatteet aina vesitiiviisti.

5. KAVERI MUKAAN. Älä liiku jäällä yksin, ellet ole turvalliseksi todetulla reitillä.

Retkiluistelijan turvavarustukseen kuuluvat edellä mainittujen lisäksi kypärä, polvi- ja kyynärsuojukset sekä pilli. Lantiovyöllä varustetusta repusta pitäisi lisäksi löytyä ainakin:

– Monitoimityökalu

– Siteidenkorjaustarvikkeet

– Ensiapupakkaus

– Puukko ja tulitikut

– Kartta ja kompassi

– Suoja- tai aurinkolasit

– Taukotakki

– Kännykkä vesitiiviissä kotelossa

– Hypotermiapussi

Suomen Retkiluistelijat ry järjestää joka vuosi tulokaskursseja, joilla opitaan turvallisuusasioiden lisäksi jäällä liikkumisen taitoja. Kurssien paikat ja ajankohdat löydät seuran kotisivulta osoitteesta www.skrinnari.fi