Ensimmäisenä hauen vapauttamisesta kertoi Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva Sami Ojanperä, jolle posti kiikutti pari viikkoa myöhemmin Rapalan ensi vuoden mallistoa edustavan Shad Rap Magnum 12 -vaapun värikoodilla FT eli firetiger.

Toimituksessa syntyi idea, että kertoisimme Kala14-kilpailun osana olevasta Syyshaukikisasta ja erityisesti sen haukien vapauttamiseen tähtäävästä viehepalkinnosta Samin avulla.

Pyysimme miestä ottamaan itsestään uutuusvieheen kera ”eräänlaisen selfien” ja lähettämään kuvan toimitukseen. Eikä Sami pistänyt pahasti hanttiin.

– Isojen vapauttamisesta saatava fiilis on käsinkosketeltavan hieno. Kannattaa kokeilla itse. Sitä on vaikea kuvailla, mutta siihenkin voi jäädä ”koukkuun”. Ei pystykään enää tappamaan, vaikka kaverikin yrittäisi ylipuhua. Ennätyskuhaanikaan en vain voinut ottaa.

Valokuva kopsahti toimituksen sähköpostilaatikkoon 10. marraskuuta pienellä saatteella.

– En halunnut ottaa tavallista kuvaa. Yhdistin C&R-teemaan myös eläinaktivisteja huomioivan aspektin ja päästäen myös luovuutta valloilleen koitin sisällyttää kuvaan ja teksteihin monenlaisia viestejä.

Edellä mainitusta voi päätellä, että Sami Ojanperä ei ole välttämättä ihan tavallinen sunnuntaikalastelija. Hän nimittäin myös suunnittelee ja tekee vieheitä.

– Olen tehnyt täysin omanlaisiani uistimia, jollaisia ei varmasti mistään muualta maailmankolkasta löydy. Haukea, meritaimenta ja kuhaa on tullut, merilohta ei vielä.

Sami kertoo, että on onnistunut saamaan ”uisteisiinsa” aivan tolkuttoman hyviä uinteja.

– Olo on kuin pikkupojalla pakettia avatessa, kun menee rantaan ensiuitolle. Parhaimmillaan uinti on heti kerralla täydellisesti sitä, mitä tavoittelikin. Se fiilis! Mutta paras palaute tulee aina kuitenkin lopulta vasta evälliseltä.

Taimen katkaisi vavan

Omilla vieheillään saamistaan kaloista Sami arvostaa muita korkeammalle tänä syksynä tulleen tuomarin, 4,9-kiloisen meritaimemen.

– Vavankatkojaksikin sen voisi nimetä, 9′ Berkley Lightning Rodin kärkiosa meni nimittäin poikki. Kerta se on ensimmäinenkin.

Pyydystä ja päästä -menetelmällä tullut ennätyshauki painoi 12,28 kiloa ja se tuli itse valmistetulla vieheellä.

– Itseäni ei oikein jaksa innostaa joidenkin valistajien uudet värikartat, kun voi kehittää jotain oikeastikin persoonallista ja uutta, tavanomaisesta poikkeavaa.

Ojanperä tunnustautuu ikuiseksi kehittäjäksi, joka pyrkii tekemään asian aina seuraavaksi vielä vähän paremmin.

– Kun kalareissuilla (ja arjessa muutenkin) huomaa jotakin kehitettävää, tulee toteutettua kaikenlaisia erikoisia ja käytännöllisiä ideoita ja monenlaisia maalaisjärkisiä ratkaisuja käytännön tarpeisiin.

Kala14 -kilpailu ja sen Syyshaukikisa jatkuvat vuoden loppuun asti. Vaikka järvet alkavat olla jo osittain jäässä, vapautettuja haukia ja kaloja kannattaa ilmoittaa loppumetreille asti! Kaikki osallistuvat vuoden lopussa arvontaan, jossa on palkintona Terhi 400 ja Honda BF8 -perämoottori.

cr2