Vakavasti harrastukseensa suhtautuva retkeilijä saattaa järkyttyä, jos kirjoittaa hakukoneeseen sanat ”silicone pants”, silikonihousut.

Ihan ykkösenä ei tule vastaukseksi kaivattua kohdetta, vaan kuvia takapuolista, joiden kaarevuutta ja kuohkeutta on lisätty silikonikalsareilla.

Silikonit eli polysiloksaanit eivät välttämättä ole kaikille retkeilijöille tuttu aine, vaikka niitä on käytetty jo jonkin aikaa muun muassa telttakankaiden päällystämisessä.

Silikonisoinnilla telttakankaista on saatu oleellisesti vahvempia ja samalla ne ovat parantaneet kankaiden sietokykyä UV-säteilylle. Silikonin ansiosta kankaat ovat myös ohentuneet.

Kolmisen vuotta sitten Bonge Oy:n Seppo Tamminen totesi (Erä 6/2011), että silikonilla käsiteltyjen neljän vuoden ajan ”telttojen kankaat alkavat olla jo niin ohuita, että niitä ei oikein voi myydä neljän vuodenajan telttoina”.

Joka tapauksessa, silikonit ovat hajuttomia, värittömiä, vedenpitäviä, kemikaalinkestäviä, hapettumista kestäviä ja korkeissa lämpötilassa vaikaita aineita.

Ja siksi ne ovat päässeet melkein joka paikkaan, kuten voiteluaineiksi, tiivisteiksi, lääketieteellisiin tuotteisiin (keinonivelet ja rintaimplantit) ja astioihin.

Nyt ne ovat siis lorahtaneet myös retkeilijöiden housuun.

Ensimmäisten joukossa, jos ei kokonaan ensimmäisenä, silikoniset retkeilyhousut, kuten myös silikoniset shortsit, esitteli viime keväänä amerikkalainen Sierra Designs.

Silikoni ei ole Sierran Designsin housuissa pääosassa eikä mitenkään näkyvissä. 400 grammaa painavat housut on tehty 94-prosenttisesti nailonista.

Kuusi prosenttia housukankaasta on Pohjois-Amerikassa tunnettua Spandexia eli elastaania, josta meillä tunnetuin kauppamerkki on Lycra. Urheilu- ja vapaa-ajan asuissa yleisesti käytetty elastaani tekee housuista joustavat.

Mutta missä on silikoni? Trail Pantseissä silikonia on käytetty kankaan käsittelyssä strategisissa paikoissa. Sitä on sijoitettu polviin ja ”istuinosaan” eli takapuoleen. Paikkoihin, jotka joutuvat retkeillessä yleensä tekemisiin märän maan kanssa.

Silikonihousujen esittelyvideolla kerrotaan, että silikonilla käsitelty kangas kestää neljä kertaa paremmin vettä kuin DWR:llä (durable water repellent) eli vettä hylkivällä aineella käsitellyt housut.

Valmistajan mukaan silikonikäsittely myös kestää housuissa, joten sen ei ainakaan pitäisi lähteä pesuvesien mukana viemäriverkkoon.

Sierra Designs myy Silicone Trail Pants -housuja vain amerikkalaisille 89 dollarilla. Shortsit reilulla viidellä kympillä. Amazonin verkkokaupan kautta housuja voi saada myös Suomeen.