Yhdysvalloissa on jaettu kuluvan vuoden aikana koviakin rangaistuksia kansallispuistoissa tehdystä vandalismista. Tutkintaa on helpottanut se, että tekijät ovat jääneet kiinni jaettuaan kuvia sosiaalisessa mediassa.

Suomalaismetsistä katsottuna retkeilevien amerikkalaisten vandaalien teot vaikuttavat kovin viattomilta, mutta amerikkalainen lainsäädäntö suhtautuu selvästi jyrkemmin myös viattomuuksiin.

Epäilemättä rangaistusasteikkoon vaikuttaa se, että rapakon takana kansallispuistoihin kohdistuu kova kävijäpaine, ja huonoja esimerkkejä ei kannata katsella sormien läpi. Puistot olisivat muuten nopeasti täynnä jäljittelijöitä.

Tuomiolle asti amerikkalaisista puistovandalisteista on päässyt Trevor M. Lee, joka sai 7. lokakuuta yhdeksän syytettä. Tuomioksi oli tarjolla neljä vuotta vankeutta ja 45 000 dollaria sakkoja.

Trevor Leen Instragram-päivitys: "A chilly 17 morning on top of Half Dome with my brother Dexter//thorouhgly enjoying the govt shut down."

Trevor Leen Instragram-päivitys: ”A chilly 17 morning on top of Half Dome with my brother Dexter//thorouhgly enjoying the govt shut down.”

Leen syytteet tulivat siitä, että hän oli leiriytynyt Yosemiten kansallispuistossa alueille, joilla telttailu ei ollut sallittu. Lisäksi hän oli muun muassa tehnyt nuotion metsäpalovaroituksen aikana, kiivennyt Half Domen huipulle ja leiriytynyt sinne sekä kiivennyt jättiläispunapuuhun, kun puisto oli suljettuna yleisöltä.

Mies myös nappasi kuvan kaikista ”rikoksistaan” ja jakoi ne sosiaaliseen mediaan. Artikkelit, joissa kuvat olivat, saivat 400 000 tykkääjää.

Ilman Instagramiin jaettuja kuvia herra Leen rikokset eivät olisi ehkä tulleet päivänvaloon. Miehen asemaa pahensi se, että hän myös kerskui teollaan eli tiesi tarkalleen mitä oli tekemässä.

Toinen Instagramista kaivettu vandaali oli nainen, Casey Nocket, jonka jälkiä on löytynyt ainakin kymmenestä kansallispuistosta. Nainen maalasi retkiensä aikana kuvia kallioihin ja kiviin. Jokaisen piirroksen nainen signeerasi sanalla ”creepytings”.

Crater Lake ja näkymää täydentävä taideteos akryyliväreillä.

Crater Lake ja näkymää täydentävä taideteos akryyliväreillä.

Tapaus nousi esille, kun Modern Hiker -blogisti teki aiheesta kirjoituksen ”Art” in the park, ”taidetta” puistossa. Seuranneessa polemiikissa nainen puolusteli akryyliväreillä maalaamiaan ”käyntikortteja” sillä, että ne olivat taidetta.

Yhdysvalloissa pohditaan parhaillaan sitä, onko vandalismi puistoissa jatkunut pitkään ja ovatko oikeuteen joutuneet tapaukset pompanneet pintaan nyt, koska omia ”käsitöitä” on helppo kuvata. Mahdollista myös on, että sosiaalinen media ikään kuin johdattelee tai houkuttelee ihmisiä tällaiseen käytökseen.

Ilman sosiaalistakin mediaa väärä käytös voi johtaa syytettyjen penkille, ainakin Yhdysvalloissa. KCET-televisiokanavan mukaan pennsylvanialainen mies sai tuomion Yosemiten kansallispuistossa tehdyistä rötöksistä.

Mies oli maalannut spray-maalilla kahteen paikkaan mustilla isoilla kirjaimilla tekstin ”Bharani Ronanki was here”. Puistonvartijoilla oli helppo homma googlata rötösherran Facebook- ja Flickr -sivut.

Spraypurkkien kanssa heiluminen maksoi Ronankille 5000 dollaria ja päälle tuli lisäksi 160 tuntia yhdyskuntapalvelua ja kahden vuoden ehdollinen vankeustuomio.

Suomessa vastaavia tuomioita ei ole tullut, eikä ”vandalismia” ole kansallispuistoissa esiintynyt, kertoo Metsähallituksen luontopalveluiden tiedottaja Tiina Grahn.

– Suomalaisten kansallispuistojen ongelmana on lähinnä roskaaminen. Pyrimme toki kannustamaan roskattomaan retkeilyyn.

Trevor Lee oppi ainakin kantapään kautta, että jälkiä ei kannata jättää. Ei, vaikka aikomukset eivät olleet pahoja ja vaikka kuuluisi puiston työntekijöihin, kuten Lee. Kun hallitus sulkee puiston yleisöltä, se tarkoittaa, että siellä ei käy kukaan.

– Rakastan Yosemitea ja siellä asuvaa kaunista yhteisöä. Halusin vain tallentaa Yosemitea ja jakaa sen niiden kanssa, jotka eivät voi siellä ikinä käydä. En vahingoittanut luontoa tarkoituksella enkä kannata mitään luonnon turmelua.

Lee onnistui tekemään sopimuksen hallituksen kanssa ja säästyi vankilalta. Sakkoja hän joutui joka tapauksessa maksamaan 1500 dollaria.

Lisäksi hän joutui poistamaan Instagram-tililtään kaikki laittomaan toimintaan viittaavat kuvat Yosemitesta ja kirjoittamaan lausunnon, jossa hän tunnusti kuvat laittomiksi sekä postittamaan lausunnon kaikille sosiaalisen median tileilleen.