Biologi Mervi Laaksonen on saanut vuoden 2014 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon teoksesta Susi (Maahenki 2013). Palkintoperusteluiden mukaan Susi tarjoaa kiihkotonta tietoa eläinlajista Canis lupus, susi.

Perusteluissa todetaan, että teos perustuu laajaan asiantuntemukseen ja tutkimuskirjallisuuteen ja kertoo perusasiat suden biologiasta ja käyttäytymisestä sekä suden kulttuurisesta asemasta.

– Se on myös luontokirja, jonka kuvitus tukee tekstin asiasisältöä ja houkuttaa lukemaan napakkaa tietopakettia. Teos tarjoaa lukijalleen matkan suden maailmaan ja suden kulttuurihistoriaan. Teoksen lukija oppii uutta ainakin kahdesta lajista: sudesta ja ihmisestä, palkintoperusteluissa todetaan.

Perusteluissa muistutetaan, että suden ja ihmisen pitkä yhteinen historia ei ole lieventänyt kohtaamisiin liittyvää dramatiikkaa. Susi on petoeläin, saalistaja, jonka maineeseen kietoutuu myyttejä mutta myös aiheetonta pelkoa.

– Esipuheessaan Laaksonen kehottaa katsomaan maailmaa suden silmin ja hyväksymään suden sellaisena kuin se on. Susi on peto, sillä jos sudet eivät syö, laji kuolee. Suden luonnollinen elämäntapa aiheuttaa väistämättä ristiriitatilanteita, silloin kun saaliksi joutuu ihmisen kannalta hyödyllinen eläin. Vaikka Laaksonen ei peittele suden luontoa, hän osoittaa kuitenkin lukijalleen, että suteen liittyvät myyttiset pelot ovat ylimitoitettuja.

– Laaksonen ei inhimillistä sutta eikä lietso susivihaa: hän tarkastelee eläintä ja siihen liittyviä yhteiskunnallisia ilmiöitä rauhallisesti.

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot luovutettiin kahdeksalle yksityishenkilölle tai ryhmälle keskiviikkona 24. syyskuuta. Palkinnot luovutti opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru.

Mervi Laaksosen kirja esiteltiin perusteellisesti artikkelissa Iso Paha Susi?, joka julkaistiin Erän numerossa 11/2013.

Laaksonen asuu perheensä kanssa maaseudulla Suomen susitiheimmässä kunnassa Kuhmossa. Laaksonen kiinnostui susista muutettuaan Kainuuseen, jossa susista puhuttiin tuolloin paljon. Luonnoneläimistä hän on ollut kiinnostunut lapsesta saakka.

Laaksonen on tutkinut metsien pirstoutumista ja pitkäaikaisen metsien käsittelyn vaikutusta uhanalaisten lajien esiintymiseen. Tällä hetkellä hän toimii suojelubiologina.

Tiedonjulkistamisen palkinnot

1. Professori Tapio Markkanen, professori Heikki Oja ja professori Per-Edvin Persson Tiedekeskus Heurekan toiminnan perustamisesta ja vakiinnuttamisesta kansalliseksi instituutioksi ja kansainvälisesti merkittäväksi tiedekeskukseksi

2. Toimittaja Pasi Heikura, toimittaja Kaisa Pulakka ja tuottaja Pertti Ylikojola radio-ohjelmasta Aristoteleen kantapää

3. Tutkija, yhteiskuntatieteiden tohtori Johanna Hurtig teoksesta Taivaan taimet. Uskonnollinen yhteisöllisyys ja väkivalta

4. Professori Eero Hyvönen suomalaisen semanttisen webin kehittämisestä

5. Insinööri, tutkija Jan Kåhre ja kuvittaja Nora Kitinmäki teoksesta Detta är en bok! För smarta barn som vill veta mer än pappa om böcker

6. Biologi Mervi Laaksonen teoksesta Susi

7. Toimittaja Sami Sillanpää teoksesta Kiinalainen rakkaustarina. Kahden toisinajattelijan elämä salaisen poliisin varjossa

8. Professori Heikki Ylikangas, elämäntyöpalkinto historian alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä.