Maanmittauslaitos aikoo luopua painettujen, suorien karttojen varastoinnista vuoden 2014 aikana, koska painettuja karttoja käytetään vuosi vuodelta vähemmän ja hyviä ajantasaisia karttoja löytyy jo verkosta. Myös vanhat painetut kartat on julkaistu siellä.

Tyhjennettävän varaston karttoja on luovutettu eteenpäin jo paljon. Suurin erä on mennyt SPR:n koordinoimalle Vapaaehtoiselle pelastuspalvelulle, joka sai käyttöönsä 125 000 painettua karttaa. Vapepa aikoo hyödyntää karttoja koulutuksissa, harjoituksissa ja hälytystilanteissa.

Lisäksi monet yritykset ovat ideoineet kartoista uusiotuotteita, kuten laukkuja, lahjapusseja ja seinäkelloja.

Kartat kiertoon

Uusia käyttötarkoituksia kartoille Maanmittauslaitos etsii Kartat kiertoon -kilpailussa. Kilpailuun voivat ottaa osaa suoria karttoja hyödyntävät yhteisöt, yritykset, taiteilijat ja askartelijat.

Sarjoja kilpailussa on kaksi, ammattilaisille ja harrastelijoille.

Ammattilaissarjan paras saa palkinnoksi messuosaston Paikkatietomarkkinat -tapahtumassa 4.-5. marraskuuta 2014, missä voittaja pääsee esittelemään ja myymään voittajatuotteitaan.

Harrastelijasarjan voittaja saa maineen lisäksi kunniakirjan, joka luovutetaan Paikkatietomarkkinoille. Parhaat työt pääsevät esille tapahtumaan Helsingin Messukeskuksen tiloihin.

Kilpailuun voi osallistua 13. lokakuuta mennessä lähettämällä kuvailun ja valokuvia teoksesta ja osallistujan yhteystiedot sähköpostitse osoitteeseen mediapaja(ät) maanmittauslaitos.fi.

Kilpailuun osallistuvat työt esitellään Maanmittauslaitoksen Facebook-sivulla. Parhaat kilpailijat valitsee Maanmittauslaitoksen raati.

Karttoja voi tilata osoitteesta karttavarasto(ät)maanmittauslaitos.fi. Kartat ovat maksuttomia, mutta minimitilausmäärä on kolme 200 kartan pakkausta, eikä kartan esittämää aluetta voi valita. Karttapinnan koko on 50 x 50 senttiä. Arkin koot vaihtelevat.

Tilatut kartat voi noutaa Maanmittauslaitoksen Helsingin toimipisteeltä.

Lisätietoja Facebookissa.

KUVA: Käytöstä poistuvia suoria karttoja voi tilata ja noutaa maksutta Maanmittauslaitoksen Pasilan toimipisteeltä.