Erilaiset kalatiet, kuten kourut, portaat ja hissit ovat usein kalliita ratkaisuja kuljettaa jokiin nousevia kaloja ohi patojen tai muiden esteiden. Amerikkalainen Whooshh Innovations on nyt kehittänyt nousulohia varten tykin, joka siirtää kalat nopeasti ja hellästi ohi ihmisen virittämistä rakennelmista.

Whooshh Innovationin keksintö muistuttaa ulkomuodoltaan paineilmaputkea. Se alkaa toimia, kun lohi ui tai uitetaan putken toiseen päähän.

Putken pehmeä materiaali kääriytyy tiivisti lohen ympärille ja muodostaa samalla eräänlaisen tyhjiön, jonka avulla lohi työnnetään putken toiseen päähän jopa yli 35 kilometrin tuntivauhdilla.

Lohitykillä pystytään siirtämään patojen ohi maksimissaan 40 kalaa minuutissa. Nousueste ei tosin voi olla miten iso tahansa, sillä putken avulla on mahdollista ohittaa 60 metrin esteitä.

Whooshh Innovations on testannut tykkiään Kalama Fallssissa, Columbia-joella ja Washingtonin osavaltiossa sijaitsevalla Roza -padolla. Tutkijoiden mukaan lohet ovat uineet tykin ruuaksi iloisesti ihan itse.

Pitäisiköhän tällainen kanuuna hommata testiin Kemijokisuulle, Isohaaran voimalaitoksen eteen, kalatien kaveriksi? Sen jälkeen samanlaiset lohitykit Taival-, Ossaus-, Petäjäs- ja Valajaskosken voimalaitosten eteen, niin kohta ovat Kemijokeen kiintyneet merilohet Ounasjoen perällä kutemassa.

Lohitykistä uutisoi Sky News.