Viime viikonloppuna Savonlinnan Haukivedeltä, läheltä Linnansaaren kansallispuistoa on löytynyt kuollut saimaannorpan kuutti.

Kuutin kuolema on jo toinen luvattoman kalanpyydyksen aiheuttama kuolema tänä kesänä. Kesäkuun lopussa Pihlajavedellä kuutti jäi loukkuun ja kuoli kangasrakenteiseen katiskaan.

Katiskasta puuttui nielurajoitin. Jouni Koskela, suojelubiologi Metsähallituksen luontopalveluista, kertoo, että katiskan nielu pitää vahvistaa niin, että se ei leviä yli viidentoista senttimetrin, jolloin norppa ei mahdu sisälle pyydykseen.

Nielun kokoa koskeva pyydystyyppiasetus on keskeisillä norppa-alueilla voimassa ympärivuotisesti.

Tällä kertaa kalastaja löysi kuolleen kuutin kellumasta takertuneena verkkoon, jonka liina on tehty monisäikeisestä langasta. Verkosta ei löytynyt pyydysmerkkejä eikä yhteystietoja.

Kyseisenlaiset verkot ovat vaarallisia aikuisillekin saimaannorpille, ja niiden käyttö on kielletty ympäri vuoden valtioneuvoston asetuksella saimaannorpan keskeisillä elinalueilla.

Kielletyn kalanpyydyksen käytöstä on tehty rikosilmoitus, kertoo Metsähallituksen erätarkastaja Markus Rahikainen.

Saimaannorpan kanta-arvio on 310 yksilöä. Tavoitteissa on nostaa talvikanta 400 norppaan. Metsähallitus koordinoi Saimaannorppa-LIFE -hanketta, joka pyrkii edistämään saimaannorpan suojelua ja lajin suotuisan suojelutason saavuttamista.

Metsähallituksen tiedote.

Metsähallituksen tiedote.

Kuva: Metsähallitus / Jouni Koskela.