Tenosta heinäkuussa pyydystetyksi ilmoitettu 30,3-kiloinen lohi ei pääse todennäköisesti Suomen ennätyskalarekisteriin, sillä kalasta ei ole tehty virallista ilmoitusta ennätyskalalautakunnalle.

”Monsterilohesta” on tihkunut julkisuuteen vain vähän tietoja, pyydystäjää, pituutta, painoa ja pyyntipäivää lukuun ottamatta.

– Vaikuttaa siltä, että kala on nostettu nyt esille lähinnä matkailuyrittäjien toimesta, sanoo Suomen ennätyskalalautakunnan puheenjohtaja, professori Hannu Lehtonen.

Lehtonen on kuullut, että kala olisi punnittu kuuluisalla RKTL:n vaa’alla. Se tarkoittaisi, mikäli kala on olemassa ja ilmoitettaisiin rekisteriin, että se saisi korkeintaan C-luokituksen. Siitä ei siis tulisi virallista ennätystä, puutteellisten tietojen vuoksi.

30,3-kiloinen ja 148 senttiä pitkä merilohi on tietojen mukaan saatu 11. heinäkuuta 2014 Tenojoen Norjan salmesta Emma-vaapulla.

Erikoiseksi tapauksen tekee, että kalan saaja ilmoitti jo viime vuonna Facebookissa saaneensa täsmälleen saman pituisen lohen kalastuskauden lopussa.

Tenon soutaja Kala-Harri Matikainen kommentoi nyt ilmoitettua kalaa omalla FB-sivullaan, jonne myös viime vuoden 148- senttisestä vihjailtiin, että ”ei kestä se kala päivänvaloa”. Kuvakin on kuulemma otettu ”venäläisellä paleltuneella perunalla”.

– Ainakin julkisuutta tämä heinäkuun alkupuolella pyydetyksi ilmoitettu kutuasuinen lohi on saanut, Lehtonen arvioi.

Tenon monsterilohesta kertoi ensimmäisenä Kalastus.com ja siitä raportoitiin myös Ilta-Sanomissa.