Yli 14,5-kiloinen hauki sai keskiviikkona kalastavan maailman kiehumaan. Tunteita ei aiheuttanut itse kala ja sen koko, vaan tapa, jolla kalaa käsiteltiin.

Iltalehden uutisen mukaan haukea ei päästetty vapaaksi eikä sitä valmistettu ruuaksi, vaan haudattiin maahan. Iltalehdessä menettelytapa ilmaistiin näin:

– Suomujätti ei päädy pannulle, vaan haudan lepoon.

Pudasjärveläisten kalastajien mukaan näin iso hauki (14,54 kg) on ”valtavan kokonsa vuoksi mauton ateria”.

Kemijärven haukiviikolla torstaina (17. heinäkuuta) pidettävässä haukiseminaarissa luennoiva tietokirjailija, toimittaja Tapani Niemi totesi omalla Facebook-seinällään tapauksesta, että ”vain suomalainen mies voi olla näin tomppeli”.

– Miesten ennakkoluulon taistalla on kansanomainen uskomus, että pohjoisen mies ei ole koskaan muka syönyt haukea ja hauki maistuu puulle, varsinkin suuri hauki. Se on täyttä hölynpölyä.

– Haukea on syöty kaikkialla ja paljon ja koko vanhan ajan asutus on perustunut osittain hauen pyyntiin. Sitten tuli jälleenrakennusaika, jolloin kaikkea omaa kulttuuria ryhdyttiin halveksumaan ja hauki leimattiin mauttomaksi roskakalaksi.

Niemen mukaan hyvän ruokakalan hautaaminen edustaa hänelle jumalan viljan tärväämistä, syntistä menoa.

– En ole uskovainen, mutta minua on aina hirvittänyt ruoan sotkeminen ja tuhlaaminen.

Mutta oliko hauen poistaminen vesistöstä hyvä työ, oikea ekoteko vai väärää kalastuspolitiikkaa? Olisiko hauki kannattanut laskea takaisin tuottamaan jättikokoisia jälkeläisiä? Ja tuottaako näin iso ja ehkä myös vanha naaras enää mitään?

Helsingin yliopiston kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen pitää tapausta hieman vaikeana jälkeläisten tuottamisen näkökulmasta. Mitään estettä uusille ”äitiyksille” ei kuitenkaan ole.

– Tutkimuksissa ei ole voitu todeta, missä koossa mädin laatu alkaa heiketä.

Vaikka kalan tuotantokyky olisikin heikentynyt, siitä olisi Lehtosen mielestä ollut vielä hyötyä järvelle, josta se pyydystettiin.

– Noin iso hauki on joka tapauksessa tehokas särkikalojen harventaja ja siinä mielessä hyödyllinen.

– Itse olisin päästänyt hauen vapaaksi, ellei sitä ole tarkoitus syödä.

Iltalehden uutinen Pudasjärven jättihauesta löytyy osoitteesta http://m.iltalehti.fi/uutiset/2014071618492964_uu.shtml.

Kuva: Wikimedia commons