Käsivarren erämaa-alueelta Enontekiöltä löytyi noin kolmesataa pyyntikuoppaa, useita esihistoriallisia asuinpaikkoja ja kivinen keihäänkärki.

Lapin luontopalveluiden kartoituksessa tehdyt löydöt kertovat Lapin pitkästä historiasta aina kivikaudelta lähtien.

Tehty kartoitus oli osa Munnikurkkion vanhan rajavartioaseman purkua. Asema ja sille johtavat reitit tarkistettiin, jotta työkoneet eivät vahingoittaisi aluuen kulttuuriperintöä.

Kivinen keihäänkärki tai veitsi löytyi läheltä Norjan rajaa maan pinnalta hiekkamaasta, josta tuuli oli sen paljastanut. Kärki on vähintään parin tuhannen vuoden ikäinen.

Esinettä on käytetty kivikaudella tai varhaismetallikaudella.

Kartoituksessa tehdyissä useissa asuinpaikkalöydöissä paljastui muun muassa yli sadan metrin matkalla Ropi-tunturin pohjoispuolisen järven rantatasanteilla. 

Lätäsenon varrelta kartoitettiin myös kolmisensataa pyyntikuoppaa. Suurimmissa pyyntikuoppajärjestelmissä on noin 80 pyyntikuoppaa.

Jokea seuraavat pitkät kuoppajonot kertovat peuranpyynnin tärkeydestä elinkeinona.

Lätäsenolta löytyi kartoituksessa myös saviastian kappaleita. Aiemmat keramiikkalöydöt Käsivarressa on tehty ainoastaan yhdeltä asuinpaikalta Kilpisjärvellä

Metsähallituksen Lapin luontopalvelut on kartoittanut Käsivarren kulttuuriperintöä aiemminkin, mutta Käsivarressa riittää vielä kartoitettavaa.

Metsähallituksen tiedote.

Kuva: Sami Viljanmaa. Keihäänkärki tai veitsi.