Suomelle entuudestaan vieras kalalaji valkoevätörö on saatu Saimaan kanavalta kalastuskilpailussa kesän alussa.

Koukkuun tarttuneen valkoevätörön toimitti erikoistutkija Lauri Urholle Lappeenrannan Urheilukalastajat ry:n puheenjohtaja Pekka Turunen.

Valkoevätörö on pohjalla elävä särkikala, joka on kotoisin Mustaanmereen ja Kaspianmereen laskevista joista. Pienikokoinen kala jää vain harvoin normaaleihin pyydyksiin.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) arvioi, että valkoevätöröllä tulee tuskin olemaan kalataloudellista merkitystä. Lajin mahdollisista vaikutuksista ravintoverkkoon ei vielä tiedetä.

Valkoevätörö eroaa kotimaisesta töröstä vain vähän. Sen evät ovat vaalemmat verrattuna pilkullisiin kotimaisen törön eviin. Pyrstönvarressa, viiksien pituudessa ja ruumiin mittasuhteissa on myös pieniä eroja.

Uusien kalalajien löytyminen on Suomessa harvinaista, mutta 2000-luvulla maahamme on vakiintunut jo kaksi vieraslajia: hopearuutana ja mustatäplätokko.

Sitä kuinka laajalla alueella valkoevätörö esiintyy ei vielä tiedetä, ja sen saapumisvuosi jää arvoitukseksi. Edellykset lajin leviämiseen on luonut ihminen itse.

Venäjällä kanaviin tehdyt vesitieyhteydet ovat RKTL:n mukaan luoneet mahdollisuuden valkoevätörölle ja muille kalalajeille laajentaa elinaluettaan.

Valkoevätörön löytyminen kyseenalaistaa osan aikaisemmista töröhavainnoista itäisellä Suomenlahdella ja kaakkoisella rannikkoseudulla. Lajit voivat RKTL:n mukaan elää myös samalla vesialueella.

RKTL toivoo lisää näytteitä, havaintoilmoituksia ja valokuvia kalasta sivulta ja altapäin. Lomake havaintojen lähettämiseen täällä.

RKTL:n tiedote.

Kuva: Lauri Urho. Näytteeksi saatu 9 cm mittainen valkoevätörö oli tarttunut Joni Matteron koukkuun Saimaan kanavalla pidetyissä onkikilpailuissa.