Kalastuslain uudistus on saanut Suomessa osan kansakunnasta pillastumaan. Uudet säännöt ja vaikkapa oikeus myydä vuorokaudessa entistä pienempi määrä kalaa eivät kaikkia miellytä. Onneksi emme elä kuitenkaan Uudessa-Seelannissa.

Uusiseelantilainen verkkosivusto Stuff.co kirjoitti tänään lauantaina Etelä-Aucklandista kotoisin olevasta miehestä, joka jäi kiinni kalojen myymisestä.

Sivuston mukaan 32-vuotias Dallas Tai Williams ei menettänyt vain saalistaan, vaan myös auton. Lisäksi häneltä kiellettiin kalastaminen yhdeksäksi kuukaudeksi ja lätkäistiin päälle päätteeksi 45 000 dollarin sakot.

Ja puhe oli siis virkistyskalastuksesta, jota Suomessa myös vapaa-ajankalastukseksi nimitetään.

Williamsin tuomion kovuutta lisäsi tosiasia, että tämä oli toinen kerta, kun hän jäi kiinni kalasaaliinsa myymisestä.

Edellisellä kerralla mies sai 3 250 dollarin sakot sen lisäksi, että menetti myös sukellusvälineensä. Tuomio tuli niinkin karkeasta tempusta kuin hummerin kaupittelusta parkkipaikalla maaliskuussa 2012.

Paikallisen ministeriön virkamiehen mielestä ”oli äärimmäinen pettymys nähdä tämän tyyppistä toistuvaa sääntöjen rikkomista”.

Uuden-Seelannin kalastuslaki on melkoisen ankara, jos sitä katsoo Suomen vinkkelistä. Kaksi vakavaa kalastuslain rikkomista seitsemän vuoden aikana saattaa tuottaa tekijälle jopa kolmen vuoden vankeusrangaistuksen.

Virkistyskalastuksella saatujen kalojen, simpukoiden, rapujen ja muiden vastaavien kuorella varustettujen otusten myynti on Uudessa-Seelannissa laitonta. Lain rikkomisesta voi maksimissaan saada viisikin vuotta linnaa ja/tai 250 000 dollaria sakot.

Kesäkuussa Aucklandissa jäi kiinni rysän päältä kaksi naista, joiden autosta löytyi 1 162 simpukkaa ja 183 kotiloa ynnä 960 osteria.

Lain mukaan simpukoita voi kerätä vain 50 kappaletta päivässä. Kotiloita tai ostereita saa kerätä myös 50 kappaletta päivässä, mutta vain yhtä lajia kerrallaan.

Kalastusministeriön virkailija, Anna Wilsonin mukaan tapaus on erityisen hämmentävä sen vuoksi, että yhdenkin lajin sallitulla päiväkiintiöllä saa enemmän ruokaa aterialleen kuin on tarpeellista.

Lue Stuff.co -sivuston juttu alkukielellä täältä.

KUVA: Hummerin kaupittelu tuli kalliiksi uusiseelantilaisen miehelle. Mutta toinen käry tuli kaverille vielä kalliimmaksi, sillä Uudessa-Seelannissa vapaa-ajankalastuksella tulleen saaliin myyminen on täysin laitonta.

Tekijä: Stemonitis (Oma teos) [CC-BY-SA-3.0 tai GFDL], lähde: Wikimedia Commons