Stand Up Paddling (SUP) tarkoittaa suomeksi suppailua eli etenemistä surffilautaa muistuttavalla alustalla, mutta pitkää melaa apuna käyttäen. Uudeksi villitykseksi suppailu nousi jo vuosi sitten.

Viimeisestä villityksestä ei suppailun kohdalla voi enää puhua, sillä nyt maailmalla vaahdotaan jo kalastussuppailusta. Siis kalastusvälineiksi varustetuista SUP-laudoista.

Maailman ensimmäiseksi kalastusmelontalaudan valmistajaksi tai kasaajaksi on ilmoitettu  floridalainen Bote, jonka valikoimista löytyy lautoja ja surffitarvikkeita enemmän kuin surffauskyvytön kansalainen ikinä tarvitsee.

Boten kalastusmelontalaudan nimi on SUP Skiff, nimen jälkimmäinen osa tarkoittaa jollaa. Skiff ei ole itse asiassa uusi lauta, vaan paketti, joka on koottu Boten myymästä tarvikevalikoimasta.

SUP Skiff -pakettiin kuuluu tietenkin lauta, johon saa kiinni vapatelineen. Näin lautaan saa kerralla kiinni viisi vapaa. Lautaan saa kiinni myös istuimen, joka toimii samalla kylmälaukkuna.

Reilut 30 litraa vetävään kylmälaukkuun voi esimerkiksi taltioida pyydystetyt kalat tai mehupullon, jos ei halua viinan kanssa vesillä läträtä.

Lautaan saa kiinni myös jonkin verran varusteita, joten kalastuskäyttöön varustellulla SUPilla voi lähteä tarvittaessa vaikka vähän pitemmillekin suppailuretkille.

Voi sen hommaan hoitaa tietysti tavallisellakin laudalla, mutta äkkinäiselle SUP saattaa tuntua kiikkerältä esimerkiksi kanoottiin verrattuna (joka sekin vaikuttaa tavallisille kuolevaisille ansaksi värkätyltä keksinnöltä).

Suomen Purjelautaliitto kyllä todistaa, että ”SUP-laudan vakaus ja tasapaino monesti yllättävät ensikertalaiset positiivisesti”, mutta yrittäkääpä pitää tasapaino vavan kanssa, kun veteen nakattuun vieheeseen iskee kymppikilon hauki tai kahden kilon siika!

Boten SUP Skiff -paketti löytyy yrityksen nettisivuilta. Hinta asettunee jonnekin puolentoistatuhannen dollarin tietämille.

SUP Skiff tuote-esittelyssä

Sam Fortunas näyttää, miten kalastetaan tavallisella SUP:lla