Älypuhelimien ja tablettien vyöry myös retkeilyharrastukseen on saanut valmistajat virittelemään vaeltajien käyttöön erilaisia latureita. On virtapankkeja, aurinkolatureita ja lämmöstä sähköä tuottavia vempaimia. Tuoreimmasta päästä on idea, joka hyödyntää vaeltajan liike-energiaa latausvirran tuottamiseen.

Kanadalaisen Bill Ostromin keksintö on Go Kin, vaeltajan reppuun integroitu laite, joka tuottaa virtaa samalla, kun retkeilijä etenee maastossa.

Keksintö vaikuttaa tässä vaiheessa lievästi huvittavalta, sillä energiaa alkaa tulla vasta, kun vaeltaja on kiinnittänyt laitteesta kenkiinsä kaksi metallista kaapelia.

Kaapelit soutavat kävellessä edestakaisin askelten tahdissa kuin seinäkellon vitjat ja kantolaitteessa oleva laite alkaa tuottaa sähköä.

Bill Ostrom ei ole enää yksin laitetta kehittämässä, vaan kaverina on Queensin yliopistoon kuuluva PARTEQ Innovations.

Ensimmäinen pajasta lähtenyt prototyyppi painoi 18 kiloa, mutta jo kolmas proto oli saatu puristettua 1,4 kiloon ilman akkua ja muita elektronisia härpäkkeitä.

Neljäs prototyyppi sai kunnian olla ensimmäinen Go Kin, joka sisältää myös elektroniikkaa ja sisäänrakennetun akun (Li-Ion) energian varastointiin.

Nyt keksintö painaa reppuineen vain 1,2 kiloa sisältää kaksi USB-porttia lataamiseen, mini-USB:n tulevaisuuden tarpeisiin, kuten ohjelmointiin.

Kenttätestiti jatkuvat edelleen.

Mutta mitä laite tekee tässä vaiheessa, kun hankkeelle haetaan vielä rahaa Kickstarterista?

Viiden minuutin reipas kävely (1,5 m/s) antaa älypuhelimeen 25 minuuttia puheaikaa. Tunnin kävelyn jälkeen (näin kehittäjät ovat laskeneet), voi puhelimessa roikkua jo viisi tuntia.

Go Kin ei lataa pelkästään älypuhelimia, vaan kaikkia laitteita, joita pystyy lataamaan USB:llä, kuten tabletteja, ladattavia akkuja, GPS-laitteita, GoPro-laitteita ja kameroita sekä vaatteita, joissa on ladattavaa teknologiaa.

Projekti löytyy Kickstarterista. Sen tavoitteena on kerätä 30 000 dollaria. Rahasummalla Go Kinistä pitäisi tulla sen verran valmista, että porukka pääsee postittelemaan ensimmäisiä pakkauksia/reppuja hankkeen isommille rahoittajille viimeistään marraskuussa 2014.