Suomen luonnonsuojeluliitto vetoaa Saimaalla kalastaviin saimaannorpan pyydyskuolemien vähentämiseksi.

Kalastusrajoitukset päättyvät Saimaalla 30.6., ja luonnonsuojeluliitto toivoo, etteivät kalastajat käyttäisi verkkoja rajoitusten päättymisen jälkeen. Luonnonsuojeluliiton mukaan heinäkuusta on tullut saimaannorpalle vaarallisin kuukausi.

Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiaisen mukaan kuuttien pyydyskuolemat ovat siirtyneet loppukesään, jolloin kalastajat vievät jälleen verkkonsa vesille.

Kalastusrajoitusten ansiosta norppia ei enää juurikaan menehdy kalanpyydyksiin keväisin.

Metsähallituksen tilastojen mukaan norppien kalanpyydyskuolemat eivät ole paljoa vähentyneet ja luonnonsuojeluliiton mielestä on selvää, että kalastusrajoituksia on jatkettava ainakin elokuun loppuun saakka.

Tiaisen mukaan kuutit voivat uida jo kesäkuussa yli 25 kilometrin matkoja, jonka takia kalastusta täytyy rajoittaa Saimaan alueella myös nykyistä laajemmin.

Luonnonsuojeluliitto kertoo saimaannorpan takertuneen ja kuolleen rajoitusalueen ulkopuolella löysänieluiseen katiskaan viime toukokuussa. Apukinoskuuttien lähettimet ovat myös kertoneet kuuttien uivan rajoitusalueen ulkopuolella.

Saimaannorpan kerrotaan olevan vaarassa kuolla sukupuutton, jos pyydyskuolemat eivät lopu. Suomen luonnosuojeluliitto jakaa kesällä Saimaan alueella ilmaisia nielunrajoittimia katiskoihin.

Tiainen muistuttaa, että verkkokalastuksesta luopumisestä hyötyisivät myös uhanalaiset kalat, kuten äärimmäisen uhanalainen saimaannieriä.

Suomen luonnonsuojeluliiton tiedote.

Kuva: Wikimedia Commons