Kalakeli.fi yhdistää Erän vuodesta 2001 keräämät saalisilmoitukset ja Ilmatieteen laitoksen sään. Palvelu näyttää säätietojen lisäksi senhetkisen saalistodennäköisyyden ja aiemmin saadut kalat Suomen kartalla.

Kannattaako tänään mennä kalaan? Enää ei tarvitse arvuutella, sillä Erä-lehden Kalakeli.fi -palvelu [linkki] näyttää saalistodennäköisyyden prosentteina valitussa paikassa Suomen kartalla. Samalla sieltä näkee täsmäsään ja sääennusteen seuraavaan iltaan saakka.

Kalakelin kartalta löytyvät kaikki Erälle vuodesta 2001 lähtien toimitetut saalisilmoitukset. Suomen kartalta voi tutkia aiemmin saatujen kalojen tietoja: yksittäisestä saalistiedosta näkyvät saajan nimi, kalan paino, laji, saantipäivä sekä sää tuona päivänä. Kalojen saantipaikkojen tarkkuus voi kartalla vaihdella, koska osa on sijoitettu pelkän vesistötiedon perusteella. Toisaalta osasta on käytössä tarkka GPS-paikkatieto.

Kalakelin kartalta voi myös ilmoittaa oman saaliinsa Erän järjestämään Suomen Suurin Kala -kilpailuun. Sovellus tukee GPS-paikkatiedon ilmoittamista ja otetun valokuvan liittämistä saalisilmoitukseen. Lisäksi sovelluksesta voi osallistua Erän järjestämään Kala14 -arvontaan omalla sähköpostiosoitteellaan.

Tuleeko saalista?

Kalakelin laskema saalistodennäköisyys yhdistää useita tietoja, joista tärkeimpiä ovat Erän keräämät saalistiedot ja Ilmatieteen laitoksen historiallinen säädata. Saalistodennäköisyyden prosenttilukema vaihtelee käyttäjän valitseman kalapaikan ja tarkan säätilan mukaan.

Kalakelin sääennusteet ulottuvat seuraavan päivän iltaan saakka. Sovellus kertoo lämpötilan, tuulennopeuden ja -suunnan sekä ilmanpaineen ja ilmankosteuden. Sovellus ilmoittaa sääennusteen automaattisesti oman sijainnin perusteella, minkä lisäksi Suomen kartalta voi valita myös täsmäsään esimerkiksi kesämökiltään.

Myös Android-sovelluksena

Palvelu on käytettävissä kaikilla yleisimmillä nettiselaimilla osoitteessa Kalakeli.fi. Lisäksi sen voi ladata maksuttomana sovelluksena Google Play’stä Android-älypuhelimeen. Applen iPhone-älypuhelimella käytettävä Kalakeli-sovellus on tulossa App Storeen lähiviikkoina.

Otavamedian julkaiseman sovelluksen teknisestä toteutuksesta vastaa Vidasoft Oy.

Kalakeliin pääset täältä!

Lataa Android-sovellus täältä