Juhannuksen aikana vesillä liikkujan turvana päivystää lähes 160 pelastusalusta ja 1800 vapaaehtoista meripelastajaa. Meripelastusseuran juhannuspäivystys, Operaatio Meritähti, käynnistyy torstai-iltana ja päättyy sunnuntai-iltaan.

Keskikesä on kiireisintä aikaa vapaaehtoisille meripelastajille. Yleisin avuntarpeen syy on tekninen vika tai merimiestaidollinen virhe ja suuri osa avuntarvitsijoista on huviveneilijöitä.

Juhannuksen vesillä viettävien toivotaan ottavan huomioon turvallisuusasiat.

Veneen varusteet on syytä tarkistaa ennen matkaan lähtöä ja pelastus liivit on hyvä pitää päällä aina vesillä oltaessa. Sääennusteita tulee seurata reitin suunnitteluvaiheessa ja matkan aikana.

Myös matkasuunnitelman kertominen kotiväelle ennen reissuun lähtöä on tärkeää.

Tänä vuonna Meripelastusseuran vapaaehtoismiehistöt ovat suorittaneet jo 318 hälytystehtävää. Apua tehtävissä on annettu yhteensä 655 ihmiselle. Viime vuonna tehtäviä kertyi yhteensä 1464 ja apua annettiin 3160 ihmiselle ja 1235 alukselle. Todennäköiseltä menehtymiseltä ihmisiä pelastui 34.

Meripelastuksen hälytysnumero on 0294 1000. Liikkeellä olevat pelastusalukset päivystävät myös kutsukanavia VHF 16 ja VHF DSC 70. 

Hätätapauksissa sisävesillä hälytysnumero on 112. 

Paikalliseen meri- tai järvipelastusyhdistykseen voi olla yhteydessä kiireettömissä avuntarpeissa. Yhteystiedot täällä.

Suomen Meripelastusseuran tiedote

Kuva: Wikimedia Commons/ Jan Leineberg